KOMMENTAR | Sverre Stenseng

I SKOGEN: Green Mountains datasenter på Heggvin på grensen mellom Hamar og Løten leier ut mye av sin kapasitet til Tiktok.

Datasentre er til for folk og bedrifter

Den beste måten å prioritere norske bedrifter og forbrukere på, er å prioritere datasentre.

Publisert Sist oppdatert

Folk flest er innom 40 datasentre om dagen. Nettbanker, kinobestilling, togbillett, Teams-møter eller Sharepoint-dokumenter på jobben. Alt sammen er tilgjengelig for de fleste gjennom datasentre.

En problemstilling er at datasentre også brukes til kryptoutvinning, Tiktok, Instagram og Temu. På den annen side, Google, ChatGPT og Spotify ligger også i datasentre.

Da må det prioriteres.

VG kunne i dag skrive at det varsles strømstrid på den pågående LO-kongressen. Det er demokratisk og bra med en diskusjon om Norgespris, kabelavtaler og toprissystem der.

Den fjerde kampsaken er ifølge VG å «prioritere norske bedrifter og forbrukere, ikke datasentre, som stikker av med strømmen».

Kraftkrangel

Den ene av de to som varsler strømstrid er Bjørn Sigurd Svingen, leder i Fellesforbundets avdeling på Raufoss, det vil si våpenprodusenten Nammo.

Raufoss-konsernet har lenge vært i krangel om kraft med det Hamar-baserte datasenteret på Heggvin. Mens Nammo vil ha kraft til å produsere våpen for bruk i Ukraina, bruker Heggvin kraften til å leie ut kapasitet til Tiktok.

–⁠ Det ser fortsatt ut som om staten mener kattevideoer er viktigere enn ammunisjon til Ukraina og vårt eget forsvar, har konsernsjef Morten Brandtzæg i Nammo sagt til Dagens Næringsliv, skriver VG, før de siterer Bjørn Sigurd Svingen i samme sak.

– Det har vært en stor sak på Raufoss og en stor bekymring. Det må være mulig å prioritere industrien. Hvis ikke har politikken spilt fallitt, sier Svingen til VG.

– Noen datasentre må vi ha, men strøm er i ferd med å bli et knapphetsgode i Norge. Da må politikerne faktisk prioritere. Nye datasentre må vurderes ut ifra samfunnsnytten, legger han til.

For folk og næring

Når denne uttalelsen slås sammen med punktet over om å prioritere norske bedrifter og forbrukere og ikke datasentre, fordi de stikker av med strømmen, da faller argumentasjonen sammen.

Ja, datasentre må vurderes ut ifra samfunnsnytten. Og det er nettopp poenget. Samfunnsnytten er at datasentre er til nytte for både forbrukere og bedrifter. De er ikke der i veien for folk og næringsliv i Norge.

At industriarbeiderne ønsker mer kraft til egen industri er ikke så rart. Samtidig må det legges til at datasenterindustrien er den raskest voksende kraftkrevende industrien i verden. Det er en digital industri.

Det er fordi verden er blitt digital.

Også i Norge

Gode, sikre og miljøvennlige datasentre er et gode for Norge, ikke et problem. Ja, de trenger kraft. Ja, de opptar natur der de ligger, om de da ikke ligger i en by, som noen datasentre gjør.

Norge er samtidig et godt land å ha datasentre i på grunn av kjølig klima, ren kraft og høykompetent befolkning.

Norge er samtidig et godt land å ha datasentre i på grunn av kjølig klima, ren kraft og høykompetent befolkning.

Og LO-folket skal være klar over at uten datasentre går ikke verden rundt.

Slik har det blitt.

Uten datasentre må vi handle med kontanter, vi må ha tilbake fastlinjetelefoner, og all korrespondanse må gå med «snail mail».

Det vil vi ikke.

Om Tiktok er riktig valg er noe man kan diskutere, samtidig som også Tiktok brukes av både forbrukere, bedrifter, politikere og offentlig sektor.

Alle datasentre kan heller ikke ligge i alle andre land enn Norge. Det er med datasentre som med mobilmaster, ingen vil ha de i egen nærhet. Alle vil ha best mulig tilgjengelighet og dekning, men ingen vil sette av plass til å gi dekning og tilgjengelighet.

Det er noe å tenke over når du leser dette, via et datasenter.