Derfor fusjonerer Lawson og Infor

Derfor fusjonerer Lawson og Infor

Det nye selskapet blir den største erp-leverandøren til mellomstore bedrifter.

Lawson som kjøpte svenske Intentia med sitt velrenommerte forretningssystem Movex, blir forsøkt kjøpt opp. Det er Infor Global Solutions med sin kapitalsterke eier Golden Gate Capital som står bak. Tilbudet er på rundt ti milliarder kroner, 1,8 milliarder dollar i kontanter, 2,5 prosent under kursen til Lawson ved børsslutt fredag 11. mars.

Selv om Infor nærmest er ukjent i Norge har de ifølge Wikipedia 70.000 kunder, 8.000 ansatte og en omsetning på rundt to milliarder dollar. Ett av de oppkjøpte selskapene, Mapics, er kjent på det norske markedet.

Den mulige fusjonen vil føre til den største leverandøren av erp-systemer (Enterprise Resource Planning) til det mellomstore markedet. Infor får dermed ytterligere forretningssystemer.

Tidligere kjøp

Infor har tidligere kjøpt rundt 30 it-selskaper, deriblant nederlandske Baan, en favoritt blant forretningssystemer til det mellomstore markedet på nittitallet. Men kreativ bokføring gjorde at Baans aksjeverdi stupte på slutten av nittitallet. Baan ble derfor kjøpt av britiske Invensys for 700 millioner dollar for siden å bli solgt for 135 millioner dollar til SSA Global Technologies som i sin tur ble slukt av Infor Global Solutions.

- Lawson og Intentia får 75 prosent av sin omsetning fra kunder med en omsetning på mellom 250 millioner og en milliard dollar sa Romesh Wadhwani, styreformann og største eier i Intentia ved sammenslåingen i 2005.

De to største - Oracle og SAP - får ifølge Lawson mer enn 70 prosent av sin omsetning fra konsern med mer enn én milliard dollar i omsetning. De mindre med Microsoft i spissen får mer enn 70 prosent av sin erp-omsetning fra bedrifter med mindre enn 250 millioner dollar i årlig salg.

Dalende

Lawson har hatt en dalende omsetning de seneste årene. Omsetningen var 750 millioner dollar i 2007, 860 millioner dollar i 2008, men bare 736 millioner dollar i 2010. Konsekvensen har vært fokus på reduksjon av kostnadene og oppsigelser av 200 personer.

Slike tiltak får USAs største restruktureringsaktivist Carl Icahn til å fatte interesse. Han selskaper pleier derfor å gå inn og argumentere for store restruktureringer med tanke på å øke aksjeverdien.

Da Icahn gikk inn i Lawson med en eierandel begynte ryktene om oppkjøp. Ved årsskiftet var eierandelen 8,3 prosent.

Infor har ikke nevnt oppkjøpstilbudet med ett ord, og har heller ikke villet kommentere. Men dagens leder i Infor er Charles Phillips, Oracles tidligere daglige leder som bidro til Oracle mange oppkjøp de seneste årene.

Charles Phillips jobbet tidligere på Wall Street med analyse av oppkjøp. Det er derfor sannsynlig at Lawson blir kjøpt, selv om det kan ta tid. Aksjemarkedet spekulerer i at Infor må heve tilbudet for å få styret i Lawson interessert.

Tilbudet på 1,8 milliarder dollar baserer seg på en aksjekurs på 11,25 dollar per aksje. En analytiker har allerede anslått at skal salget bli gjennomført, må budet økes til 13 dollar per aksje.

Passet sammen

Lawson og Intentia passet sammen. Lawson fikk ikke mye til i Europa. Intentia hadde liten interesse i USA. Lawson var mest kjent innen dagligvare, finans, helse og det offentlige.

Intentia var mest kjent innen distribusjon (grossist) og produksjon. Sammen har de fått bedre fotfeste i de fleste verdensdeler, men finanskrisen har påvirket salget selv om Lawson M3 er et velansett forretningssystem i Norge.

Oppkjøp Og Fusjoner