TEST: Qpad QH-1339 - Suverent hodesett

Qpad er mest kjent for musematter og den slags. Nå har de laget et knallbra hodesett til spill. Men det koster.

Publisert Sist oppdatert

Den svenske spillutstyrsprodusenten Qpad er mest kjent for glatte og raske musematter. Nå har de imidlertid gått sammen med tyske Beyerdynamic og utviklet et hodesett rettet mot spillentusiaster med voksne lommebøker. Resultatet av samarbeidet er hodesettet Qpad QH-1339.

Qpad QH-1339 er et voksent hodesett på alle måter. Settet er stort og solid. Bøylen som sitter over hodet er laget av metall, mens de store klokkene er i sort plast og metall, kledd i et plysjlignende stoff. Det gjør dem langt mer behagelige over tid, ikke minst på varme sommerkvelder. På venstre klokke sitter mikrofonen, festet på en bøyelig arm som kan justeres nøyaktig slik du vil ha den.

Settet virker i det hele tatt å være i en klasse for seg, i alle fall så lenge det er snakk om hodesett til spilling. Kvaliteten er suveren, og settet er svært behagelig å ha på hodet, selv over lengre tid. Klokkene er også såpass tette at de sperrer ute det aller meste av bakgrunnsstøy.

Fantastisk lydkvalitet

Det er ikke bare det utvendige som er av høy kvalitet på QH-1339-settet. Også det innvendige er hentet fra øverste hylle hos Beyerdynamic. Settet kan skilte med et frekvensområde som er større enn noe vi har testet til nå.

Vi har brukt settet til alt fra enkle småspill, til mer avanserte skytespill med heftige lydeffekter. Lyden er skarpere og mer definert enn noe vi har testet tidligere. I nyere og mer avanserte spill hører du hver minste lille detalj i lyden, fra fiender som snakker i det fjerne, til fottrinn og skyting. Eksplosjoner blir så livaktige at man nesten blir skremt. Settet leverer alt en aktiv spiller kan ønske seg. Dessverre må man betale en relativt stiv pris for herligheten. Qpad QH-1339 koster fra rundt 2 500 kroner.

I løpet av testperioden har settet også blitt brukt mye til å lytte til musikk. Også her er det i en klasse for seg, sett opp mot andre spillhodesett. Bassen er tidvis enorm, mens både mellomtone og diskant er meget detaljert og skarp. Det er rett og slett en glede å lytte til musikk med Qpad QH-1339.

Vi har også brukt settet til film og tv-serier. Ikke overraskende fungerer det svært bra også til den slags bruk. Til film og spill valgte vi å aktivere simulert 7.1 Surround-lyd. Selv om kringlydeffekten ikke blir på langt nær like avansert som med et hodesett med ekte kringlyd, er effekten god nok til at det fungerer bedre enn ren stereolyd.

Med i pakken får du et lite usb-basert lydkort. Det medfølgende lydkortet var en nedtur. Da vi prøvde det med hovedkortets integrerte lydkontroller ble resultatet også litt så som så, med flat og trist lyd. Med et eksternt Creative-lydkort ble det langt bedre, med mer fylde og livligere lyd. Med et internt Creative Audigy-kort begynte settet å vise seg fra sin beste side. Men det var først da vi installerte et Asus Xonar Essence ST lydkort at vi virkelig fikk bakoversveis.

Asus-kortet er et avansert lydkort med en egen hodetelefonforsterker og komponenter av høyeste klasse – og en pris på rundt 1 600 kroner. Heldigvis vil du klare deg lenge med et greit lydkort på usb eller pci. Integrerte løsninger på hovedkortet blir derimot for svake for å yte dette hodesettet rettferdighet.

Konklusjon

Qpad QH-1339 er uten tvil det beste hodesettet vi har testet til nå. Lydkvaliteten er suveren, uansett hva du velger å bruke det til. Du kan selvsagt få bedre hodesett, men da må du være virkelig audiofil.

Settet gir fantastisk lyd, uansett om det er spill, musikk eller film du bruker det til. At mikrofonen også er i en klasse for seg, er bare en ekstra bonus.

Dessverre kreves det et lydkort som er mer avansert enn det som sitter innebygd i hovedkortet. Et annet aber med settet er prisen, og vi tror nok at de fleste kan klare seg greit med et sett til under halve prisen. Har du råd, er det derimot ingen tvil om at du med god samvittighet kan koste på deg et Qpad QH-1339.