SJEFEN: Rajeev Suri ble sjef for Nokia Networks i fjor. Nå byr han Ericsson og Huawei opp til kamp. (Foto: Nokia)

Nokia kjøper Alcatel Lucent

Nokia bekrefter i dag at de kjøper hele Alcatel-Lucent. Dermed blir det Nokia som skal bygge det tredje mobilnettet i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Det syns nå klart at hovedkontoret for det nye selskapet, Nokia Corporations skal ligge i Finland. Eierne av Alcatel Lucent får 33 prosent av aksjene i det nye selskapet. Og franske myndigheter skal ha godkjent utsalget.

Nokia tilbake i Norge

I Norge var Nokia Networks før dette oppkjøpet nesten radert ut. Nokia hadde ingen avtaler om bygging av mobilnett og de overførte byggingen av Nødnettet til Motorola. Men nå vil de være tilbake for fullt fordi Alcatel Lucent har sikret seg kontrakten for utbyggingen av det tredje mobilnettet – Ice sitt nett.

På verdensbasis blir Nokia nå en stormakt som kan kjempe mot de to største Ericsson og Huawei. Spesielt  i USA der Huawei ikke får slippe til verken hos Verizon eller AT&T vil nye Nokia stille sterkt. De er også veldig godt posisjonert på småcelleteknologi og VOIP noe som var to utslagsgivende faktorer da Ice gjorde sitt valg.  Avtalen innebærer at Alcatel Lucent verdsettes  til rundt 15,6 milliarder euro, tilsvarende rundt 132 milliarder norske kroner. Dette innebærer en premie på 28 prosent over snittkursen de siste tre månedene.Det opplyses videre at selskapene sikter mot synergier på rundt 900 millioner euro i 2019. Rentekonstnadene alene ventes å reduseres med 200 millioner euro allerede i 2017.