BERØRINGSFØLSOM PHOTOSHOP: Vi kjører Adobe Photoshop CC med pennstyring på Microsoft Surface Pro 3. Nå kommer flere Adobe-apper med touch-grensesnitt. (Foto: Toralv Østvang)

Adobe satser på touch-grensesnitt

Adobe innfrir ønsket om mer bruk av fingre og penn i digital kreativ utfoldelse og har også mange andre Adobe Max-nyheter.

Publisert Sist oppdatert

Adobe Max er den årlige brukerkonferansen der Adobe samler flere tusen brukere til både faglige seminarer og lansering av en rekke nye produkter.

Royalty-fri video

Nytt av året er at bildetjenesten Adobe Stock, en konkurrent til blant andre Istockphoto, snart får videoinnhold også.

Allerede før videoinnholdet begynner å komme på plass, består Adobe Stock-bildetjenesten av rundt 40 millioner royalty-frie bilder. Alle bildene blir forhåndsvurdert av Adobe.

– Videoinnhold blir stadig mer populært, men er forbundet med store produksjonskostnader. Nå kan alle CC-medlemmer enkelt finne videoer i Adobe Stock som passer det aktuelle arbeidet, sier nordisk kommunikasjonssjef i Adobe, Jes Schyum.

Touch-grensesnitt

Brukergrensesnitt basert på berøringsfølsomme skjermer har vært standarden for betjening av smartmobiler og nettbrett i en del år, og teknologien har for lengst begynt å spre seg til hybrider og til pc-skjermer.

Etter fjorårets Max-konferanse har Adobe tatt i bruk denne teknologien i flere av sine pc-programmer, først Photoshop CC, og nå også Lightroom, Indesign CC og Illustrator CC. Forkortelsen står for Creative Cloud, som er betegnelsen på abonnementsløsningen og alle tjenestene som utgjør Creative Cloud-universet.

PC World Norge har i en periode kjørt Photoshop CC på en Microsoft Surface 3 Pro og har høstet gode erfaringer med dette brukergrensesnittet på en slik enhet, selv om det krever en del tilvenning. Vi brukte løsningen med Microsofts Surface-penn. Adobe tilbyr også sin egen penn- og linjalløsning til touch-baserte enheter.

Det gjenstår å se hvordan det touch-baserte brukergrensesnittet blir mottatt blant Indesign- og Illustrator-brukere. Det er grunn til å tro at en god del vil like det, ikke minst i lys av at stadig flere Creative Cloud-brukere nå begynner å vende seg til å bruke fingre og penn på de stadig flere Adobe-appene som dukker opp på nettbrett og smartmobiler.

Stadig flere apper

Adobe satser sterkt på mobil kreativitet, altså at kreative skal kunne utnytte informasjon, inntrykk og motiver de finner når de er på farten til å starte en kreativ prosess på sine mobile enheter før de jobber videre med materialet på bærbar eller stasjonær pc senere.

Dette slår ikke minst ut i stadig nye apper for nettbrett og smartmobil. Installerer man alle på sitt nettbrett eller sin mobil, ender man gjerne opp med en Adobe-mappe på et kvart hundre apper. Det er blitt vanskelig å holde oversikten, for funksjonene i enkelte tidligere separate apper, som man kanskje velger å beholde, samles nå i utvalgte nye apper.

To av de nye appene som lanseres nå, gjør det mulig å forbedre bilder mens man er på farten. Photoshop Fix har et intuitivt grensesnitt for å retusjere og gjenopprette elementer i bilder ved hjelp av pekefingeren. Med Capture CC kan man ta bilder og bruke fargene, formene og linjene som fargepaletter og formverktøy i andre prosjekter.

PHOTOSHOP PÅ NETTBRETT: Her kjøres Photoshop Fix på en Ipad. (Foto: Adobe)

De som fulgte med på Apples produktlanseringer i september, kunne se Photoshop Fix brukt i demonstrasjonen av den kommende Ipad Pro. Der så Ipad Pro dagens lys, og prominent på scenen sto Adobe klar til å demonstrere nye finesser spesielt utviklet for den trykksensitive skjermen og den nye pennen. Denne appen er nå offisielt lansert under navnet Photoshop Fix. 

PS Fix integrerer funksjoner vi kjenner fra full-Photoshop som Heal, Smooth og Liquify. Under Apples “Hey Siri”-event ble blant annet en fotomodell retusjert fra uanfektet til smilende på en overbevisende måte fra et touch-interface. Også fargekorreksjon er mulig.

En rekke andre eksisterende apper er nå blitt oppdatert med nye funksjoner og støtte. Dette gjelder blant nnet Photoshop Mix, Photoshop Sketch, Illustrator Draw, Comp CC og Premiere Clip. Også Lightroom Mobile har fått forbedringer.

Capture CC, på sin side, samler funksjoner fra tidligere IOS-apper på ett brett. Dermed erstattes funksjonalitetene vi tidligere har funnet i appene Adobe Brush, Adobe Color, Adobe Hue og Adobe Shape i nye Capture CC. 

Capture CC kan lage fargepaletter basert på fotografier, konvertere raster-bilder til vektor-grafikk, danne vektor-pensler, samt hente lys- og illuminasjons-informasjon fra et bilde og overføre dette til et annet blant annet gjennom et 3D-histogramm.

Øvrige nyheter

Blant de øvrige nyhetene finner vi en ny 64-bits versjon av webutviklingsprogrammet Dreamweaver, mens Indesign har fått ny funksjonalitet for online-publisering.

Det grafiske webdesign-programmet Adobe Muse CC har fått nye responsive designmuligheter for å lage nettsider som tilpasser seg enda bedre til visning på mange slags skjermstørrelser og formater.

ROYALTYFRITT: Adobe Stock kommer nå også med royaltyfri videoer som kan brukes i film-, reklame- og dokumentarsammenheng – og på mange andre måter. Royaltyfritt betyr ikke gratis, men som regel ganske rimelig og uten at man risikerer bryderi med opphavsrettsadvokater. (Ill.: Adobe)

Photoshop CC har fått en ny artboard-funksjon som skal gjøre det lettere å visualisere lag og elementer, og videoredigeringsprogrammet Premiere Pro CC har fått støtte for redigering av både 4K- og 8K-videomateriale.

Fjorårets nyhet om å minske effekten av tåke i bakgrunnen på bilder, dehaze, er nå videreutviklet både i Lightroom og Photoshop til å gjelde lokal tåkefjerning, altså at man kan foreta justeringene bare i en del av bildet, ikke nødvendigvis hele.

Lightroom har også fått rundt 40 ettklikks-forhåndsoppsett som man kan bruke til å skape en bestemt stemning i bildene.

Nye Adobe Portfolio skal gjøre det enkelt å lage en presentasjonsportfolio som viser utvalgte arbeider som Adobe-brukerne har gjort – uten å måtte skrive en linje med kode. Denne løsningen blir også tilgjengelig for dem som har valgt fotografi-abonnement i stedet for fullt Creative Cloud-abonnement, altså med bare Photoshop og Lightroom.

7.000 deltakere

I år det ventet nærmere 7.000 deltakere, nesten et tusentall mer enn i fjor, på Adobe Max-konferansen.

Årets konferanse finner sted i Los Angeles 3.-7. oktober. Tidligere har det avholdt mindre varianter av konferansen både i Europa og Japan, men de siste årene har konferansen vært forbeholdt Los Angeles, og hvert år med en god del nordmenn til stede.

En del av deltakerne er profesjonelle kreative innen foto, film, animasjon, webdesign, avis- og tidsskriftdesign, kunst, reklame, markedsføring og nærliggende virksomheter, mens en annen del er utviklere som skriver kode og benytter diverse Adobe-verktøy til å utvikle løsninger for alt fra webpublisering til kommunikasjon og dokumenthåndtering for næringsliv og offentlig forvaltning.

De fleste nye mobil- og nettbrett-appene som blir presentert på Adobe Max denne uka, ble lagt ut for gratis nedlasting eller oppdatering på App Store og Google Play på mandag. Mac- og Windows-nyhetene blir tilgjengelig utover høsten.

Creative Cloud-abonnementet starter på 94 kroner måneden for en individuell plan tilpasset fotografer. Abonnement på enkeltapper koster 189 kroner i måneden, og fullt Creative Cloud-abonnement koster 475 kroner i måneden. Det finnes også et komplett-abonnement med et antall Adobe Stock-bilder innbakt i prisen. Du kan lese mer om de ulike alternativene her.