Dataroaming ødelegger for mobiltjenester
Teleselskapene vil ha oss over på all slags mobile tjenester, men med en gang vi kommer over grensen roper de: STOPP!
Før sommeren fikk EU ryddet opp i de såkalte raomingprisene på teletrafikk, som gjorde at bruk av mobiltelefoner i utlandet ikke lenger var svinedyrt. Men for de mer avanserte brukerne, som det er stadig flere av i Norden, er tjenester som epostlesing, sending av mms-bilder, nedlasting av musikk og mobilt internett blitt en del av hverdagen.
Disse tjeneste ligger ikke under teletrafikken, men håndteres som datatrafikk, der brukeren betaler for brukt kapasitet i antall kilobyte. Og denne typen trafikk er ikke regulert av EU. Det betyr at mange kan få skyhøye mobilfakturaer på grunn av uforsiktig mobilbruk på ferien.
I Sverige krevde Tele2 forrige uke at EU også skulle gå inn å regulere dataroaming. I Norge er aktørene avventende.
- Det er ikke planer for å ta noe initiativ for å regulere gjesting (roaming) for datatrafikk fra vår side. Vi kjenner heller ikke til slike planer i Europa, sier Elisabeth Aarsæther, informasjonssjef i Post- og Teletilsynet, til Computerworld.
LES OGSÅ: Tele2 krever EU-regulering
Økning i klager
Norske Tele2 har ikke tenkt å følge opp det svenske initiativet.
- Vi har registrert at denne diskusjonen foregår i Sverige. Det høres riktig ut, vi trenger opprydningsarbeid her. Det er en god del fornuftige argumenter i det Tele2 i Sverige mener. Men dette er ikke noen sak vi har på bordet, sier Haakon Dyrnes, administrerende direktør i Tele2 Norge.
Heller ikke Telenor og Netcom mener de er egnet å ta opp saken. Men begge de store norske mobiloperatørene advarer kundene mot å bruke datatrafikk på mobilene sine.
- Vi informerer bredt om at du ved bruk av datatjenester som mobil-tv, musikknedlastning, bruk av mobilen som modem etc. kan bli dyrt så lenge du oppholder deg i utlandet, sier Anders Krokan, informasjonssjef i Telenor.
Til tross for advarslene har et økende antall fått problemer med betaling av store utenlandske regninger.
- Telenor ser en viss økning fra i fjor til i år i antall saker der kunder reagerer på høy faktura etter å ha brukt mobilen til datatrafikk i utlandet. Økningen skyldes sannsynligvis at etter hvert som bruken av slike tjenester brer om seg, er det flere som benytter seg av dette tilbudet også når de er i utlandet, forteller Krokan.
Schizofren
For teleselskapene må det være en schizofren situasjon. På den ene siden prøver de med all makt å overbevise kundene å ta i bruk de nye mobiltjenestene som de skal tjene penger på, samtidig som de må fortelle dem å ikke bruke dem med en gang man kommer over landsgrensene. Et slik splittet budskap går ofte skeis.
- Vi jobber hardt for å få kundene til å bruke nye tjenester innenlands. Vi ser det vokser, pågang på Connect-kortet vårt har prosentvis fordoblet siden i fjor på samme tid. Men når det gjelder utlandet, fraråder vi kundene våre å bruke det. Det er ikke noe godt alternativ, det blir rett og slett for dyrt, sier Øyvind Vederhus i Netcom.
Så foreløpig må nordiske teleoperatørene vente på de store landene. For Hellas og Spania, som tjener godt på dette og samtidig har forholdsvis få egne avanserte mobilbrukere i utlandet, er problemet langt fra så stort som i Sverige og Norge.
- Vi kan sette i gang et eget initiativ. Og tidligere har nordiske teleoperatørene slått seg sammen om teleprisene, sier Vederhus.
Men med det første er det ingen av de norske aktører som tar initiativ.