MED RESTEN AV EUROPA: Norge er med EU i å etablere 5G som framtidssatsing for Europa. Foto: Dag-Rune Zachariassen

Norge i EU-samarbeid om 5G

Som eneste ikke-medlem av EU, signerte Norge EUs erklæring om et samarbeid om utvikling av 5G-teknologi.

Publisert Sist oppdatert

Sammen med representanter fra 28 EU-land signerte statssekretær Reynir Jóhannesson 5G-erklæringen på et uformelt ministermøte i Tallinn i Estland 18. juli.

Norge signerte erklæringen som eneste ikke-medlem av EU.

For digitalisering

- Gode kommunikasjonsnett er en forutsetning for vellykket digitalisering i privat og offentlig sektor. Dette skal bidra til en enklere hverdag for folk flest og et mer konkurransedyktig næringsliv. Vi ønsker derfor å utnytte mulighetene som den nye 5G-teknologien gir. Men for å realisere potensialet i den nye 5G-teknologien, er landene i Europa nødt til samarbeide, sier statssekretær Reynir Jóhannesson.

På møtet i Tallin orienterte Jóhannesson om hvordan den norske regjeringen legger forholdene til rette i Norge for en bedre ekominfrastruktur, inkludert framtidig utrulling av 5G.

Dette arbeidet omfatter blant annet frigjøring av frekvenskapasitet og nye graveregler for å redusere kostnader ved utbygging av fiberkabler.

Tingenes næringsliv

Det er estimert at det i løpet av 2020 vil være 26 milliarder oppkoblede enheter og 70 prosent av innbyggerne vil eie en smarttelefon.

Sambandsteknologien 5G vil utgjøre ryggraden i EUs næringsliv i fremtiden. Erklæringen gir en indikasjon av trinnene deltakerlandene vil foreta for å oppmuntre en rask utrulling av 5G og relaterte tjenester over hele Europa.

- Neste generasjon mobilnett (5G) er ikke bare en raskere versjon av 4G. Det blir en plattform for innovasjon og verdiskapning. EU utgjør et stort marked, og det er derfor viktig med et godt myndighetssamarbeid for å skape rammebetingelser for en rask utvikling og etablering av 5G-nett- og tjenester i Europa. 5G-teknologi kan komme til nytte innen flere sektorer, blant annet helse, transport og landbruk, sier Jóhannesson.