TEST: Microsoft Surface Pro 3

På tredje forsøk har Microsoft lykkes med å gjøre Surface til en fullverdig pc.

Publisert Sist oppdatert

Da Microsoft først slapp sin første Surface Pro for 18 måneder siden, kom det som en overraskelse på et litt slitent bærbar pc-marked. Siden den gang har hybrid-pc blitt et begrep, og vi har sett flere og flere hybrider av nettbrett og pc på markedet.

Surface Pro 3 er Microsofts siste iterasjon i serien, og den som er nærest en fullblods bærbar pc. Det vil alltid være kompromisser med en slik løsning, men vi sitter her med det som er den beste kombinasjonen av nettbrett og pc, og som kan ta over alle arbeidsoppgavene til den tradisjonelle bærbare.

Oppgradert skjerm

Den største og viktigste forskjellen hos nye Pro 3 fra tidligere modeller er skjermen. Skjermen er på 12 tommer, og med det 36 prosent større enn tidligere. Med en oppløsning på 2160x1440 er dette en meget merkbar forskjell, og skjermen inviterer til multitasking og mer seriøse jobb-oppgaver. Bildeformatet er også forandret til 3:2, som gir over en tomme ekstra arbeidsplass på det som allerede er en videre skjerm.

Tykkelsen er også redusert, og vi får nå en fullt utstyrt pc som er tynnere enn en iPhone 4 med 9,1 millimeter. I forhold til den originale Surface Pro er den også lettere, med 798 gram mot den originale 926 gram. Ellers er den nye støtten trinnløs og gir flere alternativer. Dette merkes spesielt godt når man sitter med Surface på fanget.

Støtten kan vinkles fra 22 til 150 grader trinnløst, og Microsoft sier støtten er testet til å holde lenge under konstant bruk. Ved å vinkle det nye type coveret opp ved foten til Surface får man også et tredje punkt den hviler på om man bruker den på fanget. Alt i alt merket vi lite forskjell mellom denne og en bærbar på fanget.

 

Av porter finner vi USB 3.0 og miniDisplayport, samt plass til et eksternt SD-kort under støtten. Kameraene foran og bak er oppgradert til fem megapiksler, nok til full-HD Skype-samtaler, om ikke annet. Docking-stasjonen som kommer til salgs i september, gir i tillegg tre USB 3.0-porter, to USB 20-porter og gigabit ethernet.

Dyr, men kraftig

På ett punkt skiller Surface seg kraftig fra de tradisjonelle bærbare, og det er på prisen. Skal du ha toppmodellen, type cover og docking-stasjonen, må du ut med nesten 20.000 kroner. Her priser man seg ut av det tradisjonelle markedet, men Surface har i tillegg noen fler bruksområder.

Vår testenhet kjører det Microsoft kaller en oppdatert versjon av Intels Core i5-4300U, den samme som i annengenerasjons Surface Pro 2, og beskjedne 4 gigabyte RAM. Med dette får vi omtrent samme ytelse som hos Pro 2, med et Worldbench test-resultat på 72. Vi fikk gode resultater med det nye 802.11ac nettverkskortet, både hastighet og rekkevidde var mer enn godkjent.

Vi opplevde vår modell som meget hurtig, med rundt fem sekunders oppstartstid. Her spiller SSD-en, som ikke er brukt på en tradisjonell måte, en stor rolle. I stedet for en standard SSD har Microsoft valgt å legge lagringsbrikkene rett på hovedkortet, som gjør det umulig å oppgradere eller bytte.

 

Når det kommer til batteritid fikk vi fire og en halv time ut av vår stresstest, litt mindre enn vi hadde med Surface Pro 2. Det skal her nevnes her at stresstesten ikke er representativ for en vanlig arbeidsdag, og at Pro 3 ved normal bruk bør kunne oppnå godt over åtte timers bruk. Under testing fikk vi også høre viftene som ligger godt gjemt bak et panel, og som er betydelig stillere enn i den originale Surface Pro.

Ny penn, nye muligheter

Vi har alltid likt at Surface har kommet med en penn, og har tidligere vært meget imponerte over trykkfølsomheten og generell bruk. Denne gangen har Microsoft bestemt seg for å bruke en nyutviklet penn fra N-trig. Pennen er aktiv, det vil si batteridrevet, og relativt stor, etter vår mening. Microsoft skryter av det de kaller redusert parallakse, som rett og slett betyr at pennestreken starter nærmere der du trykker pennen mot skjermen.

Pennen har flere triks, vi liker spesielt godt at du med et lite klikk på pennen åpner et nytt OneNote-dokument. Du kan også bruke pennen til å vekke Surface fra dvale, samt under presentasjoner i PowerPoint. Pennen festes enkelt i tastaturet med en løkke du selv kan bestemme hvor skal sitte. Vi liker dette mye mer enn de tidligere pennene som festes i ladeporten. Vi foretrekker nok Wacom pennen som fulgte med de to tidligere modellene da den føltes mer presis.

 

Laderen er også ny, og festes enklere enn før via magneter. Vi hadde ikke like mange problemer med å få laderen til å sitte ordentlig med det nye designet.

Det nye Type Cover til Pro 3 er selvsagt større for å dekke skjermen, men dette har også ført til at det føles bedre i bruk. Styreflaten, som har fått redusert friksjon, har blitt større og vi har fått tilbake fysisk tilbakemelding i museknappene. Det er bak-belysning på tastaturet, og vi skal igjen berømme Microsoft for et meget behagelig tastatur i en liten pakke. Det er uproblematisk å skrive lenge på dette tastaturet.

Konklusjon

Det siste medlemmet i Surface-familien er også det beste. Tidligere modeller har ofret mye i et kompromiss mellom pc og nettbrett, mens Pro 3 har lagt fokuset helt og holdent mot bærbare pc-er og lykkes godt med det.

Det er ikke mange feilene å finne, men det er greit å trekke fram at Pro 3 kan koste i overkant mye om man velger toppmodellen. Vi ser også relativt lite endringer i ytelse fra forrige generasjon, som riktignok er mindre enn ett år siden.

Sett bort fra prisen er dette en fullverdig erstatter for både bærbar pc og nettbrett. Dette er det nærmeste vi har kommet en komplett hybrid.

Vi velger å gi vår toppkarakter til Surface Pro 3, og har ingen problemer med å anbefale denne på det varmeste.