Vokser raskere enn konkurrentene

Fjoråret ga gyldne avtaler med AOL og Siebel. Fasts vekst fortsetter i samme takt i år, og Googles uavbrutte opptur er noe av forklaringen.

Publisert Sist oppdatert
America Online (AOL), Siebel, Tibcom, EMC, Statoil. Lista over storselskaper norske Fast Search and Transfer har fått på kundeporteføljen de siste årene er imponerende.

-- FAST Data Search gir ibm.com en utrolig ytelse over hele linja. Et bedre innhold på nettstedet kombinert med FAST Data Search gjør at våre kunder enkelt kan finne informasjon de trenger til kjøpsbeslutninger. Derfor har dette hatt direkte effekt på vår bunnlinje, sier Mike Moran, direktør for "Cross-Site Strategy" i ibm.com.

- Vi økte omsetningen med 50 prosent i fjor, og sikter mot det samme i år. Samtidig har markedet for søkemotorer totalt økt med ti til femten prosent, så det betyr at vi tar markedsandeler, sier Fasts administrerende direktør, Jon Markus Lervik. Google-effekt

Da Computerworld ringer Lervik, er han typisk nok på vei til et kundemøte i New York. Hvilke kunder det er snakk om, kan han ikke si noe om.

Men Lervik forteller om markant åpning i søkemarkedet det siste året.

-- Det har skjedd to ting. For det første blir vi mer og mer kjent. Bevisstheten rundt søk øker. Vi kan godt kalle det en slags Google-effekt, siden folk er blitt mer vant til å bruke søk for å finne fram til informasjon. For det andre er søk et av de raskest voksende progamvaremarkedene akkurat nå. Det er et økende behov for effektive måter å finne informasjon på, sier Lervik.

Tre områder

Lervik deler opp såkalt enterprise-søk i tre ulike områder: det mest synlige er der hvor søk kobler konsumenter til produkter. Her har Fast gjort viktige avtaler med AOL, Verizon og SBC, verdens største leverandør av "gule sider". Fast har 60 prosent av sin omsetning i dette segmentet.

Det andre segmentet er "knowledge dicovery", som går ut på å finne informasjon internt i bedriften. Her har Fast inngått avtaler blant andre Daimler-Chrysler og Statoil, og dette forretningsområdet utgjør 30 prosent av omsetningen.

Resten av Fasts virksomhet handler om den tredje typen søk, hvor programvareleverandører integrerer søk i sine produkter. Siebel, EMC og Computer Associates er blant Fasts kunder på dette område.

De store kommer

I nisjen bedriftssøk (enterprise search) tilhører Fast verdenseliten. Men større selskaper som Microsoft og, etter hvert, Google, er på vei inn. Google selger løsninger fra 3.000 til 150.000 dollar beregnet på små og mellomstore bedrifter, enkle servere som plugges inn og kan bygges ut.

Både Microsoft og Google har lansert desktop-søk. Og Longhorn, neste versjon av Windows, vil trolig være forsynt med helt annen søkekapasitet enn Windows XP.

- Hvordan skal dere takle at giganter som Microsoft og Google kommer inn på markedet med rimeligere produkter?

-- De to, og Yahoo, gjør seg gjeldende i mediabiten av søk, den som generer annonseinntekter. Men det er klart at Google også innenfor website- og intranettsøk har et sterkt brand i forhold til selskaper som Mondosoft, Verity og Ultraseek.

Kjøpe eller bli kjøpt

Lervik er lite bekymret for Microsoft, som tross sin dominans på veldig mange områder ikke dominerer de store enteprisesystemene. Om to til fem år forventer Lervik at giganter som IBM og Oracle kommer på banen. Det kan skape et annet marked.

-- Det kommer helt sikkert en konsolidering, akkurat som det har gjort i andre markeder, slik som BI-systemer og crm-programvare. Spørsmålet er om Fast kommer til å kjøpe eller bli kjøpt i denne fasen. Lykkes vi, vil vi være i en sterk nok posisjon til å være en av de som kjøper.