
Nordmenn er ikke bekymret for dataangrep
Over halvparten av norske arbeidstakere tror det er liten sjanse for å bli hacket på hjemmekontoret.
En fersk undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Globalconnect, viser at over halvparten av norske arbeidstakere tror sjansen er liten for at de blir hacket på hjemmekontoret. Hele 53 prosent sier at de i stor grad føler seg trygge mot et mulig hackerangrep. Nesten like mange tror det er lite sannsynlig at de kan bli hacket på hjemmekontoret.
– Det er oppsiktsvekkende at så få er bekymret for en trussel som absolutt er reell for veldig mange. I ytterste konsekvens kan det true bedriftenes sikkerhet, sier Martin Højriis, ekspert på samfunnskritisk digital infrastruktur i Globalconnect Norge.
– Da alle nordmenn satt på kontoret, var det lettere å ha kontroll på sikkerheten. Da var det ikke opp til hver enkelt. Derfor er det bekymringsfullt at tallene også viser at de færreste av oss har økt IT-sikkerheten i løpet av det siste året, fortsetter han.
60 prosent av de spurte i undersøkelsen sier at de «i liten grad» har gjort noe med sikkerheten hjemme. Dette er til tross for at både Økokrim og Nasjonal Sikkerhetsmyndighet flere ganger har advart mot faren for hackerangrep.
300.000 nordmenn svindlet på ett år
Statistikk viser at hjemmekontor har økt risikoen for svindel av privatpersoner, samtidig som cyberangrep mot virksomheter fortsetter å skje i økende grad. I 2020 ble 300.000 nordmenn utsatt for svindel på nett og telefon.
– Arbeidsgivere må forstå at de færreste arbeidstakere har et bevisst forhold til datasikkerhet. Det gjør at de må ta et enda større ansvar med å skolere og sikre sine ansatte. Et dårlig sikret nett kan få store konsekvenser for selskapers sikkerhet, sier Højriis.
Globalconnect mener at den nye arbeidshverdagen stiller strengere krav til arbeidsgivere, men påpeker at vi som forbrukere også må bli flinkere til å passe på vår egen sikkerhet på nett.
Slik sikrer du deg på hjemmekontoret
-
Bruk sikkert utstyr i jobbsammenheng, og sørg for at jobbmaskin og telefon har installert forskjellige sikkerhetsmekanismer og kryptering, som sikrer kommunikasjonen med jobben og data på maskinen.
-
Bruk tofaktorautentisering for å gjøre det vanskeligere for fremmede å få tilgang til dine enheter og kontoer. Dette skjer vanligvis i form av en unik kode via SMS eller app, eller gjennom en kodebrikke.
-
Det trådløse nettet er viktig både for din sikkerhet og for kvaliteten på nettet. Sørg for å bruke nyere utstyr (under 3 år gammelt) og lange passord på forbindelsen.
-
Ikke bruk det samme passordet over alt. Bruk gjerne en passord-manager med sterke passord for hvert system.
-
Sørg for at datamaskinens operativsystem og programvare oppdaterer seg automatisk. Jevnlige oppdateringer gjør at sikkerhetshull fortløpende blir tettet.
-
Vær kritisk til SMS og e-poster som inneholder ukjente lenker. Sjekk alltid hvem avsenderen er og hvor lenken egentlig fører hen før du trykker deg inn på noe.