TEST: SteelSeries 9H Gaming Headset - Solid og behagelig

SteelSeries 9H er et stilig, solid og behagelig spillhodesett, men er det nok med god komfort?

Publisert Sist oppdatert

Det begynner å bli noen år siden sist vi testet et spillhodesett fra danske SteelSeries. Faktisk må vi tilbake til en gang i 2010, da vi testet selskapets gode 7H. Vi likte lyden, vi likte komforten og vi likte designen - og vi endte med å gi det karakter fem. I ettertid fant vi imidlertid ting vi ikke likte.

Allerede da vi testet hodesettet var vi skeptiske til SteelSeries kabelløsning, hvor ledningen som gikk inn i hodesettet hadde en kobling som var formet som en mikroUSB-plugg. I motsatt ende var det vanlige minijack-plugger. Koblingen tok kvelden etter mindre enn et år, og dermed var det bare å kassere hodesettet. Hadde SteelSeries i stedet valgt en minijack-variant, mistenker vi at det hadde holdt lenger, og at vi lettere kunne funnet en erstatningsledning.

Da vi pakket opp SteelSeries 9H, den nye toppmodellen i selskapts H-serie, hadde vi nettopp denne koblingen relativt friskt i minne, eller så friskt som det kan være etter noen år. Litt skuffende var der derfor å se at SteelSeries igjen har valgt en slik, ikke standardisert kobling - selv om det jo er litt kjekt ledningene er modulære, slik at du kan bytte ut deler av den med andre type koblinger om du føler for det.

Modulære kabler

I esken følger det med forlengelseskabel, to-delt minijack for lyd og mikrofon, en 3-pol minijack til mobil og nettbrett og en kobling direkte til det medfølgende lydkortet. Til tross for muligheten til å koble ledningen sammen på forskjellige måter, er vi ikke helt overbevist. En slik løsning er for så vidt smart, men gir også langt flere deler hvor noe kan gå i stykker.

 

Vi får håpe koblingene har blitt mer solide denne gangen, men det kan altså være noe å ha i tankene om du vurderer et SteelSeries 9H, eller et av selskapets andre hodesett med tilsvarende, modulære løsninger. Hvorvidt 9H ellers er verdt å vurdere skal vi prøve å avklare videre i testen.

Vi nevnte allerede i ingressen at SteelSeries 9H både er stilig og behagelig. Hodesettet har en relativt klassisk design med en litt barsk vri. De store klokkene og den solide bøylen er matt sorte. Bøylen er utstyrt med store og gode stoffkledde puter som hviler mot skallen din, mens klokkene har myke og behagelige puter kledd i skinn. Det ser bra ut og komforten er meget god. Materialvalgene SteelSeries har gjort gjør også at 9H føles solid og skikkelig bygd, men vi er altså litt skeptiske til ledningene.

Hvor er lyden?

Tidligere hodesett fra SteelSeries har for det meste vært svært gode når det gjelder komfort, og helt greie når det gjelder lydkvalitet. SteelSeries har etter vår erfaring vært omtrent på samme nivå som andre spillutstyrsprodusenter når det gjelder lydkvaliteten. Tålelig bra til spill og film, greit nok til musikk. SteelSeries har visstnok jobbet en del med lydkvalitet de siste årene, men vi er ikke helt sikre på om de har jobbet i riktig retning.

Takket være måten klokkene er bygd opp, med ekstra lyddemping bak elementene og skinnputer som sperrer ute mye lyd, er den passive støydempingen i 9H god. Ikke fantastisk, men god nok til at det burde fungerer kurant også å bruke dem på neste LAN.

 

Det meste av tiden har vi hatt hodesettet koblet til vårt Creative Sound Blaster ZxR, et avansert lydkort med egen hodetelefonforsterker. De aller fleste vil nok koble til et slik hodesett til det integrerte lydkortet på pc-ens hovedkort, men vår erfaring er at man kan ha mye å tjene på å investere i et lydkort. Det trenger heller ikke koste all verdens for å bli mye, mye bedre enn det som sitter på de fleste hovedkort.

Vi merker stor forskjell avhengig av hvilket lydkort vi bruker, selv med relativt enkle hodetelefoner og hodesett. SteelSeries 9H leveres med et eget USB-lydkort, som egentlig ikke gjør stort mer for lyden enn et integrert lydkort. Det gir imidlertid en del justeringsmuligheter en ikke alltid får med lydkortet som sitter på hovedkortet i mange pc-er.

Lyd via usb, eller ikke

Med SteelSeries 9H koblet til det medfølgende lydkortet slo det oss alle først hvor lite lyd det var. Selv med lydnivået stilt til topp hele veien, i musikkavspilleren, i Windows og på lydkontrollen på ledningen, var lyden relativt lav. Kjekt om du er redd for nedsatt hørsel over tid, så klart, men her ble det godt under det som anses som skadelig. Og også under det undertegnede foretrekker til spill eller musikk, og jeg er blant dem som foretrekker å holde lydnivået på den trygge siden av hørselsskadenivå.

Ved standardinnstillingene, både med usb-lydkortet og vårt Sound Blaster ZxR, er lyden relativt platt og lite dynamisk. Diskanten er godkjent, og det er tidvis rikelig med bass. Mellomtone og detaljnivå er derimot noe skuffende. En del av testlåtene våre ble rett og slett både litt kjedelig og litt slitsomme å lytte til.

 

Med litt justeringer i lydkortdriverne ble det en del bedre. Det burde imidlertid ikke være slik at en må gjøre de store justeringene for at det skal bli akseptabelt lydkvalitet til musikk. Gode hodesett og hodetelefoner, som Qpad QH-serien, Sennheiser G4ME-serien og en del av de mer avanserte hodesettene fra Creative, takler fint å levere god og balansert lyd uten at du trenger å gjøre noen justeringer. Det er heller ikke alle som har muligheten til å justere lyden, og da blir det vanskelig å nyte lyd med SteelSeries 9H.

Fint til spill

I spill fungerer SteelSeries 9H bedre, med passelige mengder bass, men uten at det blir slitsomt. Diskanten hjelper også i mange tilfeller til med å gi nyttig informasjon og innsikt i det som skjer rundt deg i spillet. Vi forsøkte også å aktivere Dolby Headphone med usb-lydkortet koblet til, men det gjorde i all hovedsak lyden metallisk og hul. Her har vi sett teknologien bedre implementert i andre usb-hodesett.

Hodesettet er utstyrt med en støydempende mikrofon som trekkes ut fra venstre klokke. Vi liker godt SteelSeries løsning med å skjule mikrofonen inne i den ene klokken. Det gjør det mulig å bruke hodesettet ute blant folk uten å se ut som om man har en stor antenne på hodet. Koblet til vår Sound Blaster ZxR var tilbakemeldingen at lyden var grei, om enn litt metallisk og spinkel. For å aktivere støydempingen må du koble til usb-lydkortet. Koblet til dette var opptaktskvaliteten en anelse bedre, men ikke mye. Totalt sett omtrent på nivå med andre spillhodesett i samme klasse.

 

Konklusjon

Da vi pakket opp SteelSeries 9H fikk vi umiddelbart en god følelse. Det så bra ut, det virket solid og det så ut som et hodesett som hører hjemme i prisklassen sin. For SteelSeries 9H er ikke et billig spillhodesett. Prisen ligger på omtrent 1 250 kroner, noe som gjør 9H til et av de dyrere hodesettene fra en av de typiske spillutstyrsprodusentene.

Hadde lydkvaliteten vært i samme klasse som komfort, design og byggekvalitet, hadde SteelSeries kunnet forsvare prisen. Dessverre er ikke lydkvaliteten helt der. Dette er mer på nivå med spillhodesett til litt under tusenlappen. Vi har da også testet rimeligere hodesett med bedre lydkvalitet, for eksempel Qpads QH-85 og QH-90.

Til spill gjør SteelSeries 9H en god jobb, mens det til musikk kreves en del justeringer for at det skal være på akseptabelt nivå - og selv da er det noe som mangler.

Er du ute etter et godt, allsidig hodesett, er det andre alternativer som er bedre enn SteelSeries 9H. Er du kun ute etter noe som er behagelig i lange spilløkter og som låter bra i spill, er det egentlig også andre alternativer som er bedre enn SteelSeries 9H - selv om det for så vidt gjør en god jobb til den slags bruk.

Det største ankepunktet her, er nok egentlig prisen. SteelSeries 9H er rett og slett 4-500 kroner for dyrt i forhold til lydkvaliteten det serverer.