TEST: LG G3 - Mobil med ekstrem oppløsning

LG G3 kan skilte med rekordhøy oppløsning og heftige spesifikasjoner – og endelig et bra kamera.

Publisert Sist oppdatert

Vi har testet en rekke LG-telefoner de siste årene, og selskapets telefoner har sakte, men sikkert nærmet seg en plass blant de beste.

Fra å levere greie telefoner, et nivå eller så under toppmodellene fra de store konkurrentene, og til snille priser, har LG det siste året kommet med flere gode telefoner.

Da vi testet LG G2, og litt senere den ganske rare, men kjekke G-Flex, var vi for det meste både imponert og godt fornøyd med jobben LG hadde gjort.

Det var imidlertid spesielt ett punkt hvor LG ikke fikk det til. Begge telefonene hadde ganske håpløse kameraer, som altfor ofte ga uskarpe og dårlige bilder. Denne gangen har de klart å få til kameraet også, til vår store glede. Mer om det litt senere.

Ekstrem oppløsning

For det er ikke et forbedret kamera som er LGs hovedsalgsargument, selv om de er veldig stolt av deler av kamerateknologien også. LG G3 er nemlig den første telefonen med QHD-oppløsning.

For de uinnvidde er det fire ganger HD (quad HD). LG G3 kan altså skilte med en oppløsning på hele 2560x1440 piksler, like mange som på undertegnedes 27-tommere, og det på en skjerm på bare 5,5 tommer.

Skjermen er altså relativt voksen, mange vil nok si enorm. Etter å hovedsakelig ha brukt en Nokia Lumia 1520 med 6-tommers skjerm en del måneder, virker imidlertid LG G3 nesten litt liten og nett. Og det er den egentlig også, skjermen på 5,5 tommer tatt i betraktning.

LG har klart å gi telefonen en svært smal ramme rundt skjermen, noe som gjør at LG G3 er omtrent like stor som Samsung Galaxy S5 eller vår Sony Xperia Z, som begge har mindre skjerm, henholdsvis 5,3 og 5 tommer.

Med så høy oppløsning kom det ikke som noen overraskelse at skjermen var ekstremt skarp. I tillegg har LG valgt en skjerm med god fargegjengivelse og god lysstyrke. Totalt sett en meget god skjerm.

Gimmick eller nyttig?

Samtidig må vi innrømme at vi egentlig ikke helt klarte å merke den store forskjellen i skarphet, sammenlignet med Lumia 1520 eller Xperia Z. De to har FullHD-skjerm og punktetthet på henholdsvis 367 og 441 piksler per tomme, mot LG G3s 534 piksler per tomme – eller Apples 326 piksler per tomme på iPhone 5s.

Den ekstreme oppløsningen kan muligens ha noe for seg, og det ser jo bra ut, men vi har aller mest følelsen av at det er et markedsføringstrekk. De fleste telefoner er, i alle fall på spesifikasjoner, så pass like om dagen at det må noe ekstra til for å skille seg ut fra hopen. Og med QHD har LG G3 det.

Kraftig innmat og god ytelse

LG G3 er godt utstyrt ellers også, med svært kraftig innmat. Telefonen er bygd opp rundt et Snapdragon 801-brikkesett med en firekjerneprosessor på hele 2,5 gigahertz. Det er samme som i blant annet Samsung Galaxy S5. Sony har på sin side valgt samme brikkesett, men en prosessor med litt lavere klokkefrekvens i sin Xperia Z2.

I våre ytelsestester gjorde da også LG G3 det svært skarpt.

Vi merket ikke noe til trege menyer eller luggete surfing, som ofte har vært problem på selv ganske avanserte Android-telefoner tidligere. Den gode ytelsen og fine skjermen gjør også at G3 er en fin-fin underholdningsmobil, om det nå er til å spille av video eller til å spille tunge 3D-spill.

Naturlig nok, i en toppmodell som dette er det meste av det du forventer at funksjonalitet og standarder på plass. LG G3 har støtte for 4G, NFC og trådløst nettverk opp til 802.11 ac. GPS og Glonass, samt alskens sensorer er også på plass. Det er også en infrarød sender, som kombinert med LGs fjernkontroll-app kan brukes som fjernkontroll til det aller meste av dingser.

Da vi var en tur i Stockholm for å hilse på LG og for å se på telefonen like etter lansering, lekte vi oss med å slå av tv-en som LG brukte til sin presentasjon. Litt moro må man ha.

To eller tre gigabyte

Når det gjelder minnet, har LG gjort et litt underlig valg. Mengden minne telefonen din er utstyrt med, kommer nemlig an på hvilken modell du velger. Går du for modellen med 16 gigabyte lagringsplass, er den utstyrt med to gigabyte internminne, mens modellen med 32 gigabyte lagringsplass er utstyrt med tre gigabyte minne. Et litt pussig valg, men vi tror nok ikke det vil gjør særlig stor forskjell i praksis. Samtidig vil vi jo alltid ha mer, og kunne gjerne hatt tre gigabyte minne også i vår LG G3 med 16 gigabyte lagringsplass. Om ikke annet enn for å vite at vi har tre gigabyte. Så nerdete er vi, tross alt.

Uansett hvilken av modellene du velger, har du tilgang til en minnekortleser for MicroSD. Denne er plassert sammen med sim-kortsporet. Begge deler er plassert bak baklokket, sammen med batteriet. LG har valgt å gi G3 utbyttbart batteri, noe vi setter pris på.

Rå batteritid

Når vi først er inne på batteri: Vi var i utgangspunktet litt bekymret for om den høye oppløsningen og kraftige maskinvaren kunne gjøre at LG G3 ville tære vel mye på batteriet. Heldigvis ser det ut til at LG har gjort en enda bedre jobb med batterioptimaliseringen med G3 enn de gjorde med G2 og G-Flex. De to telefonene hadde rett og slett imponerende god batteritid, sammenlignet med toppmodellene fra konkurrentene.

Vi har brukt LG G3 en ukes tid, og brukt den mye. Og nok en gang har vi latt oss imponere over batteritiden LG klarer å levere. Med variert, og til dels ganske tung bruk, holdt batteriet ut i over 70 timer før vi måtte koble til laderen.

Da hadde vi surfet, sendt og mottatt drøssevis med e-post og sms-er, vi hadde tatt masse bilder og filmet video i 4K-oppløsning. Streaming av Drømmehagen fra NRK Supers app i forbindelse med foring av guttungen på kveldstid hadde vi også fått til, flere kvelder på rad. Alt uten at telefonen gikk tom for strøm.

Batteritiden var rett og slett imponerende. Med veldig tung bruk kan det nok være at du må frem med laderen litt tidligere, men uansett sjeldnere enn det vi har erfaring med fra andre toppmodeller.

Endelige et skikkelig bra kamera

Imponerende var også kameraet, ikke minst når vi ser tilbake på alle de mislykkede og uskarpe bildene vi har tatt med de to forrige toppmodellene fra LG. Det kan se ut til at LG har lyttet til kritikken fra forrige gang, og lagt en ekstra innsats i å få til kameraet denne gangen.

LG G3 er utstyrt med en bildebrikke på ganske standard 13 megapiksler. Det er lavere enn flere av konkurrentene, men så er ikke megapiksler alt – og 13 av dem er uansett rikelig til det meste av bruk. Et av elementene som gjør at kameraet denne gangen er blant de bedre vi har testet, er den nye autofokusen, som er laserbasert. Kameraet skyter ut infrarød laser som måler avstanden til motivet, og fokusen er lynrask. Resultatet er skarpe og fine bilder, med relativt fine og riktige farger.

Kameraet er fortsatt ikke helt på nivå med det beste fra Nokia og Sony, men med G3 er LG fryktelig nær toppsjiktet også når det gjelder kameraet.

Android med en del ekstra

Som tidligere har LG gjort noen tilpasninger av Android-systemet, som denne gangen er basert på Android 4.4. Noen av funksjonene kjenner vi fra tidligere LG-telefoner, i tillegg til at det har kommet til noen nye. Akkurat som på LG G-Flex kan du for eksempel dele skjermen i to, og kjøre to apper side-om-side. Du kan til og med selv styre plassfordelingen på appene, slik at du kan ha et nettleservindu som er større enn for eksempel kart. En kjekke funksjon, men som kun støtter et begrenset utvalg apper.

Med QSlide kan du også la en del apper ligge flytende over hjemmeskjermen, omtrent som et ikke-maksimert program på pc-en din. Igjen er det slik at bare et utvalg apper er støttet.

Ikke overraskende er QuickMemo+ også tilbake, en funksjon som lar deg ta notater rett på skjermen, om du for eksempel vil lage en kjapp huskelapp om noe i en app. Det hele lagres som et vanlig skjermskudd, som du senere kan hente opp for å se hva det var du skulle huske.

Smart assistentfunksjon

Funksjonen LG snakket mest om da de lanserte G3, var den nye funksjonen med hjelpekort, som ligger plassert under klokka og værmeldingsmodulen. Disse fungerer litt som din egen personlige assistent, som gir deg gode tips og hjelper deg å huske ting.

Her får du beskjeder om hvordan været blir, og kanskje til og med om å huske å ta med paraply om det er meldt regn. Du får også kjapp oversikt over hvem som har ringt uten at du har fått det med deg, og spørsmål om du vil ringe tilbake. Eller du kan få oversikt over apper du har installert, men ikke bruker, og få spørsmål om du vil slette dem for å frigjøre plass. En kjekk funksjon som bare blir smartere desto mer du bruker telefonen.

Ved siden av å ha lagt til en del både nyttige og unyttige apper og funksjoner, har LG gjort en solid jobb med tastaturet. Med LG G3 har de rett og slett lånt ideer og funksjoner fra de beste tastatur-appene der ute. Tastaturet føles egentlig ganske likt Swiftkey, med gode forslag til neste ord, og muligheten til å bare tegne over bokstavene i ordet du er ute etter.

Vår erfaring så langt er at tegneskrivingen fungerer svært bra. Det har også blitt lettere å flytte seg frem- eller bakover i teksten du har tastet inn. Alt du trenger å gjøre er å holde fingeren over mellomromstasten og trekke mot høyre eller venstre for å flytte markøren.

Litt stress på slutten?

Det kan virke som om LG har ventet med å oversette Android og alt av funksjoner til siste øyeblikk. Når de først kom så langt, ser det i tillegg ut til at de bare har oversatt ord for ord med en automatisk oversetter.

For eksempel tok det litt tid før vi forstod hva telefonen egentlig mente da vi hadde tatt noen panoramabilder og den ga beskjed om at den «stille arbeider». Det kunne jo ikke være at den jobber i bakgrunnen, altså i det stille. Etter å ha tenkt oss om en gang til, forstod vi at det rett og slett var en relativt elendig oversettelse av «still working», altså at telefonen holdt på å jobbe med å få ferdig bildet. Det er for øvrig ikke det eneste eksempelet på at LG ikke har lagt mye prestisje i oversettelsesjobben, men heller latt den gjøres av Google Translate, eller noe i den duren.

Det er ikke noe enormt problem, men det senker kvalitetsfølelsen på en ellers strålende mobil.

Fortsatt knappene bak

Da LG lanserte G2 i fjor, var en av de store nyhetene at de hadde valgt å flytte de fysiske knappene fra siden på telefonen til baksiden. Det tok ikke lange tiden før vi ble vant med den litt uvante knappeplasseringen, og begynte å like den.

Med knappene bak blir det litt enklere å betjene telefonen med én hånd, noe som har blitt stadig vanskeligere når telefonene blir større og større. Knappene kan brukes til å vekke telefonen, og motsatt, og til å justere lyden. Eller du kan bruke en volumknappene som utløser når du bruker kamera-appen.

Synes du det blir krøkkete å bruke knappen på baksiden til å starte opp telefonen, kan du heller velge å bruke dunkefunksjonen LG innførte med G2. To raske tapp på skjermen vekker eller slukker telefonen.

I tillegg har du mulighet til å låse opp telefonen med en dunkekode, fremfor å taste inn en pin-kode eller tegne et mønster. Mens kodedunkingen fungerer svært bra, må det ofte et par forsøk til for å vekke telefonen med dunking.

Konklusjon

Vi har de siste årene blitt stadig mer overbevist om at LG fortjener å sammenlignes med de store telefonprodusentene. LG er ikke lenger bare selskapet som lager ok telefoner til en grei pris. De har rett og slett blitt et selskap som lager skikkelige flaggskip som kan konkurrere direkte mot de beste telefonene fra Samsung, HTC og Sony.

LG G3 er en imponerende telefon på nesten alle måter. Det mest synlig er så klart den fantastiske skjermen – selv om QHD fortsatt føles litt mer som en gimmick enn et virkelig fremskritt. I tillegg til den gode skjermen kommer rå ytelse og en god tilpasset Android.

Med LGs to tidligere toppmodeller var vi godt fornøyd med alt unntatt kameraet, som rett og slett var ganske håpløst. Det har LG rettet opp med i G3.

Fra å være skuffende greier, har kameraet i G3 blitt virkelig imponerende. Laserfokusen er lynrask og bildekvaliteten meget god.

LG G3 er i det hele tatt en imponerende telefon, og med dens ankomst kan det se ut til at det er på tide å pensjonere vår «gamle» Sony Xperia Z. Det aller meste er bedre og smartere.

Kanskje den eneste nedturen, sammenlignet med Samsung Galaxy S5 og Xperia Z-serien, er at LG G3 er langt mindre glad i et bad. Og en vanntett mobil er kjekkere enn du kanskje skulle tro. Det får imidlertid bare være, for på resten er LG rett og slett suveren.