TEST: Sony Ericsson Xperia Ray - Lekker designmobil

Sony Ericssons nye Xperia Ray er høstens mest positive overraskelse for den som setter pris på god design.

Publisert Sist oppdatert

Synes du smarttelefoner med skjermer på fire tommer eller mer blir i største laget, bør du ta en kikk på Sony Ericsson Ray. Den er ikke bare av en de stiligste telefonene på markedet, men har også en smal og tynn design som gjør at den lett sklir ned i den smaleste lommen i findressen. Telefonen er 9,4 millimeter tynn og veier bare 100 gram.

Den 3,3 tommer store skjermen er høy og smal, noe som gjør at Sony Ericsson har valgt et alfanumerisk tastatur av T9-typen i stedet for et fullt qwerty-tastatur når du holder mobilen på høykant. Legger du den over på siden, får du et vanlig qwerty-tastatur. Du ofrer altså litt med en såpass smal skjerm, men vi synes likevel det går veldig greit å bruke T9-tastaturet, takket være en bra ordliste.

LES OGSÅ:

TEST: Sony Ericsson Xperia Arc - Sony Ericssons comeback

 

Skjermen benytter et TFT-panel med en oppløsning på 854 x 480 punkter, og Sonys bildebehandlingsteknologi Sony Bravia Engine skal gi jevnere videoavspilling og bedre farger og kontrast. Vi opplevde bildekvaliteten som veldig god, og spesielt fargegjengivelsen var god. Glasset foran skjermen dekker hele fronten av telefonen, også berøringstastene for å gå tilbake eller aktivere menyer.

Bra spesifikasjoner

Dette er en veldig godt utstyrt telefon, og spesifikasjonene er stort sett identisk med Xperia Arc, som er Sony Ericssons toppmodell. Telefonen har imidlertid ikke HDMI-utgang, slik Arc har. Og til tross for at telefonen har den samme bakbelyste Exmor R-bildebrikken som Arc, er ikke bildene fullt på høyde med Arc – men likevel ganske bra i forhold til de fleste andre Android-mobiler. Kameraet støtter videoopptak i 720p HD-kvalitet.

Telefonen benytter Android 2.3.3, men Sony Ericsson har gjort noen forbedringer her og der, og lagt ved noen tilleggsprogrammer. Timescape-programmet viser for eksempel alle de siste sms-er, telefonsamtaler, Facebook-oppdateringer og Twitter-meldinger i en slags animert tidslinje.

E-postløsningen er god, og vi likte blant annet at du får forhåndsvisning av den valgte e-posten når du legger telefonen på siden. Kalenderappen kan vise kalendere fra flere ulike kilder, for eksempel Exchange, Google og Facebook. Men hver kalenderoppføring har nesten samme rosa fargekoding, så det er vanskelig å se hvilken kalender oppføringen tilhører.

Prosessoren er en 1 GHz Scorpion-prosessor (ikke tokjerne), den samme som i Arc. Men selv om prosessoren ikke er like kraftig som de aller kraftigste mobilene på markedet, virker telefonen ganske rask i daglig bruk. I forhold til andre telefoner i samme prisklasse, er ytelsen veldig god.

Må lades ofte

Ray er en telefon som gjør det bra på de aller fleste områder, men dessverre er batterilevetiden litt dårlig. Har du wlan påslått kontinuerlig og bruker push-e-post og eventuelt har mange apper som går i bakgrunnen, tappes batteriet ganske fort. Vi måtte lade hver natt. Batterilevetiden er likevel ikke noe dårligere enn veldig mange andre Android-telefoner, og batterikapasiteten er omtrent den samme som for andre mobilbatterier (5,6 Wh, dvs. 1500 mAh ved 3,7 V).

Dette er likevel en telefon vi kan anbefale. Er du ute etter en liten og slank smarttelefon med flott design og gode spesifikasjoner til en god pris, er dette et veldig godt kjøp. Et annet godt alternativ er Sony Ericsson Neo, som koster omtrent det samme - men har større skjerm.

LES OGSÅ:

Duell: Samsung Galaxy S II mot HTC Sensation