100.000 bøker gratis på nett
Kulturministeren åpnet i dag Bokhylla.no, som gjør norsk litteratur fram til år 2000 åpent tilgjengelig. Men da hun skulle trykke på knappen, kræsjet websidene.
- Med dette klikket erklærer jeg Bokhylla.no for åpnet.
Det sa nyutnevnt kulturminister Hadia Tajik fra Nasjonalbibliotekets talerstol i dag, da hun åpnet Bokhylla.no.
Bokhylla, som strengt tatt bare er et fint navn på Nasjonalbibliotekets websider, er fyllt opp med i overkant av 100.000 norske bøker, som er nå er fritt tilgjengelig og kan leses av hvem som helst.
Bortsett fra akkurat ved lansering. For da kræsjet det. "Denne nettsiden er ikke tilgjengelig", viste Chrome-vinduet. Men hun prøvde igjen, og da funket det fint.
36 øre per side
Bakgrunnen er at Nasjonalbiblioteket og Kopinor, opphavsrettsorganisasjonen til norske forfattere og utgivere, har landet en permanent avtale.
Avtalen går i korte trekk ut på at Nasjonalbiblioteket får legge ut alle norske bøker utgitt før år 2000 til gratis lesing på web. Altså i prinsippet ikke nedlasting.
Som betaling får Kopinor 36 øre. Per side. Per år.
En middelaldrende forfatter med noen tusen sider i katalogen kan dermed fort tjene opptil flere hundrelapper i året på publiseringen. Men forfatterne ser ikke ut til å klage, ei heller Nasjonalbiblioteket.
- Denne avtalen er den første av sitt slag i verden, sa Tajik.
- Vi er glade og takknemlige for at Nasjonalbiblioteket tok rettighetshaverne på alvor, sa Yngve Slettholm, Kopinor-sjefen.
Petabyte
Dermed er en god haug av Nasjonalbibliotekets enorme datasamling gjort tilgjengelig på nett.
Jeg greip tak i teknologisjefen i Nasjonalbiblioteket, Svein Arne Solbakk, og han kunne fortelle at de har 100 folk på jobb i digitaliseringsprosjektet.
Bare lagringen av bibliotekets 3,5 petabyte med data koster gode 10-20 millioner kroner i året, der det ligger innelåst i et fjell ved Mo i Rana.
(Dataene finnes, for øvrig i tre eksemplarer hver. Så det er fort 10 petabyte totalt. Deler av dem er utvekslet med søsterorganisasjonen i Danmark.)
Han forteller også at bøkene er lagret i JPEG 2000, men er også scannet inn som OCR, så de skal være søkbare. Det ble lest drøye 16 millioner boksider i september.
Og hver leser leste i gjennomsnitt 45 sider per sesjon.
Permanent
- Pocketbok har fått en helt ny betydning, sa Hadia Tajik.
Hun ser for seg at vi nå kan sjekke hvordan Krig og fred slutter fra mobiltelefonen, når vi sitter på bussen.
Men da jeg spurte henne om når vi får tilsvarende tjenester for musikk, film og dataspill, så var svaret mindre moro:
- Det var en god ide, sa hun.
Men hun har visst ikke vurdert det, altså.
Bokhylla.no har forøvrig, som de mest observante leserne vet, vært åpen en stund allerede. Men det har vært basert på en midlertidig avtale. Nå er avtalen, og dermed også nettstedet, permanent. Så veit du det.