SMS: Bankkunder bes være oppmerksomme mot svindelforsøk på SMS og epost. Foto: Linkedin Sales Navigator

Advarer mot banksvindel

Sparebank 1-kunder utsatt for svindelforsøk via SMS og epost.

Publisert Sist oppdatert

Flere kunder har den siste tiden fått både epost og SMS der Sparebank 1 tilsynelatende står som avsender. Svindelforsøket har som hensikt å stjele BankID-informasjon, samt kontakt- og kontoinformasjon.

Avsenderen av epostene har klar å kopiere, gjennom såkalt Spoofing, nummeret til Sparebank 1, og det ser dermed ut som om avsenderen er banken selv. Noen kunder har også mottatt SMS fra et nummer merket som Sikkerhet.  Felles for både eposten og SMS-en er at kunden sendes videre til en side som til forvekslig ser ut som Sparabank 1s egne sider. 

Sparebank 1 sier på sin side at banken aldri vil spørre om sensitive opplysninger, verken over mail, telefon eller SMS. De ber kundene kontakte banken om de får henvendelser som dette.

Åtte tips for å unngå banksvindel:

  • Aldri oppgi kontoinformasjon, bankID-koder eller passord via mail eller telefon, uansett hvem som ber om det – selv om personen angivelig skal komme fra banken, politiet, om de tilhører familien, venner eller andre.
  • Ha i bakhodet at banken din aldri vil be deg om å oppgi koder og passord via e-post, SMS eller telefon. Får du en slik forespørsel, er det sannsynligvis en svindler.
  • Aldri still kontoen din til disposisjon for overføringer fra ukjente.
  • Ikke svar på e-posten eller ring telefonnummeret som er oppgitt i eposten, hvis du tror det er et svindelforsøk. Ikke klikk på en mistenkelig lenke i en e-post for å se hvor den leder.
  • Har du en dårlig magefølelse eller oppdager at du er utsatt for svindel? Ta kontakt med banken din umiddelbart! Jo kortere tid det tar før banken får beskjed, jo raskere kan de agere og stoppe transaksjonen.
  • Snakk med andre, spesielt eldre, om metodene svindlerne bruker. En av de mest effektive måtene vi kan bekjempe denne type kriminalitet på, er å spre informasjon.
  • Sjekk avsenders e-postadresse opp mot tidligere e-poster du har fått fra banken. Er du i tvil om e-posten kommer fra banken din, bør du kontakte bankens kundesenter før du klikker på eventuelle lenker.
  • Sørg for å bytte passord på e-post, Facebook, Instagram mv. regelmessig, og unngå å ha samme passord flere steder.