TEST: Acer Travelmate 8473T - Rimelig, rask og utholdende

Core i5, SSD, 3G og over ni timers batteritid for under 8 000.

Publisert Sist oppdatert

Acer har i dag ikke pc-er som går inn i det øverste segmentet for ytelse og funksjonalitet når det gjelder bærbare rettet mot bedrifter, men har i stedet lagt seg på en linje der man skal levere litt enklere og rimeligere modeller – riktignok har utvalget av litt mer avanserte modeller blitt bedre enn hva det for litt siden var. Batteritid er imidlertid et element som har stått sterkt i fokus hos Acer, og TM8473 inngår i Acers TimelineX-serie hvor vi tidligere har vært svært imponert over batteridriftstiden og maskinen ellers i forhold til prisen.

TM8473 har 14,1-tommers skjerm og vekt på cirka 2,3 kilo, hvilket gjør det til en relativt kompakt pc. I tillegg leverer Acer TM8373 og TM8573, med henholdsvis 13,3- og 15,6-tommers skjerm. Bygget rundt samme grunnkonstruksjon har man også 8481-serien, hvor man blant annet finner modell med dedikert grafikkprosessor og både SSD og harddisk i samme maskin.

LES OGSÅ:

TEST: Lenovo Thinkpad X1 - Bare nesten

 

Rask med SSD

Vår testmodell var utstyrt med Core i5-2410-prosessor på 2,3 GHz. Hastigheten kan via TurboBoost automatisk økes til 2,9 GHz. I de rimeligste versjonene leveres maskinen med Core i3-prosessor. Grafikkprosessoren for pc-en er Intels prosessorintegrerte løsning, men G-varianten av pc-en leveres med Geforce GTS 520M

Konfigurasjonen vi fikk til test var utstyrt med en 120 gigabyte SSD fra Intel, og med vanlig applikasjonsbruk merker man god forskjell fra andre pc-er vi nå har testet med Core i5-prosessorer, men med vanlig harddisk. Generelt blir man sittende med inntrykk av en svært rask pc. For versjonene av 8473T som vi fant ute hos norske forhandlere med vanlig harddisk i stedet for SSD, var selv den rimeligste spesifisert med 7 200 o/min-harddisk.

Skjermen er på 14 tommer og har 1366x768-oppløsning. Så vidt vi kan forstå tilbys pc-en ikke med høyere skjermoppløsning enn dette. Vi skulle gjerne sett at det var en opsjon for 1600x900, selv om dette hadde økt prisen noe. Lysstyrken på skjermen målte vi til 200 cd/m2. Den er dermed ikke av de mest lysterke, men samtidig er det en lysstyrke som er vanlig for prissegmentet. Fargegjengivelsen er kurant – og i samsvar med mange andre pc-er i denne prisklassen. Bildet blir en del bedre med kalibrering, men pc-en er nok ellers ikke det typiske valget for dem som skal jobbe mye med bildebehandling med store krav på dette området.

Pc-en er ustyrt med fingeravtrykksleser og TPM-brikke.

LES OGSÅ:

TEST: Seks raske SSD-er

 

Konstruksjon

Konstruksjonsmessig skulle vi ønske at usb-portene var plassert litt lengre bak på pc-en. Ved at de er i forkant kan ting og kabler som er koblet til lettere komme i veien. Tastaturet er gjennomsnittlig bra, mens styreflaten er god. Inntrykket av den generelle byggkvaliteten er godt. Ifølge produktinformasjonen benyttes magnesium og aluminium i grunnkonstruksjonen for maskinen. Skjermlokket er i aluminium, og det blir lett fingermerker. Pusseklut følger med, for de som vil unngå å farte rundt med en kladdete og flekkete pc. Med vekt på cirka 2,34 kilo legger pc-en seg som omtrent midt på treet på dette området.

Pc-en har en funksjon der systemviften reverseres for å blåse støv ut av kjøleribben. Et ikke uvanlig problem for mange pc-er, er at avkjølingen etter hvert kan bli dårligere, og støynivået for viften høyere, pga. støv som er sugd inn. Acer har også fått på plass en løsning vi kjenner godt fra mange Lenovo-modeller – væske som søles i tastaturet dreneres ut av pc-en gjennom hull under pc-en, og man skal unngå at væsken når sentrale komponenter.

Støynivåmessig og varmeutviklingsmessig er maskinen veldig bra. Her hjelper det gjerne at maskinen ikke har dedikert grafikkprosessor og SSD i stedet for harddisk, men vi tror ikke det vil være stor forskjell for modellen med harddisk.

Standard garantitid hos Acer er 1 år, men utvidet avtale kan kjøpes ved siden av. En del andre aktører har 2 eller 3 års garanti som standard. Dette er et element som er relevant i henhold til bedriftsmarkedet. For private vil kjøpeslovens bestemelser i henhold til reklamasjonsrett på 2 eller 5 år, avhengig av komponent, være det som er gjeldende å gå etter.

Les videre på neste side...