SKY: Sopra Steria blir tildelt ny status som skypartner hos Vmware. Fra venstre, Ina Ullern i Vmwareil og Tor Neset, teknologisjef i Sopra Steria. (Foto: Sopra Steria)

Satser tungt på nasjonale skytjenester

Vmware tildeler Sopra Steria utnevnelsen Vmware Sovereign Cloud Partner i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Dette innebærer at Sopra Steria ansees som en spesielt pålitelig leverandør av de lukkede, nasjonale skyløsningene til Vmware. Konsulentselskapet er med dette en av ytterst få som kan levere både kommersielle, private og nasjonale skyløsninger.

– Nye skyforskrifter har skapt nye utfordringer og usikkerhet i Norge. Vmwares Sovereign-skyprogram gjør det mulig for organisasjoner å kjøre sensitive, konfidensielle og regulerte data på en sikker, norsk nasjonal sky, sier Andy Stevens, norgessjef i Vmware, i en pressemelding.

Sju av ti virksomheter anser det som svært risikabelt å lagre sensitive opplysninger i en kommersiell sky. Likevel gjør halvparten nettopp det, ifølge en IDC-undersøkelse.

– Mange aktører sitter på kritisk infrastruktur, deriblant Forsvaret, kommuner og etater, politi, helsevirksomheter og energiselskaper. Samtidig har også disse aktørene mange systemer som ikke er kritiske. Er man for tilbakeholden når det kommer til skytjenester, risikerer man å havne bakpå i digitaliseringen, sier Odd Inge Bjørdal, teknologi- og driftsdirektør i Sopra Steria.

Ønsker å regulere datasentre

Tidligere i 2022 publiserte Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) en rapport om norske datasentre og digital autonomi. Stadig flere og mer alvorlige cybertrusler gjør at direktoratet nå ønsker å få på plass norske reguleringer som gir bedre kontroll med sikkerhet og eierskap knyttet til datasentre.

Det ble i 2021 lyst ut konkurranse for å bidra i en konseptutredning for nasjonal skytjeneste, og statssekretær Hans-Petter Aasen i Justisdepartementet uttalte til Computerworld at det er behov for økt nasjonal kontroll med kritisk IKT-infrastruktur.

Nasjonale skytjenester er med andre ord på agendaen for flere norske offentlige aktører. NSM fortalte at det er snakk om høy kompleksitet i problemstillingene som utforskes i konseptutredningen.

Rett skyløsning til rett behov

Sopra Steria ser også behovet for en nasjonal løsning i og fra norge.

– En god del data og tjenester kan legges ut i Microsoft Azure, Google Cloud Platform eller AWS, mens andre ting bør inn i private skyplattformer. For det som er aller mest kritisk, er det nødvendig med en lukket, nasjonal løsning som drives fra Norge, av norske spesialister, sier Tor Neset, teknologisjef i Sopra Steria.