Foto: Kartverket/ #hack4no

VINNERE: Hidden-laget består av Pål Rørby, May-Lene Gjerde, Victor Finnerud, Torkel Velure, Frans Joakim Titulaer, Veronika Bazika. Foto: Kartverket/ #hack4no

Trolljakt og rein på villspor

#HACK4NO: To topplasseringer for norske lag i nordisk idekonkurranse.

Etter Pokemon kommer trolljakta, tror laget bak appen Hidden. Det var den nordiske juryen enig i og ga dem førsteplassen i en idekonkurranse under konferansen #hack4norden.

Drept på villspor

Men også enda mer virkelighetsnære ideer fant sitt publikum. På andreplass i samme konkurranse kom et lag som jobbet med appen Savemyreindeer. Den skal brukes for å redusere antall rein som kjøres i hjel på norske jernbanespor.

Savemyreindeer består av Halvor Mjøen, Marit Mjøen Solem, Kristin Skjerven og Tina Høtta.
REINAPP: Savemyreindeer består av Halvor Mjøen, Marit Mjøen Solem, Kristin Skjerven og Tina Høtta. Foto: Kartverket/hack4no

Konkurransen ble markert under teknologikonferansen Slush i Finland. Det var åtte lag fra Skandinavia og Finland som deltok.

De to norske deltakerlagene ble plukket ut etter lokale konkurranser, hackatons, i hvert enkelt land. I Norge var det Statens Kartverk og Difi som arrangerte hackaton i september.

Offentlige data

Et sentralt poeng i idekonkurransen er å bruke data som er offentlig tilgjengelig i hvert land, og finne ideer til nye brukesmåter. Vinnerne bruker data fra Kartverket, kulturetatene og Jernbaneverket i Norge.

Vinnerne får premier i form av forretningsutviklertjenester. Verdien er henholdsvis 125.000 og 75.000 kroner.

Priser og utmerkelser