FALSK: Flere gjerningspersoner har brukt sosiale medier til å bytte falske anmeldelser mot gratis produkter eller betaling. (Foto: Unsplash)

Amazon saksøker ti tusen

En rekke administratorer på Facebook-grupper møter anklager fra Amazon.

Anklagene går ut på at administratorer i over 10.000 Facebook-grupper har koordinert en rekke falske anmeldelser for penger eller gratis produkter. Disse anmeldelsene gjøres på Amazon sine produktsider. Derfor saksøker Amazon gruppelederne.

I en pressemelding fra tidligere i uken sier Amazon at disse gruppene ble satt opp for å rekruttere mennesker som var villig til å publisere misledende anmeldelser under insentiver i Storbritannia, USA, Tyskland, Frankrike, Spania, Italia og Japan. En av gruppene som saksøkes har 43.000 medlemmer. Facebook har fjernet denne gruppen, som har forsøkt å maskere aktiviteten sin ved å unngå fraser og ord Facebook overvåker.

– Teamet vårt stopper millioner av mistenkelige anmeldelser før de i det hele tatt blir sett av kunder, og dette søksmålet går et steg videre for å avdekke gjerningspersoner på sosiale medier, sier Dharmesh Mehta, Amazons visedirektør for Selling Partner Services.

Ikke nytt

Problemer med falske anmeldelser er ingen nyhet. Amazon har også tidligere saksøkt folk de mener gir falske anmeldelser. Offentlige myndigheter har stilt spørsmålstegn ved om Amazon og andre aktører gjør en stor nok innsats for å beskytte forbrukere mot misvisende anmeldelser.

Amazon forteller i pressemeldingen at de har over 12.000 ansatte verden over som jobber med å beskytte butikkene deres fra bedrageri og misbruk. Dette inkluderer falske anmeldelser. Handelsgiganten påstår at de har rapportert over 10.000 grupper til Meta, og at halvparten av disse er fjernet fra plattformen.