Slik skriver du ut bilder fra mobilen
Siden bilder tatt med mobilen blir stadig bedre, blir det mer aktuelt å skrive dem ut. Vi viser deg hvordan.
Da de første mobiltelefonene med kamera dukket opp, var bildene av så dårlig kvalitet at ingen turte å snakke om andre bruksområder enn stusselige mms-meldinger. I dag er situasjonen noe annerledes, og fremtidsutsiktene lyse.
På lenger sikt vil bildekvaliteten på bilder tatt med en kameramobil være såpass kurant at mange nok vil droppe kompaktkamera til fordel for mobiltelefonen.
Mange sitter på mobiltelefoner med innebygd kamera av god kvalitet. Bildekvaliteten på enkelte av dagens mobiltelefoner er faktisk så god at bildene fortjener å bli skrevet ut. Men til tross for god kvalitet, blir bilder som mange knipser med mobiltelefonen aldri skrevet ut.
Bluetooth
I stedet forblir de på mobiltelefonens minnekort. Det er ikke godt å vite den eksakte årsaken til at mange lar være å skrive ut bildene som de har tatt med mobiltelefonen. Kanskje er det fordi mange tror at kvaliteten ikke er god nok, kanskje er det fordi mange ikke vet hvordan det kan gjøres?
|
Er du en av de som mener at kvaliteten ikke er en utskrift verdig, er det ikke mye vi kan gjøre med det. Men tror du derimot at det er vanskelig, er vi uenig.
De aller fleste mobiltelefoner i dag er klargjort for å kunne kommunisere med en skriver. Enten via infrarød, usb eller blåtann. Vi har testet den mest befriende måten: trådløse utskrifter over Bluetooth.
LES OGSÅ: Slik konverterer du video
Hva avgjør bildekvalitet?
Som kanskje nok har fått med seg, handler bildekvalitet om mer enn antall megapiksler. Gårsdagens mobiltelefoner hadde kameraer med en oppløsning på 1,3 megapiksler. Gjennomsnittet på de mobilene som selges i dag er trolig på rundt to megapiksler.
Det finnes mobiler på markedet med en oppløsning på både tre og fem megapiksler, uten at det er noen garanti for bedre bildekvalitet. Det kan imidlertid spille en vesentlig rolle når bildene skal skrives ut. En vanlig utskrift på 10 x 13 cm krever en viss oppløsning for at hver piksel skal gli inn i hverandre. Denne overstiger du imidlertid med god margin på en mobiltelefon med to megapiksler. Selv med 1,3 megapiksler blir bildene ikke spesielt preget av hakkete kanter.
|
Andre viktige faktorer som spiller inn, er under hvilke lysforhold bildene er blitt tatt. Vår erfaring med kameramobiler er at bilder tatt i litt dårlige lysforhold, som regel blir svært mørke og dårlige. De egner seg sjeldent til utskrift. Mange kameramobiler blir også levert uten blits eller med en dårlig blits. Det er også med å prege bildekvaliteten under svake lysforhold. Bilder tatt med mobilen blir derfor best når de tas utendørs, i godt dagslys.
Trådløs utskrift
For å teste utskrift over blåtann fra ulike mobiltelefoner har vi benyttet Canon Selphy ES1. Den har ikke innebygd blåtann, men en blåtannmodul kan kjøpes som tilleggsutstyr og plugges i usb-porten. Denne koster cirka 500 kroner.
LES VÅR TEST AV PHOTOSHOP ELEMENTES 5.0
Installering av BU-20 er latterlig enkelt. Man stikker modulen inn i en ledig usb-port på siden av Selphy ES1. Skriveren oppdager automatisk modulen, og setter skriveren i «telefonmodus». På mobilen aktiverer man blåtann og søker etter enheter. Enheten Canon ES-1 dukker opp. Man trenger ikke å taste inn passord for å pare skriveren mot mobiltelefonen. Når paringen er utført kan man fra filutforskeren på de ulike mobilene sende bilder via blåtann til skriveren. Enklere kan det ikke gjøres.
Overraskende bra
Vårt totalinntrykk av utskriftskvaliteten er at den er overraskende god for alle mobiler vi har testet den med. Utskriftskvaliteten på mange av bildene som er tatt ute under gode lysforhold er såpass god, at det er bedre enn mange av bildene som er tatt av undertegnede fra 90- og 80-tallet.
Vi har testet skriveren med Sony Ericsson W880i, W900 og kameramobilen K800i, samt Nokia N73, N95 og HTC S620.
Bildene fra Nokia N73, Nokia N95 Sony Ericsson K800i gav de beste utskriftene. Ingen av mobilene tar gode bilder innendørs, ikke engang Sony Ericsson K800i, på tross av at den har blitz. Blitzen ser rett og slett ut til å ikke være kraftig nok.
LES OGSÅ: Tidenes 50 viktigste dataprodukter
Canons BU-20 Bluetooth-dapter leverer også helt grei ytelse. Det er imidlertid litt synd at enheten kun støtter Bluetooth 1.2 og ikke 2.0 EDR-standarden. Jo høyere bildeoppløsning på mobiltelefonen, desto større bildefiler og desto mer data skal overføres. Og det merkes.
Å overføre et bilde tatt med Sony Ericsson W880i, som har 9,9 megapiksler, tar bare 15 sekunder, mens det å overføre et bilde fra Nokia N95, som har fem megapiksler, tar over ett minutt. Det er i meste laget, synes vi.
|
Windows-minus
Vi hadde ingen problemer med å skrive ut bilder fra noen av mobilene. Et lite minus for Windows Mobile-operativsystemet er at man må gjennom mange steg i menyen før man kan overføre bildet trådløst til skriveren.
Dessuten får vi ikke se et forhåndvisningsbilde av det som skal skrives ut. Om dette er en feil som er tilknyttet vår enhet eller om det er et problem knyttet til Windows Mobile 5 vet vi ikke. Vi vet heller ikke om denne feilen er blitt rettet opp i Windows Mobile 6.
Konklusjon
Trådløse utskrifter er mye enklere enn det folk tror. Det er ingen programvare som skal installeres. Det finnes ingen «mellomledd». Det eneste du trenger å gjøre er å koble Bluetooth-modulen til skriveren, finne skriveren via mobilen din, og sende det bildet du ønsker å til skriveren.
Det er virkelig befriende å sitte i sofakroken, markere bilder som man ønsker å skrive ut, og sende bildene til skriveren, og hente dem noen minutter senere.
Den eneste ulempen med direkte utskrifter er at du ikke kan redigere bildet på pc-en før du skriver ut bildene. Kan du leve med dette, er trådløse utskrifter en fin måte å få skrevet ut bilder som er tatt med mobilen.
Slik har vi testet
For å utføre denne testen har vi benyttet en Canon Selphy ES1-skriver og blåtannmodulen Canon BU-20. Modulen ble tilkoblet skriveren via usb.
Vi har testet skriveren med Sony Ericsson W880i, K800 og W900, samt Nokia N73, N95 og HTC S620. Hensikten var å teste utskriftskvaliteten, kompatibilitet og brukervennligheten fra tre populære operativsystemer (eller varianter av det) for mobiltelefoner.
LES OGSÅ: Årets 18 beste produkter