Jolla vil lage nettbrett

Det er flere finner enn Nokia som vil lage nettbrett.

Denne uka ble det kjent at Nokia har planer om å gjenoppstå som nettbrettprodusent. Etter at finnene solgte mobiltelefonavdelingen til Microsoft, og kunne gå løs på noe annet enn Windows Phone, ble det nemlig kjent at de jobber med et nytt, Android-basert nettbrett.

Nå ser det ut til at enda en finsk produsent vil kaste seg inn i kampen om nettbrettkundene.

Den lille og litt annerledes mobilprodusenten Jolla har nemlig akkurat gått ut med nyheten om at de prøver å skrape sammen nok pengestøtte til å utvide produktporetføljen fra å inneholde én Jolla-telefon, til også å inneholde et nettbrett.

Les vår test av Jolla's telefon her

Planen er i utgangspunktet å samle nok penger via brukerfinansiering til at de kan starte produksjonen av Jolla Tablet, et 8-tommers nettbrett med relativt heftige spesifikasjoner.

Naturlig nok er planen å utstyre Jolla Tablet med selskapets eget mobiloperativsystem, Sailfish OS. For å drive nettbrettet ligger det an til at Jolla vil gå for en 64-bit firekjerners Intel-prosessor på 1,8 gigahertz. Videre blir det to gigabyte minne, 32 gigabyte lagringsplass og støtte for minnekort.

Skjermen på åtte tommer (eller 7,85 tommer for å være helt presis) skal etter planen få samme oppløsning som de nettbrettene Jolla anser som de mest aktuelle konkurrentene, iPad Mini 3, Nexus 9 og Nokia N1, altså 2048x1526 piksler.

Ellers ser nettbrettet ut til å ha relativt standard spesifikasjoner, med to kameraraer på fem og to megapiksler, samt støtte for trådløsnett. Det skal bli spennende å se hva Jolla gjør i forhold til strømstyring. Ifølge spesifikasjonene vil nemlig batteriet være noe mindre enn i de andre tre nettbrettene, uten at det trenger å bety dårligere batteritid i praksis.

Kanskje mest interessant, ved siden av at Jolla Tablet har et annet operativsystem enn Android eller iOS, er prisen. Jolla ser nemlig for seg at de skal selge nettbrettet for 189 dollar, eller rundt 1 300 kroner pluss ymse avgifter - om de løser salget som tidligere, og selger det via sin egen nettbutikk. Prisen gjelder de første 1 000 som støtter prosjektet, og vil øke til 199 dollar for de neste som kaster seg på.

Om Jolla klarer å samle nok støtte, og klarer å holde prisen så lav, vil Jolla Tablet i så fall koste under halvparten av det man må gi for iPad Mini 3 og Nexus 9, og 60 dollar mindre enn det kommende Nokia N1-nettbrettet.

Du kan selv sjekke ut mer om Jolla Tablet, og eventuelt være med på å støtte prosjektet, på Jollas pengeinnsamling på Indiegogo.