Iphone 5: Distriktstelefonen!
Skal du ha 4G på Iphone? Da må du sette din lit til 1,8 GHz-båndet. Det skal bygges ut i Norge, men bare i distriktene.
Når Netcom bygger ut 4G i distriktene, sender basesatasjonene på frekvensen 1,8 GHz.
Eller LTE, som det egentlig heter.
1,8 GHz er eneste Europa-harmoniserende 4G-frekvensen Iphone 5 kommer til å støtte.
I storbyene brukes 1,8 GHz fortsatt til tale på GSM-nettet. Her sender Netcom 4G på frekvensen 2,6 GHz.
2,6 er en av tre vanlige 4G-sendefrekvenser i Europa, men støttes ikke teknisk av Apples Iphone 5.
- Iphone 5, jeg får si dessverre, kommer bare til å støtte 1,8 GHz-båndet per i dag, sier Tommy Johansen, dekningsdirektør i Netcom.
De er foreløpig eneste leverandør som har bygget ut 4G på det båndet.
Be strong, hold on
Men om du nå tilfeldigvis bor i distriktsnorge og nå gnir deg i henda over at Iphone 5 utnytter sitt fulle potensial i hos deg i stedet for i de navlebeskuende storbyene, må du nok stoppe gniingen og heller smøre deg med litt tålmodighet foreløpig.
Det er et par ting som må skje før 4G blir brukbart på håndsettet fra Apple.
For det første må Netcom få på plass en teknologi som heter «TS Fallback». Ettersom 4G for tiden kun er et datanett, må teknologien automatisk kunne svitsje fra 4G-modus til 3G-modus eller 2G-modus når telefonen får inkomne anrop.
Altså: Når du sitter og surfer på Computerworld.no over 4G, må telefonen få beskjed om å pause 4G-signalet og flytte seg til 2G/3G når det ringer, for så å svitsje tilbake til 4G når det legges på.
- Den funksjonaliteten er ikke på plass ennå. Det er en veldig ung teknologi, og det har ikke vært noe rush med 4G-telefoner ennå. For å få testet det skikkelig, må vi ha telefoner også. Vi jobber med å teste og implementere det nå, og regner med å ha det på plass i første kvartal neste år, sier Johansen.
For det andre må Apple oppgradere operativsystemet sitt først, for å legge til støtten.
Frekvenskabalen
Det er tre 4G-frekvenser i Norge og store deler av Europa. Det er 800 MHz og allerede nevnte 1,8 og 2,6 GHz. 1,8-båndet brukes som nevnt aktivt til GSM-formål i storbyene dags dato, så enn så lenge er det 2,6 som gjelder her.
Fordelene med 2,6 er at det er en høyere frekvens. Det gir bedre kapasitet og bra datahastighet. Det er jo utmerket for storbyfolk med 4G-telefoner som støtter 2,6-GHz, eller 4G-bredbåndsmodem, da kan mange surfe kjapt samtidig i tett befolkede områder.
Men Apple har altså valgt å ikke gi Iphone 5 støtte på dette båndet.
- Når det gjelder 1,8 GHz, som Iphone støtter, er konsekvensen per nå at når TS Fallback-biten er på plass og oppgraderingen i operativsystemet er gjort, vil alle kunne bruke 4G med Iphone 5 i alle byer utenom Oslo, Trondheim, Stavanger og Bergen. Hvorfor kan vi nesten ikke forklare, Norge er ikke spesielt når det gjelder frekvensvalg. Det er likt i store deler av Europa, så dette er mer et valg fra produsenten.
Men på sikt vil mer og mer av trafikken i GSM-nettet flytte seg over i 3G. Da går behovet for kapasitet i 3G-nettet ned, og man kan begynne å skru av GSM 1,8 GHz-stasjonene i storbyene.
- Dette er noen år frem i tid, altså. Men da kan man gjenbruke 1,8 GHz-frekvensene i byene til for eksempel 4G. Dette vil nok komme, men det er vanskelig å spå når.
Venter på 800
I tillegg venter telekombransjen nå i spenning på 800 MHz-båndet, som forhåpentlig nærmer seg frekvensauksjon. Båndet, som er attraktivt for 4G, ble ledig etter at man sluttet å kringkaste analoge tv-signaler, og nå er det opp til Post- og teletilsynet å tildele operatørene områder i båndet.
- 800 kommer forhåpentlig andre kvartal neste år, og vil være distriktsfrekvensen. Det når veldig langt. Målinger viser at den når trolig hakket bedre enn GSM gjør i dag, men i og med lav frekvens, har båndet lavere kapasitet enn 1,8 og 2,6 GHz. Det kan likevel brukes i områder med vesentlig færre brukere, sier Johansen, som tidligere har omtalt 800-båndet som selve limet mellom 1,8 og 2,6.
- 800, 1800 og 2600 er de tre puslespillbrikkene palnleggeren mine har for å gi best mulig dekning i landet. Du må gi og ta litt mellom dekning og kapasitet.