SJEFDESIGNER: Sir Jonathan Ive har designet Apple-produkter siden 1992. (Foto: Apple)

De 20 mektigste hos Apple - Del 11: Designguruen Sir Jonathan Paul Ive

Jonathan Ive har over 700 patenter bare i USA og mange flere verden rundt. De fleste dreier seg om design og små detaljer som har gjort Apples produkter svært populære.

Publisert Sist oppdatert

I denne artikkelserien presenterer vi de 20 mektigste personene i Apples ledelse.

Jonathan Ive ble født i Chingford nord i London i 1967. Allerede i ung alder viste han stor interesse for teknologidesign, noe som etter hvert skulle gjøre ham til en av Apples mest berømte medarbeidere.

Ive vokste opp i en kreativ familie der faren var sølvsmed. Det var bare et tidsspørsmål før hans egne designtalenter skulle slå ut i full blomst.

I tenårene dyrket han sin teknologiinteresse og designet sin første telefon mens han ennå var kunststudent ved Northumbria-universitetet. Allerede før han var uteksaminert, vant han flere priser, i stor grad takket være et skarpt blikk for kvalitet.

Aktuelle arbeidsgivere ble oppmerksom på talentet hans allerede mens han var ved universitetet. Den første jobben han fikk etter endt utdannelse, var nettopp hos et firma som hadde sponset utdanningen hans med stipend.

Dette forhindret ikke at konkurrenter begynte å komme med mer lukrative tilbud, og det tok ikke lang tid før Ive tok imot ett av disse tilbudene.

Han fikk raskt en fremtredende stilling i designfirmaet Tangerine, der han fikk utfolde seg med å utarbeide designen til et bredt spekter av produkter, alt mulig fra elektriske håndverkerredskaper til vaskevannsfat.

Etter flere fremstøt mot Ive lyktes det endelig Apple å rekruttere ham. Han flyttet til San Francisco og begynte å jobbe hos Apple i 1992, og litt senere ble han fast ansatt i selskapet.

Hos Apple har Ive i alle år etterpå fremstått som en av de viktigste forkjemperne for Apples sømløse høykvalitetsprodukter. Hans designfilosofi fokuserer på kvalitet og visuell appell fremfor pris, og dette tilsynelatende påkostede hensynet til de mange små detaljer har utvilsomt bidratt til å gjøre Apples produkter stadig mer populære.

Jonathan Ives ideer har til og med fått Apple til å lage produkter i hvitt, noe Steve Jobs i sin tid var sterk motstander av.

Takket være det brede erfaringsgrunnlaget er Ive nå sjefdesigner hos Apple med myndighet til å administrere og dirigere Apple designteam, som mange mener er et av verdens beste i sitt slag.

Ive har dessuten stor sans for veldedighet. I 2013 arrangerte han sammen med Marc Newson og musikeren Bono en veldedighetsauksjon for å same inn penger til kampen mot AIDS i Afrika. De greide å samle inn 13 millioner dollar og fikk fondet til Melinda og Bill Gates til å bla opp et tilsvarende beløp. Resultatet ble 26,2 millioner dollar (godt over 200 millioner kroner med dagens dollarkurs).

Jonathan Ive kan tituleres med Sir. I 2012 ble han adlet av prinsesse Anne på Buckingham Palace.

Ive lever en tilbaketrukket tilværelse med bolig på Pacific Heights i San Francisco. Hans kone er den britiske forfatteren og historikeren Heather Pegg, og paret har to sønner.

(Artikkelforfatteren, Roberta Alidori, er skribent hos britiske Macworld. Artikkelen er oversatt og bearbeidet med en del tilføyelser av Toralv Østvang.)

Del 1: Motedronningen Angela Ahrendts

Del 2: Organisatoren Tim Cook

Del 3: Altmuligmannen Eddy Cue

Del 4: Motemannen Paul Deneve

Del 5: Kommunikatoren Steve Dowling

Del 6: Brukergrensesnitt-sjef Alan Dye

Del 7: Den sveisne Craig Federighi

Del 8: Miljøforkjemperen Albert Gore Jr.

Del 9: Richard Howarth, «en skremmende tøffing»

Del 10: Disney-sjef Bob Iger