Dugnad for elektronisk åpenhet

BEGRENSET INNSYNSRETT: Lokalavisene i Norge oppfordres til å sende inn saker som kommer frem etter en kikk i offentlig ansattes kalendre for å vise viktigheten av hvordan demokratiet fungerer i praksis. 

Dugnad for elektronisk åpenhet

Regjeringen ønsker å fjerne innsynsretten i elektroniske kalendre. Det vil ikke LLA og Dagbladet være med på. Nå oppfordrer de til felles dugnad.

«Be om innsyn, lag saker om det dere finner i kalenderne som er interessant og send inn», slik lyder oppfordringen fra LLA (Landslaget for lokalaviser). 

Truet

Tidligere i år foreslo regjeringen en lovendring som gikk ut på å fjerne innsynsretten i elektroniske kalendre til offentlige ansatte. Dette skapte store protester, og flere medier skrev at Erna Solberg varslet om en lovendringen for å hemmeligholde sin egen kalender.

Generalsekretær Rune Hetland i LLA sier i en nyhetsmelding på Landslaget for lokalaviser sine hjemmesider at det nå er viktig at lokalavisene viser at denne retten handler om mer enn innsyn i statsministerens kalender.

Han har engasjert Thomas Frigård, journalist i Raumnes og medlem av Pressens offentlighetsutvalg, til å lede dugnaden.

– Retten til innsyn i kalender er muligheten vi har som journalister til å få vite hvordan den lokale utbyggeren gikk frem for å få gjennom sine planer i plan- og bygningsetaten. Det er muligheten vi har til å sjekke om den som utdeler offentlige goder er i slekt med den som får fordelen. Kalenderinnsyn er rett og slett et arbeidsverktøy for å sjekke hvordan demokratiet fungerer i praksis, sier Frigård i nyhetsmeldingen.

Nå lokkes det altså med en dugnad der lokalavisene i Norge oppfordres til å sende inn saker som kommer frem etter en kikk i offentlig ansattes kalendre. Gulroten er et kurs i undersøkende journalistikk for den redaksjonen som greier å få frem den viktigste lokalavis-saken.

Tanken er at sakene som kommer ut av konkurransen kan sendes inn til politikerne som skal vurdere lovendringen. 

 

 

siste nyheter