TEST: Logitech Unifying - Trådløst og overbevisende fra Logitech

Logitechs Unifying-produkter gjør det enklere enn noen gang å gå trådløst både hjemme og på kontoret.

Publisert Sist oppdatert

Logitech var tidlig ute med trådløse mus og tastaturer til pc. Leter jeg lenge nok på loftet finner jeg nok også mitt første trådløssett fra Logitech, en enkel og behagelig kulemus og et tilsvarende enkelt tastatur med trådløs overføring ved hjelp av en stor, grå kloss av en mottaker. Det var ikke billig, men var vel verdt pengene en gang på slutten av 90-tallet.

Det har skjedd mye på trådløsfronten siden den gang. Mens seriøse spillentusiaster ikke en gang ville tatt i en trådløs mus med ildtang for noen år siden, leverer nå flere selskaper avanserte trådløse mus til spilling. Forsinkelser i signaloverføringen er en saga blott, og både tastaturer og mus er vel så avanserte som de ledningsbaserte variantene.

Vi har i noen måneder brukt diverse utstyr i Logitechs Unifying-serie. Dette er en relativt ny overføringsteknologi fra Logitech som tillater opp til seks trådløse enheter koblet opp mot en, bitteliten usb-mottaker. Alle produktene i denne testen er godt egnet for kontor- eller hjemmebruk, og i mindre grad for den som er ute etter noe til spill på pc.

Bredt utvalg

Unifying-serien består av et bredt utvalg av tastaturer og mus, samt sett med begge deler. I dag er det ofte slik at man gjerne må velge et tastatursett om man vil ha et litt avansert tastatur, og ender opp med en middels grei mus i samme slengen. Det er imidlertid ikke noe problem å kjøpe en mer avansert mus utenom, og det å koble den opp mot Unifying-mottakeren er gjort på et par sekunder. Det er i det hele tatt meget enkelt og stabilt.

I denne testen har vi sett på tastatursettet Logitech Wireless Desktop MK710, som består av tastaturet MK700 og musen M705, Logitech Wireless Keyboard K350 (Wave) og den lille bærbarmusen Logitech B605. Vi har også tester Logitech Performance Mouse MX og Anywhere Mouse MX, som begge er utstyrt med selskapets nye Darkfield Laser-teknologi. Settene leveres med én Unifying-mottaker, det samme gjør musene.

Tidligere har batteritiden vært et ankepunkt når det har vært snakk om trådløse mus og tastatur. Logitech skryter av svært god levetid på batteriene i sine produkter. For visse tastaturer er det snakk om flere år. Man må nok ta disse lovnadene med en klype salt, men vår erfaring fra andre trådløse enheter fra Logitech er at batteriene fort kan holde det gående i over ett år på et tastatur som er i daglig bruk. Levetid på mus er noe kortere, gjerne mellom seks og 12 måneder.

Logitech Wireless Desktop MK710

I dette settet får du med tastaturet MK700 og musen M705, begge deler holdes i gang ved hjelp av to AA-batterier. Tastaturet har en pen og moderne design, og er blant de flateste og laveste vi har hatt inne til test til nå. Det er i fullstørrelse, men det er noe med tastaturoppsettet som gjør at det føles uvant i starten, sammenlignet med et vanlig fullstørrelsetastatur. Foran tastaturet er det integrert håndleddsstøtte med en myk gummipute som er behagelig å hvile hendene på, men som samtidig føles litt overflødig. Tastaturet er rett og slett for lavt til at man får vilt hendene skikkelig på støtten.

Tastene er tilsvarende lave som resten av tastaturet, og er omtrent som en mellomting mellom tradisjonelle taster og det man finner på bærbare pc-er. Tastevandringen er imidlertid noe større enn på bærbare pc-er, slik at man ikke blir like sliten i hendene i lengden. Ergonomien føles ikke helt på topp.

Fremfor å velge den vanlige varianten med en mengde ekstrataster spredt rundt kantene av tastaturet, har Logitech valgt å ha ekstratastene plassert på tastaturets F-taster. Disse aktiveres ved å trykke ned en FN-tast. En smart løsning, for de som ikke bruker funksjonstastene mye, og som gjør at tastaturet ikke drukner i ekstrataster og knapper.

De aller fleste tastaturer, omtrent siden hjemme-pc-ens fødsel, har hatt små lysdioder for å signalisere om forskjellige taster er aktivert, som Caps Lock og Num Lock. Logitech har i stedet valgt å utstyre MK700 med en liten LCD-skjerm øverst på tastaturet hvor alt dette vises, i tillegg til batteristatusen. Vi vil tro det er et fordyrende element. Særlig nyttig er det i alle fall ikke.

Med i settet følger musen M705, som det også er mulig å kjøpe løst utenom. Musen er relativt liten, omtrent som en mellomting mellom en mus i «vanlig» størrelse og de man ellers får kjøpt til bruk når man er ute og farter med bærbar pc. I bruk er M705 helt kurant. Den er presis og passelig rask til vanlig bruk. Den er imidlertid litt liten for en vanlig, voksen neve. Logitech M705 er utformet for høyrehendte.

Logitech Wireless Desktop K350 (Wave)

Logitech Wave er et mer ergonomisk riktig alternativ til tradisjonelle tastaturer. Selv om det har mye til felles med vanlige tastaturer er det noen forskjeller. Der Microsoft valgte å dele tastaturflaten i to på sitt ergonomiske alternativ, har Logitech valgt en litt annen vri. Fremfor å dele tastaturflaten i to, har de valgt å legge inn en svak bue og bølgeform i tastaturflaten. Det gjør at hendene ligger mer behagelig på tastaturet, i alle fall så fort man blir vant til det. For det er ikke tvil om at det kreves litt tilvenning for å få dette skikkelig i fingrene.

Nedenfor den buede og bølgete tastaturflaten ligger det en integrert håndleddsstøtte. Denne er kledd med myk gummi, noe som gjør at hendene ligger godt og behagelig selv etter en lang arbeidsdag med timevis med tasting og trykking. Kombinasjonen av bølgene, buen og håndleddsstøtten gjør Wireless Keyboard K350 til et behagelig arbeidsverktøy.

Logitech har en litt utradisjonell vri på oppsettet av F-tastene, og fordeler disse på en ny måte. I stedet for å ha fire og fire knapper, er F-tastene her delt i grupper på tre og tre. Det fører til mange feiltrykk.

Rent bortsett fra et svært uvant oppsett av F-taster er Wave-tastaturet en drøm å jobbe med. Tastemotstanden er nærmest perfekt og nærmest lydløs. Uten tvil et meget godt valg om du er ute etter et tastatur som er bedre for armer og hender.

Logitech Performance Mouse MX

Dette er toppmodellen i Unifying-serien, og Performance Mouse MX er utstyrt med Logitechs Darkfield Laser-sensor. Logitech lover blant annet at Darkfield-sensoren skal takle langt flere typer underlag enn laserteknologien de har brukt tidligere. Vanlige lasersensorer har blant annet store problemer med å fungere på glassflater, men det takler Performance Mouse MX uten problem.

Ellers er vår erfaring at musa er presis, og vi har ikke merket noe til forsinkelser i den trådløse teknologien, til tross for at alle Unifying-produktene er testet på et kontor med trådløst nettverk, trådløse høyttalere, Bluetooth-enheter og så videre. I det hele tatt mange radiokilder som kunne skapt problemer.

Som med svært mange mus i dag, er Performance Mouse MX designet med høyrehendte i tankene. Musa skrår svakt mot høyre, og har tommelhviler på venstre side. Det er totalt seks knapper, inkludert de to hovedknappene, i tillegg til at rullehjulet kan fungere som knapp i tre retninger. Du kan selv programmere de fleste knappene etter eget ønske, for eksempel om du vil at en av dem skal justere hastigheten på musa. Høyeste hastighet er 1 500 dpi, mens laveste er så lavt som 100 dpi. Det er altså ikke en skremmende rask mus det er snakk om, men det bør være mer enn nok for de fleste. En innstilling med lav dpi kan være nyttig ved presisjonsjobb, for eksempel til bildebehandling.

Totalt sett er Performance Mouse MX er god mus. Den er blant de mest avanserte musene rettet mot bedrifter og hjemmebruk, men er ikke noen spillmus. Komforten er god, og det er lite å si på presisjonen. Et ankepunkt er batteritiden, som ikke er all verdens. Det er ikke noe stort problem, musa leveres nemlig med et oppladbart AA-batteri og en usb-ladekabel som plugges inn foran i musa. Du kan altså bruke musa, mens du lader den.

Logitech Anywhere Mouse MX

På mange måter er dette en enklere, bærbarversjon av Performance Mouse MX. Designen er nøytral, slik at den kan brukes av både venstre- og høyrehendte. Musen er hakket mindre enn M705, og er i klasse med andre mus beregnet for bruk når man er på farten med en bærbar pc. Det ligger også i Anywhere-navnet. Musa leveres med en liten bæreveske, slik at du trygt kan ha den med deg i sekken eller pc-veska når du er ute på reise. Den lille Unifying-sensoren lagres inne i musa når den ikke er i bruk. Sensoren er imidlertid så pass liten at den vel så gjerne kan stå i den bærbare pc-en hele tiden.

Sidene på Anywhere MX er i gummi, mens skallet ellers er i lett teksturert plast. Musa er behagelig å holde i, men føles naturlig nok litt liten, sammenlignet med vanlige mus. Vi anbefaler derfor ikke å bruke denne til daglig ved skrivebordet, til det er den litt for lite ergonomisk riktig. Som reisefølge er den imidlertid godt egnet.

Også Anywhere MX er utstyrt med Logitechs Darkfield-laser, noe som gjør at du kan bruke den på de aller fleste typer underlag. Det er ingen ulempe når man er på reise. Hastighetsmessig er ikke Anywhere MX blant de sprekeste.

Musa er utstyrt med fem knapper, inkludert de to hovedknappene, i tillegg til rullehjul som kan vippes til sidene og trykkes ned. Med tanke på tiltenkt bruksområde er komforten og funksjonaliteten god, men dette er altså ikke en mus til hverdagsbruk eller på kontoret.

Logitech for Business B605 Wireless Mouse

Sammen med Logitech M705, er bedriftsmusa B605 Wireless den enkleste modellen i vår test. Dette er en liten bærbarmus i omtrent samme størrelse som Anywhere MX. Den er noe kortere, men samtidig litt høyere. Ergonomien føles noe bedre enn med Anywhere MX. Også her oppbevares den lille Unifying-mottakeren inne i musa, sammen med batteriene.

Logitech B605 Wireless har en nøytral design, slik at den like gjerne kan brukes av venstrehendte som høyrehendte. At dette er en enkel mus merkes blant annet på at du kun har to knapper til rådighet, i tillegg til rullehjulet med knappefunksjon. Det føles litt i minste laget, selv når man er ute på reise.

Lasersensoren virker passelig rask og presis. Det er ikke noe å utsette på responsen i musa. Dette er en enkel mus til enkel bruk når man er ute på reise. Størrelsen og designen gjør at dette er en mus som er dårlig egnet til daglig bruk på kontoret.

Totalt sett er dette en helt grei, men litt kjedelig bærbarmus. Ser man på prisen og tiltenkt bruksområde kan man imidlertid si at Logitech B605 Wireless kan være et vel så godt valg som den nesten dobbelt så dyre Anywhere MX.

Konklusjon

Med Unifying-serien tilbyr Logitech en god og variert samling trådløse mus og tastaturer. Her får du alt fra det rimelige og enkle, til det mer avanserte som koster opp mot tusenlappen. Unifying-teknologien, som har vist seg å være svært stabil og enkel å sette opp. Alle enhetene eller settene leveres med én Unifying-mottaker. Det holder å koble til en mottaker i pc-en. Eventuelt kan du ha en mottaker i den stasjonære pc-en hjemme og en i den bærbare. Å koble opp er gjort på få sekunder.

Vi har testet to tastaturer i denne omgangen. De to er svært forskjellige, og MK700 falt ikke helt i smak. Tastaturet føles litt for flatt og trangt. Den lille LCD-skjermen som viser status på forskjellige funksjonstaster og batterilevetid virker unødvendig og fordyrende. En behagelig håndleddsstøtte trekker opp, selv om det er sjelden man får hvilt hendene skikkelig på den.

Vi liker at det er spart inn på ekstrataster og knapper, ved at de fleste av disse er flyttet til F-tastene. Den medfølgende Musa, M705, er litt liten og klumpete, men gjør en kurant jobb. Vi kunne ønsket oss et par knapper til, men ellers er den kurant.

Da foretrekker vi heller Logitech K350, som vi har testet grundig tidligere. Tastaturet har en behagelig og ergonomisk riktigere design. Etter en liten tilvenningsperiode ble dette vårt favorittastatur. Vi liker fortsatt ikke måten Logitech har delt opp F-tastene, men det meste annet er gjort helt riktig.

De to MX-musene, Performance og Anywhere, er begge utstyrt med Logitechs Darkfield-laser, men er tiltenkt vidt forskjellig bruk. Performance MX er en avansert mus beregnet skrivebordsbruk. Komforten er god og musa er presis og relativt rask. Pluss for justerbar hastighet, selv om man bare kan programmere to nivåer. Batterilevetiden er i knappeste laget, men du kan bruke musa mens den lades via usb-kabelen.

Anywhere MX er utstyrt med samme sensor, men der stopper også likhetene. Musa er beregnet bruk med bærbar pc når du er borte fra skrivebordet. Til den slags bruk fungerer den fint, men sett opp mot for eksempel B605 føles prise litt høy. Den er mer avansert enn B605, men til bruk borte fra kontoret gjør den billigere varianten en vel så god jobb.