Med RFID på tur til Mars?

Til sommeren får vi vite om radiobrikker tåler lang og rar reise i verdensrommet.

Publisert Sist oppdatert

NASA (U.S. National Aeronautics and Space Administration) skal fra i sommer begynne forsøk med RFID-teknologi i det ytre verdensrommet. NASA opplyser at dette blir et første skritt for se om teknologien kan anvendes i framtidige, bemannede ekspedisjoner til Mars, skriver IDGs nyhetsbyrå.

Fred Schramm, som leder et forskningsprogram ved NASA Marshall Space Flight Center, forteller at en rekke ulike RFID-brikker i papir og plastikk skal være med om bord når romfergen Endeavour sendes av gårde til den internasjonale romstasjonen.

Atmosfære-test

Passive Gen 2-RFID-brikker skal forvares på utsiden av romstasjonen i et års tid. Formålet er å se om brikkene blir påvirket av de atmosfæriske forholdene, opplyser Schramm. I testingen vil brikkene bli utsatt for ekstrem varme og kulde, utrafiolett stråling og vakuum-tilstandene som eksisterer i lav bane i rommet.

Testingen skal bidra til å belyse en rekke forhold: Vil vekten av brikkene skape problemer under en romferd? Hvordan vil de atmosfæriske forholdene virke inn, og hvilke materialer vil egne seg; silisium, kobber?

Dersom testene blir vellykkede, skal teknoloien evalueres videre i en rakkettest i forkant av en reise til Månen, om ca. 27 måneder. Det meste som virker på Månen vil virke på Mars, forklarer Schramm.

Overvåke og spore

NASA håper at RFID-teknologi kan brukes til å overvåke og føre oversikt med inventaret på romfartsekspedisjoner, og til å spore interne og eksterne forhold, både på reisen til Månen og framtidige ekspedisjoner til Mars.

Hvis for eksempel en matporsjon tas ut fra en kabin og inn i en annen, vil et RFID-system registrere at porsjonen ikke er tilgjengelig lenger.

Mens Månen er "bare noen få dager unna", er Mars runft 20 millioner kilometer av gårde.

- Skal du til Mars, har du en del ting med deg, sier Schramm.

Stor nytte

Han bemerker også at astronauter ikke kan legge data inn i sine systemer når de arbeider utenfor et romskip under en ekspedisjon, noe som kan føre til feil. Schramm håper at RFID kan bidra til å løse dette problemet.

Men anvendelsene er mangeartete, dersom RFID viser seg å tåle atmosfæreforholdene i verdensrommet.

Brikkene kan da plasseres for å samle inn informasjon hvor som helst på innsiden eller utsiden av et romskip. Dataene kan så transporteres til et lokalt nettverk og derpå formidles videre til Jorda.

Dessuten kan teknologien brukes til å administrere de kompliserte framkomstmidlene og systemene som benyttes under en romferd.

RFID-brikkene brukt i testen skal utvikles av NASAs partner Intermec. En talmann for Intermec sier at selskapet er overbevist om at plastbasert RFID vil fungere bra i verdensrommet.