Nå skal det svinge på skrivebordet
Microsoft banket IBM grundig i to omganger. Først da Windows knekket OS/2 og deretter da Office utraderte Lotus SmartSuite. Men IBM tenker langt frem og angriper.
Jeg skrev om saken for en tid siden ("Tar seg en bit av skrivebordkanten" i nr. 5). Da var dette bare planer om i hvilken retning IBMs Lotus-divisjon skulle utvikle seg. Retningen var kalt "rik portal på klientsiden". IBM seiler i medvind og føler seg sterk nok til å utfordre Microsoft-hegemoniet på skrivebordene.
Produktet ble lansert 10. mai og heter Workplace Client Technology. Målet er å skape en ny måte å bygge applikasjoner for klienter på, dvs pc-er og annet brukerutstyr. Retningen er stikk motsatt av den industrien har fulgt i de siste 5-6 årene. Hittil har de toneangivende produsentene av programvare gjort klientene så tynne og standardiserte som mulig, beregnet på bruk av nettpilot (browser), mens alle applikasjoner ble flyttet på servere. IBMs nye grep er å sette klientene i stand til å utføre applikasjonene selv. On-line eller off-line.
Gartner regner med at om 3-4 år vil slike "rike klienter" erstatte portaler som den vanligste og enkleste måten å utnytte web services på. I dag pleier klienten å logge seg på en portal og rekvirere kontakt med applikasjoner gjennom den. Om noen år vil klienten etablere kontakt med applikasjoner direkte. IBMs salgsargument er at WCT-løsninger ikke vil koste mer enn det tynne klienter gjør, men gi alt det fete klienter kan.
Saken er at rike klienter ikke behøver støtte, rikinger klarer seg selv. En WCT-klient vil ha lokale databaser som kan synkronisere seg i bakgrunn med en server. Den vil ha en egen lokal server for å kunne bruke nettpilot direkte. Den vil ha tekstbehandling, regneark og presentasjonsgrafikk, basert på åpen-kilde programsettet OpenOffice. Og ikke minst vil det finnes mekanismer for å laste ned automatisk all denne programvaren og mer til fra sentralt hold. Plattformen skal ikke lisensieres i seg selv, bare innbakt i applikasjoner. Som operativsystem på klienten kan brukerne velge mellom Windows og Linux. Ja, du leste riktig ) Windows eller Linux.
IBM planlegger å levere de to første "innbakte" applikasjonene selv: Lotus Workplace Messaging og Lotus Workplace Documents. Den første versjonen av disse vil hete 2.0, antagelig fordi ingen lenger er villig til å kjøpe versjon 1.0. Ett poeng med disse to applikasjoner er å vise at plattformen faktisk er brukbar. Det er selvfølgelig ikke nok at IBM lanserer noen applikasjoner, selskapet håper at også andre vil gjøre det. Noen store navn, bl.a. Adobe og Siebel, har lovet å gjøre det samme. Men mange flere må overbevises før det blir sus i serken.
Gartner mener at dette er en modell hvis tid er kommet. Det er behov for løsninger som gir mer enn hva en nettpilot er ment å gi. Det gjelder både for brukere i klassisk forstand og for maskin-til-maskin-kommunikasjon for å automatisere forretningsprosesser gjennom sensorer, tagger og andre finurlige smådingser som kan styre og ordne på egen hånd. En ny alder av automatisering kan bli resultatet. Microsoft er selvfølgelig godt kjent med disse behov. De har lansert delløsninger innenfor .NET rammeverket og Windows SharePoint-portalen. Og mer vil komme sammen med Longhorn, det nye Windows som i følge planen vil dukke opp først i 2006. Men det mangler vesentlig funksjonalitet, for eksempel database-replikering.
Det pikante i situasjonen er at Microsoft har mye å forsvare hos sin kundebase og det begrenser handlefriheten. Velger MS å fravike etablerte løsninger og lanserer noe helt nytt, risikerer de at kundene hopper av. Spillet dreier seg alltid om å utvikle produktene i så små trinn at kundene synes det er lønnsomt å betale litt til og enda litt til, men følge med. IBM (som er vant til slike bindinger fra før) er kommet seg fri fra OS/2-arven og kan angripe friskt og freidig med helt nye konsepter. Dessuten kan Store Blå helgardere, dvs surfe på Linux-bølgen hvis den skulle reise seg.
IBM hevder ivrig at WCT ikke er en plattform som bare Lotus-divisjonen skal stelle med, men som skal gjennomsyre hele gigantselskapet. Skal de lykkes, må de få med seg en brorpart av programvareindustrien. Det er kanskje derfor Microsoft har vært så medgjørlig i alle de seneste rettsakene der motpartene var programleverandører. uthevet: Det pikante i situasjonen er at Microsoft har mye å forsvare hos sin kundebase, og det begrenser handlefriheten hidas@online.no