DOMINERER: Video står for størsteparten av datatrafikken på mobile flater, mener Ericsson. Illustrasjonsfoto

Mobilvideo øker mest

I LTE-nett gjør økt videostrømming og bedrede forhold for mobilvideo at video nå utgjør 45 prosent av den totale mobiltrafikken.  Bruk av sosiale medier er nummer to med 15 prosent.

Publisert Sist oppdatert

I den siste Ericsson Mobility Report som ble lagt fram i går estimerer de at mobilvideotrafikken globalt vil tidoble seg i løpet av de kommende seks årene, og stå for ca 55 prosent av all mobildatatrafikk i 2020.

Video dukker i økende grad opp som del av andre nettapplikasjoner, for eksempel deling i nyheter og annonser, og på sosiale medier. Videoveksten drives også av tilgangen til OTT- (over-the-top) tjenester og -innhold, eksempelvis video på Youtube.

- Norge ligger langt fremme i dette bildet. Norske operatører var blant de første i verden med å introdusere LTE, og utbyggingen pågår for fullt. Vi registrerer at enkelte operatører allerede har LTE-dekning for over 50 prosent av befolkningen og regner med å dekke ni av ti nordmenn i 2015, sier Aksel Aanensen, administrerende direktør for Ericsson i Norge.

3,5 oppkoblede enheter i skandinaviske hjem

Enhetene vi ser video på utvikler seg også. Mange har fått større skjermer og gir bedre bildekvalitet på strømmet video. Det gjør at vi bruker video mer og på alle typer enheter, bade hjemme og på farten.

Antallet tilkoblede enheter i europeiske hjem øker betydelig og jevnt, primært i form av smarttelefoner og nettbrett. Skandinavia har meget høy internettilgang. Skandinaviske husholdninger har i snitt nå hele 3,5 ulike enheter som er koblet til internett, hvilket er over seks prosent mer enn i Europa totalt sett.

- Vi bruker gjerne flere typer enheter i løpet av dagen for å holde oss oppdatert. Og jo mer vi forflytter oss, jo oftere bytter vi enhet, sier Aanensen.

M2M-vekst

– Maskin-til-maskin-kommunikasjon handler om at tingene rundt oss snakker sammen over mobilnettene. Dette byr på en verden av nye muligheter innenfor alt fra strømmåling og infotainment i biler til automatiske betalingsløsninger, sier Aanensen.

Globalt vil antallet trådløse M2M-abonnement stige fra ca 230 millioner i 2014 til ca 800 millioner i 2020.  I dag har ca 80 prosent av M2M-enhetene GSM-abonnement. Men dette er i ferd med å endre seg, og i 2018 vil 3G/4G utgjøre mer enn halvparten av alle aktive M2M-abonnement.

- Ifølge tall fra Post- og teletilsynet fortsetter antall SIM-kort for M2M-kommunikasjon å stige i Norge. I første halvår 2014 økte antallet med 56.000 og passerte 1 million totalt, sier Aanensen.

5G i horisonten

5G ventes å være i kommersiell bruk i 2020. Og teknologien ventes å bli tatt opp raskere enn 4G LTE, akkurat som 4G hadde raskere opptak enn sin forgjenger, 3G. Forskjellen er at 5G, i tillegg til nye radioteknologier, vil omfatte nye versjoner av eksisterende radioaksess (som 3G og 4G), skyteknologi (cloud)  og kjernenettteknologier.

Dette skal åpne for tusenvis av nye måter å bruke mobilteknologien på. 5G-veksten vil i stor grad drives av nye bruksområder, særlig innen maskinrelatert kommunikasjon.