SMIDIGE: Espen Sletteng-Fagerli og Knut Halvor Larsen i Avanade er svært fornøyde med å jobbe med utvikling på Microsoft-plattform.

De utvikler bare på Microsoft

​Avanade er verdens største konsulentselskap som er rendyrket på Microsoft-plattform. Andre konsulenter spør seg om det er mulig.

Publisert Sist oppdatert

Nå skal det sies at Avanade ikke overrasker med valget. Selskapet er startet og eiet av Accenture og Microsoft i fellesskap, og retter seg mot de største virksomhetene som kunder.

– I Norge har vi kunder som Aker Solutions, Altinn, Telenor, Helsedirektoratet og de fleste av de største bankene, sier Espen Sletteng-Fagerli, som er norsk leder for teknologi og innovasjon. Som forkortes "CTIO" på visittkortet.

Selskapet leverer et bredt spekter av løsninger og tjenester, som CRM og ERP, analyse og BI, samhandling, infrastruktur og ikke minst applikasjonsutvikling, som er det er det største forretningsområdet.

– Det er en stor bredde i hva vi tilbyr. Fellesnevneren er at vi benytter og bygger på Microsoft-plattform og Microsoft-produkter, sier løsningsarkitekt Knut Halvor Larsen.

Hele verdikjeden

Han mener Microsoft-plattformen legger til rette for utvikling og drift av løsninger på en unik måte.

– Det som er spesielt med Microsoft er at de støtter hele verdikjeden til en løsning, fra kravspesifisering til drift. I bunnen ligger Team Foundation Server, som understøtter livssyklusen til applikasjonen, såkalt Application Lifecycle Management. Her inngår Visual Studio, som standard utviklingsverktøy for enhver .Net-utvikler, mens testere benytter Microsoft Test Manager, sier Larsen.

I tillegg bruker Avanade verktøy som Octopus Deploy og Visual Studio Release Management for å installere kode i test- og produksjonsmiljøer.

– Og her er det svært enkelt å benytte seg av Microsofts skyløsning Azure til å sette opp ulike miljøer, sier Larsen.

Åpen kildekode

– Jeg formelig hører mange i open source-miljøet le høyt nå?

– Microsoft legger mer og mer ut i open source, også hele Visual Studio er på vei. Git fungerer i Microsoft-verdenen nå, og du kan bruke Visual Studio mot Github, sier løsningsarkitekt Knut Halvor Larsen.

(Git er et utbredt system for versjonskontroll og Github er vert for en mengde prosjekter i åpen kildekode som håndteres med Git – red. anm.).

– Plattformen til Microsoft er i stor utvikling og overgangen til åpen kildekode gjør den enda mer interessant. Alle utviklere kan da ta del i videre utvikling og komme med innspill til veien videre, sier Larsen.

Smidig utvikling

– Smidig utvikling tar stadig over for fossefallmetoden. Mange setter likhetstegn mellom Microsoft og fossefall?

– På den ene siden har Microsofts Team Foundation Server, som er verktøy for håndtering av kildekode, spesifikasjoner og krav, prosjektstyring og drift nå støtte for smidig utvikling, for eksempel Scrum, sier Sletteng-Fagerli.

Han kan fortelle at Avanade er det selskapet med flest scrum-trainers i verden, men at de benytter sin egen metodikk hvor Scrum er med i en tilpasset versjon.

– Vår egen ACM-Agile tar utgangspunkt i Scrum, men har noen tilpasninger i forhold til det som kommer ut av esken med Scrum. For eksempel krever vårt eget rammeverk en overordnet plan for hvor du skal, noe som er viktig når du kjører komplekse prosjekter. De aller fleste prosjekter vi gjør er agile, sier Sletteng-Fagerli.

Distribuert smidighet

– Men hvordan kan man jobbe smidig i team der menneskene ikke er samlet?

– Vi møter mange som ser på det som en umulighet å jobbe agilt i et prosjekt som har offshore-ressurser, for eksempel. Men det er faktisk noe som vi har god erfaring med, og metodeverket vårt legger spesielt til rette for såkalte distribuerte Scrum-team, sier Sletteng-Fagerli.

Han trekker frem at ACM, Avanade Connected Methods, er rammeverket som på en måte er et stammespråk i Avanade for over 23 000 ansatte globalt.

– Det inneholder både prosesser og teknologier, og brukes for å definere hva som skal gjøres og hvordan, slik at våre løsningsarkitekter kommer med gode estimater, at leveransen har høy kvalitet og at vi får gjenbrukt den globale kunnskapen vår.