SLUTT PÅ DETTE: I Windows 10 kan du ikke lenger velge hvilke oppdateringer du vil installere. På godt og kanskje litt vondt. (Skjermdump fra Windows Update, Windows 7 PRO.)

Automatisk oppdatering i Windows 10

Alle hjemmebrukere får alle oppdateringer enten de vil eller ikke. Bedriftskunder kan utsette i inntil åtte måneder.

Alle Home- og Pro-brukere av Windows 7 og 8.1 har fått tilbud om gratis oppdatering da Windows 10 skal være lanseringsklar 29. juli. Det har vært litt usikkerhet rundt hvor lenge og på hvilken måte Microsoft skal støtte brukerne som oppgraderer. Nå er det kommet flere detaljer om hvordan oppdateringer vil fungere i det nye operativsystemet.

Automatisk oppdatering

Den siste build-en av Windows 10 skal ifølge Ars Technica ikke ha ha noen måte å omgå automatisk oppdatering. Det gjelder i hvert fall for Windows 10 Home-versjonen. Pro-brukere skal visstnok kunne utsette enkelte oppdateringer i opp mot åtte måneder. Det gjelder også bedriftskunder. Sistnevnte kan dessuten styre oppdatering i egen organisasjon.

The Register har funnet en bekreftelse i EULA-en:

"The Software periodically checks for system and app updates, and downloads and installs them for you. [...] You may obtain updates only from Microsoft or authorized sources, and Microsoft may need to update your system to provide you with those updates. By accepting this agreement, you agree to receive these types of automatic updates without any additional notice."

Selv om automatiske oppdatering brukere ikke har noen mulighet til å utsette kan virke som en god ide fra et sikkerhetsmessig standpunkt, så er det noen utfordringer med denne praksisen.

Hva om noe går galt?

Når det gjelder oppdatering er det ikke lenger bare sikkerhetspatcher som automatisk lastes ned og installeres, men også funksjonalitet.

Å kreve automatisk oppdatering og oppgradering uten mulighet for å utsette er et svært stort steg vekk fra tidligere praksis, og det som ellers er vanlig i bransjen. Per i dag er det bare Googles ChromeOS som oppdaterer funksjoner automatisk. Andre, som OS X, Android og GNU/Linux-distribusjoner behandler funksjonsoppdatering som et tilbud til kunden, og ikke noe som er påkrevd.

Det som er helt sikkert er at Microsoft må være ekstremt forsiktige med oppdateringene ikke knekker eksisterende funksjonalitet og installerte applikasjoner. 

I fjor skapte for eksempel en Windows 7-oppdatering store problemer med Windows Defender, Virtualbox og enkelte AMD-drivere. I tillegg sluttet Windows-oppdatering å virke, slik at brukere som var rammet var nødt til å laste ned og installere en fiks manuelt. En annen oppdatering for Windows 8  introduserte boot-problemer, trådløst nett som koblet av i tide og utide og raskere tapping av batteri på Microsofts egen Surface Pro.

I tillegg er det jo alltids mulig at funksjonalitet kan droppes fra Windows 10 underveis, og at brukerne ikke vil ha noe annet valg enn å godta at det skjer.

Oppdatering til 2025

Microsoft har også kommet med mer informasjon om hvor lenge Windows 10 skal støttes. Selskapet har tidligere sagt at operativsystemet skal støttes for enhetens levetid, men ikke klart å forklare hva dette betyr i praksis. 

Microsoft har oppdatert Windows lifecycle fact sheet, som informerer om levetid og støtte. Nå kan vi se at Windows 10 vil støttes i fem år for "mainstream" og ti år med utvidet støtte. Tradisjonelt sett betyr dette fem år med oppdateringer på både sikkerhet og funksjonalitet, og fem år til med sikkerhetsoppdateringer.

Men vær obs, for alt er ikke like tydelig når det gjelder hva som skal støttes hvor lenge. Gartner-analytiker Steve Kleynhans sier til Computerworld USA at mens Pro- og Enterprise-versjoner tydelig vil støttes i minst ti år, så kan dette med "enhetens levetid" spille inn på andre måter.

- De er avhengig av PC- og maskinvareleverandører for Windows 10, fordi lisensen vil være knyttet til maskinen og er støttet på den, sier Kleynhans.

- De har virkelig forsøkt å uttrykke intensjonen sin, men avhengigheten av OEM-ene setter en grense for hvor mye støtte de kan gi, mener han.