FREMTIDEN: Det skjer spennende saker og ting hver eneste dag. Mye går under radaren. Her presenterer vi noen av disse spennende smånyhetene fra uka som gikk. Foto: NVBots/Hillary Sanctuary/EPFL/Skjermdump

Teknikk fra uka som gikk

FREDAGSTECH: Spennende smånyheter som du kanskje har gått glipp av denne uken: 3D-printer for flerbruk, robotisk ekso-skjelett, trygg tur med 3D.

Publisert Sist oppdatert

3D-printer for flerbruk

Alle mindre og middels store 3D-printere krever en del manuelt arbeid, helt annerledes enn det vi er vant til med vanlige utskrifter på papir. Den største forskjellen er at utskriftene ikke automatisk havner i en ut-kurv etter at de er ferdige på en 3D-printer, slik at den er klar til å begynne på neste utskrift med en gang.

Det er et problem på skoler og i bedrifter der flere personer deler på printeren. En 3D-printer bruker den tiden den trenger på å gjøre ferdig utskriften, og det kan like gjerne skje midt på natta som i beste sendetid for operatøren av printeren. Det betyr at mye tid kan gå tapt før printeren er klar for neste utskrift, noe som gjør køen unødvendig lang i et flerbrukermiljø.

Fram til nå. MITs nyhetstjeneste melder at oppstartsselskapet New Valence Robotics (Nvbots), med røtter fra studentforeningen Phi Delta Theta ved det berømte universitetet, har lansert den helautomatiske 3D-printeren NVPro for å bøte på problemet.

NVPro har en skybasert kø-ordner der brukerne kan legge utskriftene sine i påvente av å slippe til på printeren, selve printeren har en kniv som løsner den ferdige utskriften, som deretter flyttes til en beholder for ferdige utskrifter. For å holde øye med framdrift, har printeren også et webkamera, slik at brukerne kan sjekke om deres utskriftsjobb er ferdig.

Foto: NVBots

Denne 3D-printeren ble lansert i april i år, og den er ifølge selskapet allerede i bruk på mer enn 100 skoler og virksomheter. Der skal den ha lagd mer en 84.000 utskrifter, og spart mer enn 165.000 arbeidstimer, takket være den helautomatiske måten den jobber på.

Robotisk ekso-skjelett

Foto: Hillary Sanctuary/EPFL​

De fleste vil vel kanskje først tenke på Robocop, Iron Man og andre futuristiske superhelter når noen sier «robotisk ekso-skjelett». Nå viser det seg at det kan tenkes at de første anvendelsene i den virkelige verden kommer i en langt mindre glamorøs situasjon enn supersoldater eller enmanns politistyrker, melder magasinet Science.

Forskere i Sveits og Italia har nå utviklet en prototype av et ekso-skjelett som skal hjelpe til med å hindre at eldre mister balansen og faller, en svært vanlig årsak til alvorlige skader eller død, skriver Science.

Den nyutviklete Active Pelvis Orthosis (APO) er en motorisert støtte som festes til hoften, og beveger lette stag av karbonfiber som er koblet til skinner festet til lårene til brukeren. Riggen er utstyrt med sensorer som holder øye med bevegelsene til bena, og dersom den oppdager unormale bevegelser som kan bety at brukeren er i ferd med å skli eller falle, så aktiveres motorene for å hjelpe bena å motvirke bevegelsen. Under testing på gamle og folk med benproteser reagerte APO innen et tredjedels sekund, og bisto bevegelsen i et kvart sekund. Testene viste at uten APO ville brukeren ha falt.

Forskjellige kilder som kommenterer testingen for Science mener at dette kan bli klart for markedet innen to til ti år. Den videre utviklingen kommer til å fokusere på å gjøre APO nettere og mindre omfangsrik, i tillegg til å koble den fra den eksterne datamaskinen som kontrollerer prototypen. Kanskje verdens første virkelige Iron Man kommer til å befinne seg på gamlehjemmet?

Trygg tur med 3D

Skjermdump

Det er ikke alle som er like flinke til å lese og tolke et vanlig kart. Det kan føre til at uerfarne friluftsfolk setter seg i vanskelige, eller direkte farlige, situasjoner ute i naturen. Å legge vandringen i nærheten av for bratte fjellskråninger kan fort føre til mer jobb for hjelpekorpsene og redningstjenestene. Planlegging av turen er selvsagt alfa og omega, men hva om turkameratene ikke tolker kartet sitt riktig?

Dette har britiske Ordnance Survey tatt tak i. Dette er det tilsvarende selskapet i Storbritannia som vårt eget Statens Kartverk, som også har tatt steget fra å være et tradisjonelt kartkontor med flere hundre år gamle røtter, til å bli et selskap som først og fremst leverer digitale tjenester. Et produkt nytt av året fra den kanten er Aerial 3D, meldte BBC nylig.

Det nye i dette produktet er at terrenget kan vises i 3D, der brukeren kan studere landskapet fra forskjellige vinkler og høyder, slik at turplanleggingen blir bedre. Ambisjonen er at verktøyet skal hjelpe folk å fastslå den planlagte turens vanskelighetsnivå, i tillegg til mulige farer og hindre underveis.

Ingen stor nyhet, vil kanskje mange si – vi har jo hatt Google Earth gratis i lang tid, og den er jo nylig lansert for bruk direkte i nettleseren i tillegg? Poenget til Ordnance Survey er at du kan sitte og tegne ruten på de vanlige kartene først, og så overføres planen til 3D-grafikken. Dermed skal du kunne planlegge og gå turen senere på det samme kartet, etter å ha sjekket den i 3D før avgang.

Dette kunne vært en god ide for Statens Kartverk også — vi har jo strengt tatt flere høye topper og bratte fjellsider enn det de britiske øyer kan by på.