Hva skjedde med Rosing-vinnerne?

Den Norske Dataforening har siden begynnelsen av 90-tallet delt ut Rosings kreativitetspris til lovende norske teknologier. Men hva har skjedd med vinnerne i ettertid? Første del i serien tar for seg vinnerne fra 1990 til og med 1993.

Publisert Sist oppdatert

Kreativitetsprisen er den originale Rosing-prisen, og har blitt delt ut siden 1991. I 1993 fikk prisen navn etter den norske datapioneren Fredrik Rosing Bull. Målet har vært å gi oppmerksomhet til originale teknologiprosjekter med eksportpotensial, og skal illustrere en helt unik og kreativ løsning på en samfunnsmessig utfordring ved hjelp av it, ifølge Den Norske Dataforening (DND). I dag omtales prisen ofte som Norges it-Oscar.

Her er første del i føljetongen som tar for seg samtlige tidligere vinnere av kreativitetsprisen, samt en oppdatering over hvordan det har gått med vinnerne i ettertid.

1990: Metis

Den aller første kreativitetsprisen gikk til modelleringsverktøyet Metis fra selskapet med samme navn. Selve verktøyet lever i høyeste grad i dag, og benyttes blant annet av ulike aktører innen telekom, offentlig forvaltning, bygg og shipping. Men selskapet eksisterer ikke lenger.

Metis var tidligere en del av produktporteføljen i Computas Technology, som etter hvert ble utskilt som eget selskap og solgt til amerikanske Troux Technologies i 2004. Troux har hovedkontor i Austin, Texas, og programvaren er basis for selskapets applikasjonsportefølje for såkalt enterprise architecture.

Computas har i dag en partneravtale med Troux Technologies.

- Det nærmeste Metis kommer Norge i dag er Troux’ representant i USA, kommenterer Thomas Bech Pettersen, direktør for strategi og teknologi i Computas.

1991: Scala

I 1991 stakk det interaktive presentasjonssystemet Scala, utviklet av Jon Bøhmer, av med kreativitetsprisen. Produktet var en stor eksportsuksess, med etablering av datterselskap og forhandlerapparat over store deler av kloden.

- Jeg husker vi fikk en svær pappsjekk verdt 100 000 kroner, mimrer Bøhmer.

I likhet med Metis er Scala i dag i amerikanske hender. Den norske delen av virksomheten ble lagt ned i 1997, men systemet er ifølge Bøhmer fortsatt markedsledende innen sitt segment. Selv har han reinvestert i nye prosjekter som Pronto, som han for øvrig fikk Rosing-prisen for brukervennlighet for i 2003, og IP-tv-selskapet Snap TV.

Bøhmer har sterke meninger om gründerstøtten her til lands.

- Det er hyggelig å få en pris, men for en gründer hjelper det lite uten cash. Det er ingen vits å gi bort noe under en halv million. Norge er rett og slett kjipe og gjerrige når det gjelder pengestøtte. Etter 20 år som grunder kan jeg telle på én hånd hva jeg har fått, konkluderer han.

1992: Sysscan Mapping

Selskapet Sysscan Mapping vant kreativitetsprisen i 1992 for sitt GIS-verktøy. Mye har hendt siden den gang. Navnet ble etter hvert skiftet til Sysdeco, og det hele så ut til å gå svært så bra.

- Da jeg kom inn i 1998 var dette ganske svært. Det som etter hvert ble Avenir og Profdoc var eid av Sysdeco, forteller Nils Olav Dale, som i dag jobber i selskapet 1spatial.

I 2000 ble Sysdeco splittet i to, og gikk overende to år seinere. Restene ble kjøpt opp, og navnet ble endret til Sysdeco Kongsberg. Selskapet ble igjen kjøpt opp av engelske Laser-Scan i 2004, som altså skiftet navn til 1spatial i fjor.

- Teknologien man fikk pris for i 1992 ble videreutviklet fra 1995 til 2000. De var nesten litt for langt forut for sin tid, og det tok lang tid før markedet var klart, forklarer Dale.

1993: Microway MRT

Microway MRT er kanskje bedre kjent som MRT Micro. Dette selskapet utviklet søkebrikken MS160 på midten av 90-tallet, og endte opp i en lang feide med Fast Search and Transfer og John M. Lervik. MRT Micro mente nemlig at Fast knabbet søkebrikken og fremstilte det som sitt eget produkt.

Selskapet skiftet navn til Retail Respons, som igjen fusjonerte med Caretaker og Nesco-Utech Norway. Den 20.10.2005 ble det åpnet konkurs i boet til Caretaker.