NYHETER:

En robotisert gaffeltruck setter ting på plass i et varelager. (Foto: Sonair).
FINNER FREM: En robotisert gaffeltruck setter ting på plass i et varelager. (Foto: Sonair).

Norsk selskap gir roboter «gangsyn»

Etter 597 dager med produktutvikling lanserer det norske oppstartsselskapet Sonair nå prototypen av sitt første produkt.

Roboter blir stadig flere og stadig mer selvstendige, med både AI og avansert elektronikk. Hvordan skal mennesker samhandle trygt med roboter? Det har Sonair et svar på, hevder de i en pressemelding.

Selskapet har kommersialisert hva de kaller grensesprengende ultralydteknologi fra SINTEF. Teknologien brukes til å lage en sensor som gjør at roboter kan se og forstå sine omgivelser. Det gjør den ved å sende ut, motta og tolke lydbølger.

For de autonome

Roboten får et 3D-syn på opptil fem meters avstand. Det teknologiske gjennombruddet er å kunne bruke ultralyd i luft på denne måten, basert på metoder og algoritmer fra medisinsk ultralyd, hvor Norge allerede har en sterk posisjon.

Det globale markedet for industrielle, autonome roboter (de som kjører rundt på varehusgulv og fabrikker og flytter varer og utfører oppgaver på egen hånd) vokser raskt. Det finnes over en million slike roboter i dag og over 100 000 produseres årlig.

Prototypen av det første produktet til Sonair vises frem på en stor robotkonferanse i Odense i Danmark denne uken.

Selskapet teller 16 personer, har kontorer i Nydalen i Oslo og er finansiert av SINTEF, ProVenture, Startuplab og Stratel, i tillegg til de ansatte selv.