ANDROID: Nå kan Adobe Photoshop Lightroom synkroniseres mot Android-enheter også.

Lightroom endelig klar for Android

Nå kan også Android-brukere synkronisere sine Lightroom-bilder mellom pc, nettbrett og mobil.

Adobe Photoshop Lightroom er blitt et populært program som både en del hobbyfotografer og mange fotoentusiaster og profesjonelle fotografer benytter til å administrere og bearbeide bildene sine i.

Programmet kan kjøres både på Windows-pc og på Mac, og siden i fjor vår har også brukere av Apples iPad og iPhone kunnet synkronisere sine Lightroom-bilder til og fra nettbrett og mobil.

Ventetiden over

Nå er ventetiden over for brukere av Android-baserte nettbrett og mobiler. De kan nå gjøre det samme ved hjelp av appen Adobe Lightroom Mobile for Android.

Poenget med å kunne ha tilgang til bildene sine også på nettbrett og mobil, er for det første å gi anledning til å gjøre unna en del av bilderedigeringen mens man er på farten.

For det andre kan man enkelt dele bilder fra Lightroom-katalogen fra sin mobil eller sitt nettbrett via Lightroom-appen.

På vårt nettsted macworld.no presenterte vi lanseringen av Lightroom for iPad i april i fjor.

Redigering i forhåndsvisning

Er du blant dem som har titalls og kanskje hundretalls med gigabyte av RAW-bilder i Lightroom-katalogene dine på pc-en, kan vi berolige med at det slett ikke er snakk om å synkronisere hele bildesamlingen over til mobil eller nettbrett. Så stor er tross alt ikke overføringskapasiteten på internett ennå, og det er naturligvis heller ikke plass til store bildesamlinger på nettbrett og mobiler.

I stedet er det forhåndsvisningsbildene som synkroniseres, de såkalte Smart Previews, og redigeringen som gjøres, er ikke-destruktiv.

For at bildene skal kunne synkroniseres fra pc-en, må de ligge i organisert i det som Adobe kaller Collections. Hvis man er blant dem pleier å organisere bildene i mapper, er det bare å dra en mappe over til Collections-feltet i Lightroom på pc-en, så blir den kopiert inn som en Collection og kan synkroniseres mot iOS- eller Android-enheten.

Når bildene er synkronisert til nettbrett eller mobil, kan man også bruke disse enhetene til å flagge og avvise bilder. Man kan altså gjøre unna en del av organiseringsarbeidet på brett eller mobil.

Abonnement

Selve Lightroom Mobile-appen kan i utgangspunktet lastes ned gratis – av Android-brukere hos Google Play og av iOS-brukere hos Apples App Store.

Men man får jo ikke brukt appen til noe særlig fornuftig uten å ha Lightroom installert på sin Windows-pc eller Mac. Lightroom er tilgjengelig som en del av enten fullt Creative Cloud-medlemskap til 475 kroner i måneden eller Creative Cloud Photography Plan. Sistnevnte, som koster 93,75 kroner i måneden, gir tilgang til Photoshop og Lightroom. 

Nye kunder kan laste ned en 30-dagers gratis prøveversjon av Lightroom Mobile, men etter 30 dager må man kjøpe abonnement for å få tilgang videre.