ATTRAKTIVT: Det nye studieprogrammet Informatikk, digital økonomi og ledelse har fått rekordhøye søkertall, og er er med 19 søkere per studieplass det mest attraktive studiet i landet. (Foto: Terje Heiestad/UiO)
ATTRAKTIVT: Det nye studieprogrammet Informatikk, digital økonomi og ledelse har fått rekordhøye søkertall, og er er med 19 søkere per studieplass det mest attraktive studiet i landet. (Foto: Terje Heiestad/UiO)

Teknologiutdanning tar av

UiOs nye studieprogram Informatikk, digital økonomi og ledelse er med 19 søkere per studieplass det mest attraktive studiet i landet.

Publisert Sist oppdatert

Unge vil studere teknologi, gjerne kombinert med ledelse. Det viser årets søkertall i Samordna opptak.

- Dette er voldsomt morsomt. Vi har hatt 19 søkere per studieplass, det er det høyeste vi har hatt innen realfag og teknologi på UiO. Den totale økningen er 23 prosent, det er vi veldig fornøyd med, sier dekan ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetet Morten Dæhlen.

Han mener tallene viser et tydelig og frem til nå udekket behov for framtidsrettet og forskningsbasert teknologiutdanning i Oslo.

Nytt studie

Dæhlen tror det er spesielt to grunner til den positive oppsvingen.

- Det digitale har vært mye i vinden, og det er behov for digital kompetanse. Også er kombinasjonen it, økonomi og ledelse etterspurt, sier han.

Det er nemlig Universitetet i Oslos (UiO) nye studieprogram Informatikk, digital økonomi og ledelse (DigØk) som med sine 19 søkere per studieplass er det mest attraktive studiet i landet.

En lykke!

- For en lykke! Det betyr at ungdom skjønner hvor fremtidens jobber ligger, og at det norske selskaper og offentlig sektor trenger fremover er teknologisk kompetanse, sier Heidi Austlid, administrerende direktør i Ikt-Norge.

Austlid synes det er fantastisk med en slik søkermasse, men synes det er synd at det ikke er nok plasser til alle som ønsker det. 

- Det er synd for de 18 som ikke får muligheten. Det å ikke ønske de velkommen til fremtiden, det betyr at vi fratar både ungdom og Norge en potensiell tekfremtid. Nå må regjeringen lytte til ungdommen og næringen, og øke kapasiteten. Et klarere signal kunne de ikke fått! Jeg håper også at UiO kan finne rom til at flere får komme inn også i år, sier hun.

Teknologiby

UiO har lansert ny studieportefølje i realfag og teknologi i 2017. Omleggingen innebærer blant annet at databeregninger nå inngår i alle utdanningene og at studentene blir eksponert for forskning tidlig i utdanningsløpet. Hver tredje søker som ønsker seg en utdanning innen informasjonsteknologi, vil til UiO.

Et klarere signal kunne de ikke fått!

Rektor ved UiO mener at den store interessen for teknologiutdanninger i Oslo også henger sammen med tilgang på spennende arbeidsplasser innen teknologi i hovedstaden. 

- Oslo er ikke bare en internasjonal kulturhovedstad, men også en fremvoksende teknologiby. Her er titusener av arbeidsplasser knyttet til teknologiutvikling, innovasjon og forskning. For å drive videre denne utviklingen trenger man sterke utdanninger som er godt forankret i ledende fagmiljøer. Her har UiO en nøkkelrolle, sier rektor ved UiO Ole Petter Ottersen.