PC-DØDEN: PC-ene ga oss en frihet som det var verdt å kjempe for, mener artikkelforfatteren. (Foto: Christopher Sessums, Flickr/Computerworld USA)

Tenkepause under PC-ens dødsmarsj

KOMMENTAR: Bekymrer det deg ikke at vi er på vei mot en ny epoke der vi har mistet kontrollen? Jeg er i hver fall bekymret.

Publisert Sist oppdatert

Vi er på vei mot en ny tidsalder der vi ikke lenger eier og har kontroll over videoene våre, musikken vår, programmene våre og dataenhetene våre. Jeg er bekymret.

Dinosaur

Jeg er en dinosaur. Meldingene om PC-ens forestående død er slett ikke overdrevne. PC-en er gårsdagens teknologi.

PC-ens endelikt er kommet nærmere takket være smartmobiler, nettbrett og datatjenester i skyen som gjør at man ikke lenger trenger en datamaskin med stor prosesserings- og lagringskapasitet.

Men jeg tilhører en krympende minoritet som fortsatt gjør mesteparten av arbeidet mitt på PC-er. I mitt tilfelle kjører PC-ene Linux, men det har ingenting med saken å gjøre. Jeg hadde vært en dinosaur også hvis jeg hadde kjørt Mac OS X eller Windows.

PC-salget faller som en stein

Du har sikkert for lengst sett tallene som viser hva slags raritet jeg er. Analyseselskapet Gartner meldte nylig at PC-salget på verdensbasis falt med 9,6 prosent i første kvartal av 2016. Konkurrenten IDC sa: Nei, det er enda verre. Ifølge IDCs beregninger falt PC-markedet med 11,5 prosent.

De to analysefirmaene var imidlertid enige om at det ble solgt mindre enn 65 millioner PC-er på verdensbasis i dette kvartalet. PC-markedet har ikke vært dårligere siden 2007. Til og med Apple måtte se i øynene at Mac-salget falt med 12 prosent i første kvartal sammenlignet med samme kvartal året før.

I motsetning til dinosaurene er jeg i stand til å forutse at enden er nær. Men selv om kometen kommer rasende rett mot meg i full fart, viker jeg ikke unna. Det er fordi jeg ennå ikke er rede til å gi fra meg PC-revolusjonens største gave til menneskeheten: Individuell kontroll over datamaskin-opplevelsen.

It-verdenens yppersteprester

Jeg husker hvordan det var før revolusjonen, da datamaskinbehandling var et sentralkontrollert fenomen. Den gang tilhørte jeg it-verdenens presteskap som hadde full kontroll over alle digitale ressurser. Til tross for det jublet jeg da vi gikk over fra stormaskiner til CP/M-datamaskiner, Apple II og IBM PC på 1970- og 1980-tallet.

Ved starten av min karriere gjorde jeg alt arbeid på en sentralkontrollert IBM 360-stormaskin og på minimaskiner kalt DEC PDP-11. I dag gjør jeg alt arbeid på datamaskiner som jeg selv har full kontroll over.

Tilbake til start

Men nå er jeg ikke lenger i hovedfeltet. Dét er på vei tilbake dit vi startet i it. I stedet for stormaskiner har vi skyen. I stedet for PC-er har vi smartmobiler, som egentlig ikke er så smarte likevel. I hvert fall hvis du vil gjøre noe mer enn bare å konsumere data.

For meg er det dét som er problemet. Vi er i ferd med å gi fra oss stadig mer av kontrollen, men denne gang er det ikke it-verdenens presteskap som tar kontroll. I stedet er det selskaper som Amazon, Google og Microsoft.

Det er lett å forstå hvorfor dette skjer. Det er mye billigere for en bedrift å laste ned en masse av det som it-avdelingen har overgitt til en skytjeneste. Og den enkelte bruker synes det er ekstremt praktisk.

Selv har jeg byttet ut mine Lenovo Thinkpad-bærbare til fordel for Chromebook Pixel-maskiner. Riktignok kjører jeg Linux på disse Chromebook-maskinene, men jeg ville ha greid meg like godt med Chromebook- og Google-tjenestene.

Gi fra seg nøklene

Men – og dette er et stort «men» – jeg føler meg ikke komfortabel med å gi nøklene til mine programmer og data til Google, eller til hvem som helst ellers, for den saks skyld. Og jeg er heller ikke noe begeistret for den nye verdenen av databehandling uten eierskap til verktøyene.

Jeg vet ikke hvordan jeg ellers skal beskrive det som skjer. Jeg mener – eier du fortsatt programvaren på PC-en din? Eller har du i det minste lisens til programvaren? Eller bruker du noe slikt som Google for Work eller Microsoft Office 365? Svaret er nok at du i økende grad bruker sky-basert programvare.

Hva med datalagring? Har du fortsatt filene på harddisken din? Eller lagrer du viktige data på Google Drive, Icloud eller lignende tjenester? Her ser vi det igjen: Flere og flere av oss lagrer filene våre på offentlig tilgjengelige skytjenester.

Etterpå-eierskapets epoke trenger seg også inn i underholdningsverdenen. Salget av CD-er og DVD-er fortsetter å synke. I stedet for å kjøpe media til å lagre vår musikk og våre filmer på, strømmer vi dem fra tjenester som Spotify, Pandora og Netflix.

Og ifølge Amazon kjøpte vi – eller burde jeg heller si leide vi? – flere e-bøker enn paperback-bøker allerede i 2011.

Vi kan faktisk si det samme om enhetene vi bruker. Mine smartmobiler varer sjelden mer enn et par år før de er modne for resirkulering. Det kan godt hende at jeg eier dem, men det føles som om jeg har dem til leie.

Fortsatt LibreOffice

Sammenlign alt dette med stabiliteten og kontrollen som PC-en ga oss. Jeg mener – jeg har fortsatt datamaskiner som er mer enn ti år gamle og som jeg fortsatt bruker hver dag. Og jeg kjører fortsatt PC-basert programvare som LibreOffice og epostklienten Evolution – og jeg har ingen planer om å erstatte disse programmene med Google Docs og Gmail.

Jeg kjører også mine egne servere, inkludert en egen epostserver og min egen skytjeneste, ownCloud infrastruktur som en tjeneste, forkortet IaaS.

Gammeldags – og stolt av det

Kall meg gjerne gammeldags. Det er sant. Jeg er en dinosaur som leser bøker og hører på CD-er, og som hamrer løs på mitt eget PC-tastatur.

Men for meg representerer PC-en en frihet som det var verdt å kjempe for, og jeg er slett ikke klar til å gi fra meg disse frihetene.

(Denne kommentarartikkelen ble opprinnelig publisert hos amerikanske Computerworld. Oversatt og bearbeidet av Toralv Østvang.)