PREVIEW: Nå kan man danne seg et forhåndsinntrykk av illustrasjoner fra Adobe Stock direkte i Powerpoint-presentasjonen man jobber med. (Ill.: Adobe)

Stock-bilder til firmapresentasjoner

Kjedelige presentasjoner vil være en saga blott, hevder Adobe. Nå kan Adobe Stock-bilder brukes direkte i Powerpoint.

Adobe tilbyr sine kunder royaltyfrie fotografier, videoer, grafiske illustrasjoner og annet illustrasjonsmateriale gjennom sin tjeneste Adobe Stock. Illustrasjonsmaterialet kan brukes til for eksempel firma- og produktpresentasjoner, i annonser og reklamemateriale, i redaksjonell sammenheng og så å si alt ellers som man bruker Adobes kreative programvare til å skape.

90 millioner

Det er nå gått vel to år siden Adobe lanserte Adobe Stock etter å ha kjøpt opp bildebanktjenesten Fotolia for 6,2 milliarder kroner.

Den gang inneholdt bildetjenesten rundt 40 millioner fotografier, videoer, tegninger og grafiske illustrasjoner. I dag er dette økt til nærmere 90 millioner illustrasjoner og annet materiale, melder Adobe i en pressemelding.

Adobe Stock er tilgjengelig for alle som abonnerer på Adobe Creative Cloud-tjenesten og benytter programvare som for eksempel Photoshop, Illustrator, Indesign, Premiere Pro og de andre programmene i den store programpakken i sitt arbeid.

At illustrasjonsmaterialet i Adobe Stock-arkivet er royaltifritt betyr ikke at det er gratis. Adobe CC-abonnentene må betale et mindre beløp til Adobe for materialet som brukes, men slipper å forholde seg til royaltykrav fra en rekke forskjellige leverandører av slikt materiale. Adobe-abonnenter som bruker slikt illustrasjonsmateriale hyppig, tegner gjerne et tilleggsabonnement for å ha et visst antall illustrasjoner tilgjengelig hver måned.

Direkte i Powerpoint

Det nye nå er at Adobe Stock-illustrasjonsmaterialet ikke bare kan hentes inn i  de klassiske Adobe-programmene som Photoshop og Illustrator, men også kan brukes direkte i Microsoft Powerpoint. 

På den måten kan brukerne sikre seg at arbeidsflyten aldri blir brutt fordi man må stoppe for å søke etter illustrasjoner, hevder Adobe.

Løsningen aktiveres ved at man laster ned en gratis tilleggsmodul for å søke og kjøpe lisens til hvilket som helst foto direkte i Powerpoint.

Det er rimelig å tro at dette vil gjøre styrke posisjonen til Adobes Creative Cloud-tjeneste også i vanlig kontorsammenheng. Fra før av har Adobe CC en sterk posisjon i profesjonelle kreative miljøer.

Reuters

Samtidig har Adobe nå kunngjort at selskapet har inngått partnerskap med tre store leverandører av foto- og videomateriale, som nå blir tilgjengelig gjennom Adobe Stock-tjenesten. Disse er multimedienyhetsleverandøren Reuters, USA Today Sports og Stocksy.

Reuters stiller med en samling på 12 millioner redaksjonelle fotografier knyttet til nyheter, sport og underholdning, samt 26.000 timer med video og én million videoklipp.

USA Today Sports-samarbeidet vil gi tilgang til materiale fra over 10.000 sportsbegivenheter i år og mer enn en halv million bilder årlig fra amerikanske sportsarrangører som NFL og NBA.

Ny søketeknologi

Adobe lanserer nå også flere nye søketeknologier som skal gjøre det lettere enn før å finne illustrasjonsmateriale man trenger til sitt kreative arbeid. For eksempel kommer nå et nytt «estetisk filter» som gjøre det mulig å søke ikke bare med klassiske søkeord, men til og med på fargesammensetninger og dybdeskarphet.

Det er Adobe Sensei, Adobes teknologi innenfor kunstig intelligens og maskinlæring, som ligger bak disse nye mulighetene.