POPULÆR POSTKASSE: Den offentlige portalen Altinn trues av utdatert programvare. Regjeringen lar det skje. Illustrasjon: Skjermdump arkiv

POPULÆR POSTKASSE: Den offentlige portalen Altinn trues av utdatert programvare. Regjeringen lar det skje. Illustrasjon: Skjermdump arkiv

Snart er alt ut hos Altinn

Allerede fra 2018 kan Altinn miste brukerstøtte for kjernefunksjoner i den mest populære offentlige digitalpostkassen.

Brønnøysundregistrene eier og drifter den offentlige portalen Altinn, men varsler nå at manglende modernisering vil gå ut over stabilitet og sikkerhet.

I følge NRK har Brønnøysundregistrene bedt om 230 millioner kroner i ekstrabevilgninger for modernisering av Altinn i 2017 og 2018. Men regjeringen har ikke prioritert dette i budsjettforslagene til Stortinget.

Viktig postkasse lavt prioritert

Altinn er for øyeblikket en mye brukt offentlig portal og den viktigste offentlig postkassen for norske borgere og næringsliv. Blant annet sjølmeldingsdokumenter og annen sentral korrespondanse mellom borgere og offentlige organer går gjennom denne digitale løsningen.

Men Altinn er beregnet for næringslivet, sa moderniseringsminister Jan Tore Sanner til Computerworld i august.

- Vi kommer til å fortsette skillet mellom Altinn for bedrifter og de to leverandørene av digitale postkasser for private, sa Sanner den gang.

Hos Abelia, NHO-organisasjonen for kunnskaps- og teknologibedrifter, er de bekymret for utviklingen.

– Mange har gjort seg avhengige av å bruke Altinn, og vi kan ikke la denne motoren i norsk digitalisering dø, sier fagsjef Kjetil Brun i Abelia til NRK.

– Denne satsingen kan derimot ikke være slik at det bygges opp felleskomponenter til et nivå hvor mange er avhengig av tjenesten, for så å holde seg for ørene når behovet for vedlikehold melder seg, sier Brun.

Offentlige kommunikasjonsproblemer

Det er ikke bare en faren for utdatert postkasse for næringslivet som truer digitalsatsingen til regjeringen.

Kritikken mot regjeringens prestisjeprosjekt Digital Postkasse for innbyggerne øker også etter at Difi nylig sendte ut et krast brev. Dette gikk til de millioner av norskinger som ikke har åpnet enda en offentlig postkasse hos leverandørene Posten eller E-boks.

Responsen i klassiske og sosiale medier vitner om en total strategibom. Problemet regjeringen har er at Altinn allerede fungerer som en enkel offentlig digital postkasse. Hva innbyggerne skal med én til er uforståelig for svært mange.

Computerworld varslet allerede for to år siden om at strategien om enda flere offentlige postkasser var uforståelig og unødvendig.

Offentlig It