HASTER: AI er så viktig at vi ikke har tid til å vente på en digitaliseringsstrategi som skal komme i 2024, mener artikkelforfatreren. (Foto: Istock)

Norge risikerer å gå glipp av den største innovasjonen siden elektrisiteten

DEBATT: Kunstig intelligens er ikke bare en teknologisk trend; det er en revolusjon på linje med elektrisiteten. Men hva gjør Norge? Vi sitter tilsynelatende på gjerdet og ser på mens verden forandrer seg.

Publisert

Ikke bare sitter vi og ser på, vi har i tillegg liten tro på at AI vil påvirke eller erstatte jobbene våre fremover. Vi har ingen digitaliseringsminister, ingen visjon, og vi støtter oss blindt til hva EU gjør og hvordan AI skal reguleres. Er dette virkelig veien vi bør gå?

EU har satt seg som mål å innføre de strengeste AI-reguleringer i verden. Det er ingen tvil om at AI må reguleres for å sikre en sikker, ansvarlig og bærekraftig utvikling og adoptering, men til hvilken pris? USA kommersialiserer, Kina overvåker, og EU... vel, EU vil bare regulere. Konsekvensene er bli svært alvorlige. Vi risikerer å bli dobbeltmoralske, med strenge krav til europeiske og norske selskaper, mens vi vil tillate at vi kan kjøpe AI-teknologi fra amerikanske og kinesiske selskaper som ikke overholder de samme etiske prinsippene. På den måten risikerer vi å sette oss selv i en posisjon hvor vår egen evne til å innovere og konkurrere blir svært utsatt.

Dette vil blant annet kunne føre til at ettertraktet AI-ekspertise ikke vil bosette seg i Norge og EU, men heller dra til USA, hvor de store teknologiselskapene som Apple, Amazon, Google og Microsoft vil forsterke sin dominans. Vi risikerer å bli sittende igjen med ingenting, foruten en kortsiktig kjøpekraft, mens verden utenfor EU vil blomstre. 

Hans-Petter Nygård Hansen er kommentator i Computerworld.

Derfor må vi våkne opp. Vi må ta grep. Vi kan ikke slå oss til ro med at regjeringen nøyer seg med å utforme en ny digitaliseringsstrategi som skal legges frem i 2024. Den kommer for sent og det holder ikke med en strategi. Norge trenger mer konkret handling og færre ord. Norge trenger en visjon som reflekterer vårt unike potensial og balanserer det etiske kompasset med innovasjon. Vi må investere milliarder av kroner i IT-studieplasser, incentivordninger for å tiltrekke oss AI-ekspertise, og et offentlig initiativ med et primært fokus på å utvikle AI-løsninger som kan bli en global eksportsuksess.

AI er ingen forbipasserende hype, men en transformerende teknologi som vil påvirke og endre måten vi lever, leker, lærer og jobber, enten vi vil eller ikke. Vår egen velferd står på spill om vi ikke er villige til å gjøre det som trengs for å ta vår plass på den globale scenen og vise verden hva vi er laget av. Vi kan ikke la oss bli holdt tilbake av overdreven regulering og frykt for det ukjente.

Norge står ved et veiskille. Vi kan enten bli en del av den største innovasjonen siden elektrisiteten, eller bli sittende på sidelinjen og se på at verden går videre uten oss.