Kan G.fast gjøre kobberet lynraskt igjen?

Telenor tester ut G.Fast, en teknologi som skal gi hundrevis av megabit-hastigheter på vanlige telefonlinjer.

Publisert Sist oppdatert

G.Fast kan utmerket godt bli et alternativ i mange bygg, men teknologien har også sine begrensninger.

Og den fremste begrensningen er ikke hastighet, men at alt som er koplet til samme tilknytningspunkt må ha samme hastighet. Telenor tester nå ut teknologien.

- Den største fordelen med G.Fast er at teknologien utnytter eksisterende kobberkabler. Spesielt i eldre større bygg i byene kan det være en stor fordel, sa Michael Timmers fra Alcatel Lucents Bell Lab da han redegjorde for G.Fast på FTTH Council Europes konferanse i Warszawa i forrige uke.

For nye fiberoperatører uten gammel kobbernett er naturlig nok G.Fast rimelig uinteressant, men for fordums televerk med store kobbernett desto mer attraktivt. Utfordringen er imidlertid at alle i samme borettslag må enes om samme hastighet.

- Jeg ser ikke på G.Fast som den store konkurrenten til fiber helt fram, men en komplementær teknologi spesielt i eldre bygg. Det er noen utfordringer spesielt med strømforsyning, men den kan løses. Videre er det slik at alle som er koplet til samme distribusjonsboks må velge samme hastighet. Men en betydelig fordel framfor VDSL2 er at med G.Fast kan du få symmetrisk hastighet, sier Timmer.

Mer enn stor nok hastighet

- Bell labs har vi gjennomført vellykkete tester med hastigheter på 250 Mbps opp til 100 meter. Teoretisk rekkevidde for høye hastigheter er større, men jeg vil nok si at G.Fasts rekkevidde er 100-250 meter. Fordelen er at kundene kan velgte 90-10 Mbps eller 50/50 Mbps. G.Fast kan sameksistere med VDSL2 9a og 17a, sa Timmer.

Ettersom investeringene er mindre enn å strekke fiber inne i eldre kompliserte bygg og driftskostnadene også fordelaktige er det mange som nå interesserer seg for dette siste tilskuddet til utnyttelse av kobbernettet gjerne i kombinasjon med fiber til et distribusjonspunkt i gata (FTTC) eller fiber til bygningen FTTB). I land som England, Skottland og Tyskland er det spesiell stor interesse for å utnytte kobberen de sist metrene.

NG-PON2

Men tro nå heller ikke at fiberteknologien står stille. Flere operatører, blant annet Telenor og Get, bruker GPON i sine fibernett. Nå er neste generasjons G-PON på vei NG-PON2 med større rekkevidde uten forsterkning og flere splittmuligheter og dermed blant annet mer velegnet til LLUB eller distribusjon for flere operatører i samme infrastruktur.