Apple i politisk karikaturstrid

Nektet politisk satire på App Store, men snudde da animatøren vant Pulitzer-prisen.

Publisert Sist oppdatert

Nok en gang har Apple havnet i søkelyset på grunn av sine vilkårlige regler for iTunes App Store.

Denne gangen dreier seg seg om humorprogrammet NewsToons som fikk avslag fordi den «latterliggjorde kjente personer».

Men så vant animatøren Pulitzer-prisen.

Les også: Kontroversielle programmer på App Store

Fikk avslag i desember

Bak NewsToons står tegneserietegner Mark Fiore, som har gjort stor suksess med å gjøre narr av det politiske USA. Forrige mandag ble han vinner av den prestisjefylte Pulitzer-prisen som første karikaturtegner som kun publiserer på nettet.

Mark Fiores karikaturtegninger publiseres vanligvis på hjemmesiden til San Francisco Chronicle. Men formatet er i Flash, og ettersom brukere av iPhone, iPod touch og iPad ikke kan kjøre dette, bestemte Fiore seg for å utvikle en egen applikasjon for Apples mobile plattform.

Men da Fiore sendte programmet inn til godkjenning i App Store, fikk han avslag. Årsaken var at den ifølge Apple «latterliggjorde kjente personer». Tegneserier kan bryte med Apples lisensvilkår med utviklere, som sier at applikasjoner kan bli avvist dersom innholdet «kan anses å være upassende, for eksempel programmer som synes å være obskøne, pornografiske og ærekrenkende».

- Hva med andre karikaturtegnere?

Fiore fikk avslag fra Apple allerede i desember, men da han vant Pulitzer-prisen forrige mandag fortalte han om avslaget i et intervju med Nieman Journalism Lab. Det fikk mange til å reagere, og Fiore selv var heller ikke fornøyd.

- Det er det jeg gjør. Det er livet mitt! Den er tøff å komme seg unna hvis du lager politiske tegneserier, sa Fiore til New York Times.

Dagen etter at nyheten ble kjent ble imidlertid karikaturtegneren kontaktet av Apple som ba han sende inn NewsToons på nytt - noe han gjorde rett før helgen. Apple har ikke kommentert saken offentlig, men Steve Jobs skal ha innrømmet at avslaget var en tabbe i en e-postmelding til en kunde.

- Hva med den som ikke har vunnet en Pulitzer og som kanskje lager en bedre politisk applikasjon enn min? Trengs det mediehysteri for å få en app med politisk innhold godkjent? Jeg skulle ønske de ville godkjenne anstendig politisk materiale basert på meritt, ikke popularitet, sa Mark Fiore til New York Times.

Mark Fiore er ikke den første som smertelig får erfare Apples strenge regime på App Store. Apple har fått mye kritikk for hvordan de håndterer godkjenningsprosessen, både med programmer som blir godkjent og programmer som blir sensurert.

Med lanseringen av iPad og medias satsing på plattformen kommer trolig denne innholdsbaserte sensuren til å bli enda mer kontroversiell.

- Applikasjoner for innhold fra publikasjoner og aviser vil ikke være særlig nyttig om iPad bare lar oss det det Apple og Steve Jobs mener vi bør se, skriver Tom Richmond, en annen karikaturtegner som har blitt sensurert av Apple, i et blogginnlegg.