ALLSIDIG: Du kan vri og vende på tastaturet og brettet ganske som du vil.

TEST: Enkel og rimelig hybrid

Windows RT er dødt, kan Acers hybrid med Windows med Bing være erstatningen?

Acer Aspire Switch 10 er en relativt pen og lett hybridløsning for dem som ikke trenger all verdens ytelse, eller som ikke vil betale en liten formue, men som vil ha en løsning som kan fungere både som nettbrett og som en liten bærbar pc.

Designen er relativt ren og pen, men både nettbrettet og tastaturet grenser til litt tykkfallent, i alle fall sett opp mot hva som skjuler seg under skallet. Det som ser ut som metall er i stor grad lakkert plast, men gitt prisen på rett rundt 4 000 kroner er det ikke annet å forvente.

Både pris- og funksjonalitetsmessig er Aspire Switch 10 på mange måter en erstatter for Microsofts Surface 2 og andre Windows RT-nettbrett, nå som RT vel må sies å være dødt.

Forskjellen er at mens du med Windows RT måtte klare deg med apper og programmene som lå forhåndsinstallert, kan Acer Aspire Switch 10 i tillegg kjøre vanlige Windows-programmer. Her får du nemlig vanlig Windows 8.1, i form av gratisversjonen Windows med Bing.

Enkelt innvendig

For å få til dette har man laget et nettbrett som kobles i et medfølgende tastatur, og utstyrt selve nettbrettet med en Intel Atom Z3735F-prosessor på 1,33 gigahertz, og kombinert det med to gigabyte minne.

Du har ellers valget mellom 32 eller 64 gigabyte lagringsplass. Det er altså ikke de heftigste komponentene det her er snakk om. Merk også at lagringen ikke er vanlig SSD, men flashminne av en noe tregere type – uten at det gjør noen stor forskjell i daglig, enkel bruk.

FILMKLAR: Skal du bare surfe eller se på film, kan det være greit å bruke tastaturet som ren støtte.

Acer Aspire Switch 10 kommer i flere utgaver, og vi har testet modellen som heter NT.L4TED.014. Den eneste virkelige forskjellen fra de dyreste er oppløsningen på skjermen, som på vår testmodell var 1280x800 piksler. Det er også mulig å få Aspire Switch 10 med 1920x1200 pikslers oppløsning. Sistnevnte er å foretrekke, spesielt blir en del nettsider litt knotete å navigere med laveste oppløsning.

Det er også mulig å få begge variantene med 500 gigabyte harddisk i tillegg til de 64 gigabytene med flash-minne. Det er plass til microSD-minnekort, så det kan også være en løsning for å utvide lagringsplassen noe, men minnekort er mindre egnet til for eksempel å installere programmer på.

Svak, men fungerende ytelse

Vi har brukt Acer Aspire Switch 10 til litt variert bruk i løpet av testperioden, fra surfing og video til skriving og forsiktige forsøk på spilling. Til enkel bruk er ytelsen tilstrekkelig, uten å imponere. Spill, annet enn de enkleste spillene fra app-butikken, og kanskje et slag kabal eller 10, er det verre med. Prosessoren og den integrerte grafikken blir for svak.

At ytelsen ikke er all verden fikk vi også bekreftet av ytelsestestene vi kjørte på Aspire Switch 10, som ga indikasjoner på at dette ikke er hybriden for dem med tunge oppgaver de vil ta seg til.

Kurant batteritid

Acer Aspire Switch 10 er ikke utstyrt med noe enormt batteri, men takket være en strømsnill Atom-prosessor er batteritiden omtrent i det området vi forventer av en Windows-hybrid i denne klassen.

Til blandet bruk, surfing, videoavspilling og forskjellige apper oppnådde vi i overkant av fire timers batteritid, mens du kan strekke det til i overkant av fem timer om du bruker det til typiske jobbing i Word eller Excel.

NETTBRETT: Du kan velge om du vil bruke Aspire Switch 10 som nettbrett med eller uten tastaturet koblet til. Kanskje du er redd for å miste tastaturet, eller kanskje du bare vil bygge muskler ved å ha det litt ekstra tungt?

Omtrent det samme klarte vi å hente ut av hybriden til videoavspilling, nok til at det takler togturen til og fra jobb for vår del. Ikke nok til å imponere, og et stykke under det Acer selv oppgir, men kurant sett opp mot prisen.

Nettbrett og pc

Som nettbrett gjør Acer Aspire Switch 10 en fin-fin jobb. Skjermen er responsiv i bruk og brettet er ikke tyngre enn at du fint kan bruke det når du sitter og slapper av i sofaen, om enn ikke like lett og hendig som typiske Android-nettbrett eller iPad.

Har du planer om å gjøre noe mer seriøst, er det en smal sak å koble til tastaturet. Som med andre tastaturer på små bærbare eller hybrider, har du en noe begrenset tasteflate å jobbe med. Det krever ikke store tilvenningen før det er fint mulig å skrive lengre tester, for eksempel om du er på reise eller borte fra kontoret. Tastene har en stram og god motstand og pekeplaten er passe stor og god i bruk.

Flere stillinger

Switch-delen av navnet viser til at du enkelt kan bruke Aspire Switch 10 på forskjellige måter. Som nettbrett, som bærbar, med nettbrettet koblet motsatt vei til tastaturet, som en støtte, eller støttet opp som et lite telt. Kjekt om du for eksempel bare skal sitte og slappe av med litt video.

Til dem som har planer om å bruke Aspire Switch 10 til mer enn bare video, Facebook og surfing har Acer lagt med et års abonnement på Office 365. Ikke helt det samme som fullversjonen av Office som fulgte med Windows RT-brettene, men kjekt å ha.

På tastaturet finner du også en usb-port. På selve nettbrettet har du en hdmi-port, en micro-usb-port og minnekortleser.

ENKELT: Det er en smal sak å koble tastaturet til eller fra. Ingen knapper eller skyvebrytere, bare en kraftigmagnet.

Konklusjon

Hybrider byr på et slags kompromiss. Her får du både nettbrett og pc. Problemet er at de fleste hybridene er dyre. Det vil Microsoft bøte på med Windows med Bing, en gratis Windows-versjon for pc-produsenter.

Prismessig ligger Acer Aspire Switch 10 ganske likt som Windows RT-hybridene, men har pc-innmat og ekte Windows 8.1. For å holde prisen ytterligere nede, utover gratis Windows, har Acer spart inn både her og der.

Med en relativt svak Intel Atom-prosessor, lite minne og litt treg lagrings-flash er ytelsen så som så. God nok til enkle apper, surfing og video, ikke så mye til tyngre oppgaver og annet enn de enkleste spillene. Ytelse er omtrent en fjerdedel av for eksempel Surface Pro 3 eller Dell Venue 11 Pro.

Ikke er vi direkte imponert over skjermen heller, som har lav oppløsning og er litt i blasseste laget. Her er det imidlertid mulig å få en versjon med høyere oppløsning uten at det koster en formue.

Spørsmålet er om ytelsen egentlig er noe problem. Dette er ikke ment som en hybrid til tung, profesjonell bruk, men mer som et alternativ for dem som vil ha et nettbrett som kan gjøre mer enn bare å kjøre apper, som kan brukes som en nesten fullverdig pc når det trengs. Og til den bruken, for dem som synes iPad og Android blir leketøy, kan Acer Aspire Switch 10 være et rimelig og interessant alternativ å vurdere.