PROFFEFFEKTER: Stadig flere profesjonelle funksjoner får plass i Adobe Photoshop Elements og Premiere Elements.

Adobe Elements får stadig flere proff-funksjoner

Stadig flere funksjoner og effekter som først kom i Adobes proff-programvare, ramler ned i Adobe Elements-programmene.

Adobe lanserer nå versjon 14 av de folkelige versjonene av sine foto- og videoredigeringsprogrammer, Adobe Photoshop Elements 14 og Adobe Premiere Elements 14.

Betegnende for årets oppdatering er at stadig flere funksjoner og avanserte effekter fra de profesjonelle programmene Adobe Photoshop CC og Adobe Premiere CC – c-ene står for Creative Cloud – innlemmes i Elements-utgavene.

De avanserte elementene har imidlertid et mye enklere brukergrensesnitt i Elements, og de ledsages gjerne av trinn-for-trinn-opplæring i såkalt guidet redigeringsmodus.

Adobe Elements-programmene har i en årrekke kommet i ny utgave hver eneste høst, tidsmessig tilpasset det store amerikanske førjulssalget – eller Holiday Season, som det kalles der.

Lettere å fjerne rystelses-uskarphet

Adobe innførte avansert rystelsesreduksjon som en funksjon i Photoshop CC i fjor. Tidligere i år dukket den samme funksjonen opp i Adobe Photoshop Lightroom, og nå kommer den til Photoshop Elements.

RYSTENDE: Adobe introduserer sefienes beste venn i nyeste Photoshop Elements, med funksjon for å fjerne bevegelsesuskarphet langs flere akser. (Ill.: Adobe)

Funksjonen er ikke minst nyttig for alle som tar håndholdte bilder med kompaktkamera eller mobilkamera. Adobe kaller funksjonen for «dine selfies beste venn».

HELT I TÅKA: Den norske fjellheimen er enda mer tåkefylt enn disse åpenbart mer sydlige fjelltoppene, og tåkefjernings-funksjonen i Photoshop Elements 14 kan bli populær blant norske fjellvandrere. (Ill.: Adobe)

En annen funksjon som også har sine røtter i den profesjonelle Photoshop-versjonen, er Haze Removal – tåkefjerning. Funksjonen skal bidra til å gjøre et tåkelagt landskap i bakgrunnen like skarpt og klart som det som er i fokus i forgrunnen.

Lettere å maskere ut hår

Det samme gjelder en ny funksjon for tilpassing av hår. Alle som har prøvd å frilegge en person i forgrunnen fra bakgrunnen, enten for å fjerne bakgrunnen helt eller for å plassere personen inn i et annet bilde, vet hvor håpløst det er å markere hår manuelt ned på hårstrånivå. Nå sørger programmet selv for å detektere hårstråene etter man har gjort en grov anvisning ved hjelp av en pensel.

HÅRREISENDE: Det er nesten umulig å maskere ut hårtuster og hårstrå manuelt. I nye Photoshop Elements 14 er det blitt lett å utføre. (Ill.: Adobe)

Funksjonen kan naturligvis brukes også når man ønsker å klippe hunder, katter og andre pelsdyr ut av sin plass i bildet.

Enklere eksport

Blant de øvrige nyhetene i Adobe Photoshop Elements 14 finner vi Speed Guided Edit, som gjør det lett å legge inn det vi kan kalle fartsstriper i bilder for å få frem budskapet om fart og action.

Programmet har også fått en ny hjelpefunksjon som skal gjøre det lettere å eksportere bilder i riktig format tilpasset utskrift, nettsider og så videre.

Animerte videotitler

På videosiden finner vi nyheten Motion Titles i Elements 14. Dette er verktøy for lage animert tekst og grafikk for å få video til å fremstå som mer profesjonell.

En moderne effekt som vi ser mye i reklamefilmer for tiden, er at filmen er i sort/hvitt, mens enkelte elementer står frem i sterke farger. Color Pop er navnet på funksjonen som skal gjøre det enkelt å få frem slike effekter.

Elements inneholder dessuten forbedringer som skal gjøre det lettere å eksportere ferdigredigert video i riktig format, tilpasset tv, Facebook og så videre.

LYDEN BETYR MYE: Adobes produktsjef Bob Gager har registrert at mange vil ha bedre lyd i videoene sine. (Foto: Adobe)

Dessuten er lydredigeringen forbedret. – Vi har registrert at folk jobber mer med lydredigering enn vi var klar over. Derfor har vi forbedret lydredigeringen i denne versjonen av Premiere Elements, sa Adobes produktsjef for Photoshop Elements, Bob Gager, da han presenterte den nye programversjonen for pressen.

Og Elements kan nå naturligvis brukes til å redigere 4K-video. Har man et 4K Ultra HD-kamera eller ditto tv, kan man nå bruke Premiere Elements til å redigere og se 4K-videoer.

Prisene

Årets pris er 787,50 kroner for hvert av programmene kjøpt enkeltvis. Oppgradering fra tidligere versjon koster 637,50 kroner. Kjøper man de to programmene samlet, koster pakken 1175 kroner, mens felles oppgradering koster 975 kroner. Alle priser er inklusive mva. I tillegg er det studentrabatt på programvaren.

Adobe Elements-programmene kan både kjøpes via nedlasting og som tradisjonelle hyllevare hos forhandlere. Og programmene fungerer så å si helt likt enten man er på Windows- eller Mac-plattformen.