Foto: Apple

Apples 3nm-monopsoni

Kupper markedet med ny brikke-prosess, og forventes også å kjøpe seg opp i ARM.

Publisert

Monopsoni er den økonomiske situasjonen der én kjøper kontrollerer hele markedet, og dermed et slags motsats til monopol (som ikke er ulovlig i seg selv), der én selger har samme dominerende posisjon.

Dette kan være tilfellet for Apple, som etter sigende skal ha sikret seg hele TSMC-kapasiteten for brikker fabbet på den nye 3 nanometer-prosessen. 

TSMC er ellers i nyhetene for å bygge en fab i Tyskland; i likhet med Intel - og dessuten også i USA (ved siden av det hjemlige Taiwan): Mikrobrikker har blitt stor-politikk. Fabrikken i Dresden skal koste 11 milliarder dollar, der den tyske staten skal bidra med store subsidier.

Markedskontroll på denne måten er ikke noe nytt for Apple, som tidligere har kuppet markedet for NAND-minnebrikker. Tankesettet er at man med en slik eksklusivitetsavtale kan forhindre at konkurrentene får tilgang til denne teknologien får det har gått en stund - dette estimeres til rundt ett år. 

Apple er heller ikke fremmed for å investere i produksjonsutstyr eller å forskuttere betalinger, så noe av dette kan være i spill også. 

I tillegg vil ryktene ha det til at Apple heller ikke skal betale TSMC for lav yield - med andre for for den delen av produksjonen som må skrotes. Fremstilling av wafere for mikrobrikker har en viss feilrate, og når produksjonsprosessen kryper ned til atom-nivå med en 3nm-prosess så vil det antakelig være noe svinn i begynnelsen (dette estimeres til 30%). Men det finnes også motstridende rapporter som bestrider dette.

Samtidig er moderne brikkedesign slik at man bruker "defekte" brikker med færre virkende kjerner i de lavere ytelseskategoriene.

Apples eget silisium i form av A- og M-serien er alle varianter av et tilpasset ARM-design, det vil si delvis bygd over lisensierte intellektuelle rettigheter fra det britiske brikkedesign-selskapet ARM - eid av SoftBank og formodentlig på vei mot en børsnotering i september måned. 

Forrige gang selskapet var i spill ble det spekulert i hvorvidt Apple kom til å kjøpe det, noe som ikke materialiserte seg (formodentlig av konkurransehensyn, eller kanskje også pris, eller kanskje også litt av begge deler). Men som et børsnotert selskapet kan det godt tenkes at det vil være i Apples interesse å sikre seg en viss kontroll - også Amazon er inne på tanken.