TEST: Acer Aspire 3810T Timeline - Batteri hele dagen!

Noen ganger trenger man bare en lett pc som kan dra rundt vanlige applikasjoner - i mange timer...

Publisert Sist oppdatert

Acer Aspire 3810T går inn i en helt ny modellfamilie fra Acer - Timeline. Tildels er det også maskiner i et helt nytt segment når man ser på egenskaper som batteridriftstid, funksjonalitet og størrelse vurdert opp imot prisen.

Og hva er så prisen? For enkleste modell har Acer snakket om priser fra 5 000 kroner. For modellene som er tilgjengelig på det norske markedet nå ser vi at prisen starter på cirka 6 000 kroner inklusive mva.

Og det første vi vil fremheve er batteridriftstiden: I applikasjonsdelen av Mobilemark 2007 målte vi driftstiden til hele ti timer! I praksis kan man si at dette er det dobbelte av hva vi ellers ville regnet som meget bra. Ti timer er riktignok med litt redusert lysstyrke (75 prosent) på skjermen, men da samtidig en skjermstyrke som på enkelte maskiner vil tilsvare opp mot 100 prosent, samt deaktivert wlan. Vi ser det imidlertid opp i mot andre maskiner testet på samme måte, og selv med 100 prosent lysstyrke på skjermen hadde vi åtte timers batteridrift. For avspilling av film hadde vi med 720P HD-video (x264-format) cirka fem timers avspilling fra minnepinne, hvilket er også veldig bra.

Hvis vi ser bort ifra minibærbare, som for eksempel Asus Eee 1000HE, er Acer Aspire 3810T i en helt egen klasse når det gjelder batteridriftstid. Man har enkelte andre dyrere modeller for bedriftsmarkedet som kan gi et lignende resultat, men da gjerne med ekstra store batterier eller tilleggsbatterier.

Grunnlaget for maskinen er Intels nye CULV-plattform; Consumer Ultra Low Voltage. I praksis er det her snakk om å introdusere teknologi som i hovedsak har blitt brukt i ultraportable pc-er rettet mot bedrifter også i modeller rettet mot konsumentmarkedet. Foreløpig er det få andre som har lansert maskiner på plattformen – av dem som har lansert er blant annet Lenovo og MSI. Lenovo har vi ikke sett priser på ennå, mens MSIs modell ser ut til å bli noe dyrere enn tilsvarende Acer-modeller. Begge disse har 13,3-tommers skjerm.

En- eller tokjernet

Vår testmaskin var en preproduksjonsmodell som ikke vil være helt i samsvar med det Acer kommer til å levere på det norske markedet, men vi regner likevel maskinen som aktuell for å gjøre en vurdering av maskinen. Vårt testeksemplar av maskinen var utstyrt med en Core 2 Duo SU9400-prosessor (1,4 GHz/3 MB). Dette blir den kraftigste prosessoren pc-en blir tilgjengelig med. I de rimeligere versjonene vil det være Core 2 Solo SU3500. Dette er en enkeltkjerneprosessor som trekker maksimalt 5,5 watt, mens SU9400-prosessoren maksimalt trekker 10 watt. Til sammenligning benytter standardmodellene av Core 2 Duo-prosessoren, som finner i «vanlige bærbare» 25 eller 35 watt avhengig av modell.

 

"I applikasjonsdelen av Mobilemark 2007 målte vi driftstiden til hele ti timer!"

 

Det er med andre ord en prosessor som benyttes der strømforbruk er prioritert svært høyt.

Systembrikkesettet er Intels GS45, som praktisk talt er det samme som GM45 etter det vi kan lese ut av Intels spesifikasjoner. Dette brikkesettet har Intels integrerte GMA X4500-grafikkprosessor. Den modellen Acer i Norge vil levere med SU9400-prosessor vil i tillegg til GMA X4500 også ha en ATI Radeon HD-grafikkprosessor. Denne kan imidlertid deaktiveres helt – en løsning vi tidligere har sett på modeller fra Lenovo. Man vil da kunne aktivere ATI-grafikkprosessoren om man trenger forbedret 3D-ytelse eller bedre akselerasjonsegenskaper knyttet til videoavspilling. Bruk av ATI-grafikkprosessoren under vanlig applikasjonsbruk vil kunne gi noe kortere batteridriftstid.

Maskinen støtter opptil 8 gigabyte minne – vår testmodell hadde 4 gigabyte. Vår testmodell var også utstyrt med en 500 gigabyte harddisk (Hitachi 5 400 o/min). Modeller med SSD vil også komme.

Kommunikasjon og tilkoblinger

Testmodellen var utstyrt med 802.11a/b/g/n-wlan-brikke fra Intel (Wi-Fi Link 5100) og Gigabit Ethernet, samt integrert 3G-støtte. Wlan-brikken vil kunne variere noe mellom forskjellige modeller ut i fra det vi forstår. Det vil også være modeller med integrert Bluetooth. For modellene med 3G er plassen for SIM-kortet plassert bak batteriet.

Maskinen er utstyrt med tre usb-porter, minnekortleser, og for tilkobling av ekstern skjerm har man både analog vga-port og HDMI. HDMI-porten kan gjøres om til DVI via adapter.

Les mer om ytelsen og konstruksjonen på neste side.