TEST: Razer Tiamat 7.1 - En drøss med høyttalere

Kringlyd er knall, men det gjelder å vite når nok er nok.

Publisert Sist oppdatert

Razer er kjent for å lage alskens spillutstyr til pc, og et og annet til konsoll når det passer seg. Den siste tiden har vi sittet inne i sommervarmen for blant annet å teste selskapets nyeste spillhodesett, Razer Tiamat 7.1, som ifølge Razer selv er det første hodesett med ekte 7.1-kringlyd.

Razer er ikke de første som skryter av å levere 7.1-kringlyd, men mens andre prøver å lure deg som best de kan med programvare, har Razer valgt å gjøre det skikkelig.

Razer Tiamat er et relativt voksent hodesett, som i tro Razer-ånd er sort med innslag av grønt. Designen heller mer i retning barsk enn pent, noe som for så vidt er ganske typisk for Razer.

Klokkene er store og utstyrt med behagelige puter, selv om kunstskinnet kan bli en anelse klamt på varme sommerdager. Bøylen er tilsvarende stor og barsk, men bidrar samtidig til at komforten er svært god.

Overflod av elementer

Inne i de relativt store klokkene Tiamat 7.1 er utstyrt med, er det nemlig totalt hele 10 høyttalerelementer. Elementene er spredt rundt inne i klokkene, og takket være gjennomsiktige sidedeksler kan du faktisk selv se hvordan det ser ut innvendig.

Elementene er plassert slik at de skal gjøre en tilsvarende jobb som et kringlydanlegg. Gitt at du her har høyttalerne helt opp til ørene og spredningen er langt mindre enn med høyttalere plassert rundt om deg i stua, vil det imidlertid oppleves noe annerledes.

 

For å kunne ta i bruk hodesett med ekte kringlyd, som Razer Tiamat, kreves det at du har et lydkort som har nok minijack-tilkoblinger, og som har støtter for kringlyd.

Vi har brukt Tiamat både på hovedkortets integrerte lydkontroller og på et avansert Sound Blaster ZxR-lydkort. Som normalt fikk vi en langt bedre lydopplevelse med et dedikert lydkort enn med lydkontrolleren på hovedkortet.

Vi har tidligere testet flere hodesett med ekte kringlyd bygget rett i klokkene, samt en hel mengde hodesett med simulert kringlyd. Utviklingen innen sistnevnte har vært imponerende de siste årene, og gjør det mulig å plassere hendelser relativt presist rundt deg, selv med et vanlig stereohodesett.

Selv om det har blitt bedre er det likevel ikke på nivå med de beste variantene vi har testet med ekte kringlyd levert av flere elementer i hver klokke. Vår favoritt så langt i så måte er CM Storms Sirus 5.1, som både er komfortabelt og leverer troverdig og heftig kringlyd.

Lite å hente ut av to ekstra

Med Razer Tiamat har vi fått enda et par elementer i tillegg, men hvor stor effekt de egentlig har er vi ikke helt sikre på. Det blir rett og slett litt for trangt til at vi merker den store forskjellen mellom 5.1 og 7.1. At det er forskjell fra vanlige stereo er det imidlertid ingen tvil om.

Vi har brukt Tiamat 7.1 til forskjellige spill i løpet av testperioden, men aller mest har det gått i Battlefield 3. Her hadde vi nytte av å kunne høre hvor fienden befant seg og gjøre oss klare til å motta dem på best mulig vis - aller helst med en kule i pannebrasken.

Ved hjelp av en ganske stor kontrollboks kan du justere lyden i de forskjellige elementene etter eget ønske. Her har du kontroll over de forskjellige kanalene, samt mulighet for å stenge mikrofonen eller dempe lyden. Du kan også enkelt bytte mellom stereo, 5.1- eller 7.1-lyd. For å kunne bruke Tiamat 7.1 kreves det at du kobler det til en usb-kontakt i tillegg til alle minijack-kontaktene.

 

Om kringlydeffekten er god, er vi ikke fullt like imponert over resten av lydbildet. Vi måtte gjøre en del justeringen i lydkortets programvare for å få lyden omtrent der vi ville ha den. Rett ut av boksen var det noe spinkelt og udefinert.

Det ble noe bedre da vi koblet til et skikkelig lydkort, men fortsatt var det ikke helt der vi hadde forventet av et hodesett som koster omtrent 1 500 kroner. Til spill fungerte det for det meste fint, etter noen små justeringer, mens det til musikk aldri ble stort mer enn så som så.

Gitt at dette er et spillhodesett, er det selvsagt med en mikrofon her. Mikrofonen er skjult inne i venstre klokke og kan trekkes frem når du har bruk for den. Tilbakemeldingene vi fikk fra medspillerne var at lyden fra mikrofonen var god, men ikke fantastisk - og omtrent på nivå med de fleste andre kurante spillhodesett.

Konklusjon

Det er ikke flust av hodesett med ekte kringlyd å velge i, og vi liker at Razer har tatt seg bryet med å utvikle et nytt alternativ. Selv om simulert kringlyd har kommet langt, er det fortsatt et godt stykke igjen til det kan hamle opp med faktiske høyttalere spredt rundt inne i klokkene på et hodesett.

Razer har valgt å gå for et oppsett med hele 7.1-kanalers kringlyd, mens konkurrentene så langt har begrenset seg til 5.1. Når sant skal sies merket vi ikke stort til de to ekstra elementene, og mistenker at de er der vel så mye for markedsføringens del som for noe annet. Kringlydeeffekten er god, uansett om du velger å bruke 5.1- eller 7.1-lyd.

Fullt like god er ikke den generelle lydkvaliteten, som krevde at vi gjorde litt flere justeringer enn normalt i lydkortets programvare. Her hjelper det imidlertid noe hvis du har et dedikert lydkort. Det er fortsatt ikke på nivå med for eksempel CM Storm Sirus 5.1 eller stereohodesett som Qpad QH-90 når det gjelder lydkvalitet, men det hjelper noe.

Totalt sett er lydkvaliteten litt over middels, og det er trist når Razer Tiamat 7.1 koster nær 1 500 kroner. Kringlyden redder mye, men ikke nok, og vi ville nok heller vurdert nevnte Sirus 5.1 til rundt halve prisen.