LIKE: Fargene til tross, det er lite som skiller jobb-hybridene fra de største produsentene. 

TEST: Hybrider til kontoret

Nå kommer «alle» med hybrider siktet mot bedriftsmarkedet. Men har luften gått ut av hybridballongen?

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke så lenge siden vi var meget begeistret for hybrider. Etter en litt treg start med Microsofts første Surface, og diverse forsøk fra Lenovo, HP og Dell virker det nå som om vi er tilbake til start. Samtlige pc-produsenter har nå en eller flere hybrider i forskjellig form i sin portefølje, og markedsføringen går definitivt op løypa for hybridene for tiden.

Vi har tatt en kikk på to aktuelle hybrider for bedriftsmarkedet, HPs Elite X2 og Fujitsus Stylistic R726. Som referanse mot disse modellene har vi brukt vår Surface Pro 4 fra Microsoft. Vi har testet maskinene på ytelse, batteritid og generell bruk, og sitter igjen med resultater som er så like at det var vanskelig å skille de.

Trillinger

De tre maskinene er også vanskelige å skille i utseendet. Det kan virke som om Microsoft har satt en bransjestandard på design, og alle tre bruker de samme prinsippene for å feste tastaturet og den samme trinnløse støtten. Hovedmeningen bak hybriden er nettopp at den skal brukes vel så mye som nettbrett, men i våre langtidstester med hybrider er det overveldende sjeldent dette skjer. Bruken vil selvsagt avhenge av jobbsituasjon, men det er lite som taler for at hybridene er blitt noe annet enn en laptop-erstatter.

I våre tester skilte ingen av kandidatene seg ut annet enn at de alle tre har god batteritid, solid byggekvalitet og mer enn nok ytelse til å kjøre de fleste kontor-oppgaver. Alle kommer med solide tastaturordninger, men Fujitsu skiller seg negativt ut i sin løsning for å feste denne på selve pc-en.

Det viktige tastaturet

Der både HP og Microsoft har nær identiske løsninger hvor man med en magnet kan feste tastaturet i vinkel mot pc-en, har Fujitsu valgt en løsning som oppleves som billigere. Den gjorde det vanskelig å feste tastaturet, og vi opplevde at det flyttet på seg under bruk. Det var heller ikke festet like godt som hos konkurrentene, og vi opplevde flere ganger at det skled av under transport.

Det skal her nevnes at Fujitsu-modellen har en betydelig lavere pris, men holdt likevel trått med konkurrentene gjennom de fleste av våre brukertester. Det er også flere muligheter for å koble på andre tastaturløsninger her. Fujitsu har, paradoksalt nok, levert det tastaturet vi syntes var best i bruk, med grunne men tydelige taster.

Men inni er vi like

Våre testmodeller kjører alle en versjon av Intels i5, 8GB ram og en 256GB SSD. Riktignok har både HP og Fujitsu nyere versjoner av brikkene, men dette kommer ikke klart frem i våre ytelsestester. Det slo derimot ut i energibruken, og vi opplevde meget gode batteritider, spesielt fra HP og Fujitsu.

Igjen skilte Fujitsu seg ut med mengden bloatware som allerede var installert på maskinen, men vi mistenker at dette blir fjernet før en eventuell utrulling i bedrift.

De nye netbookene?

Er det da slik, at hybridene er dømt til å møte samme skjebne som de såkalte netbookene? For en del år tilbake var nettbooks sett på som redningen til en sviktene pc-bransje, og det er skremmende paralleller til dagens hybrider. I 2009 representerte netbooks en femtedel av av pc-markedet, og hybrider nærmer seg nå de samme tallene. Men netbooks forsvant raskt fra markedet, kanskje mye på grunn av hvor uaktuelle de var i bedriftsmarkedet.

Mye av markedsføringen, og det er mye markedsføring, for hybrider dreier seg rundt alt man ka bruke den til. I en enkel håndvending kan man gå fra kjedelige Excel-presentasjoner til full kunstnerisk frihet via den medfølgende pennen. I realiteten er det knotete å i det hele tatt finne igjen pennen, ikke mindre bruke den til noe fornuftig. Det luket litt «meg også» av hybridene, understreket av de andre likhetene.

Er alt håp ute?

Der hybridene bommer i sin satsing mot bedrift, ser vi en åpning i form av docker. Det nye usb-c grensesnittet har gjort det enklere å docke også hybrider, og vi har vært meget fornøyd med både docker til Surface og HP’s maskin (Vi har ikke testet docking til Fujitsu). Der Microsoft har valgt en tradisjonell dock, gir HP deg muligheten til en mindre reisedock eller enda mer spennende, en trådløs versjon. I bruk fungerer denne overraskende godt, og det er her mulighetene ligger.

Med en ytelse på nivå med de tradisjonelle bærbare maskinene, kan docken gjøre hybriden aktuell igjen. Muligheten for å bytte mellom et kontoroppsett med flere skjermer, og en liten, møte-vennlig pc skal ikke undervurderes. Og det er her hybridene kan riste av seg netbook-stempelet.

Konklusjon

Windows 10 er på god vei inn i bedriften, og det vil føre med seg en hardware refresh for mange. Det gjenstår å se om hybridene får plass når nytt utstyr skal kjøpes inn, men med det fallende pc-salget og heller dystre utsikter i økonomien kan det fort bli lett å falle tilbake på det mer tradisjonelle.

Gir man derimot hybridene en mulighet vil man med alle våre testmodeller kunne møte de fleste utfordringer kontoret kaster mot deg. Men legg gjerne igjen pennen hjemme.