TEST: Samsung Galaxy Nexus - Første Android 4

Samsung Galaxy Nexus er rask og har en stilig design. Men den har og noen begrensinger og barnesykdommer.

Publisert Sist oppdatert

Nexus er egentlig Google sitt eget varemerke, og hele baksiden har deres logo, med Samsung under. Nexus er referansedesign-telefoner, der Google samarbeider med en maskinvareleverandør og utvikler en enhet som skal vise visjonene selskapet har for en bestemt generasjon Android.

Dette er den andre Nexus-en som Samsung får ansvaret for, noe som sier alt om hvilken dominerende rolle koreanerne er i ferd med å få innen kommunikasjonsteknologi.

Designen av Nexus er umiskjennelig Samsung, men tynnere med en stilig bue bak. Baklokket klipses på plass, og det er kilent i starten. Det går bedre etter hvert, noe som ikke er beroligende. Det er lett å mistenke at klipsene kan bli litt for slarkete. Den tynne plasten gir også telefonen et billig preg. Det er bare to fysiske knapper, den ene en vippebryter for volumkontroll den andre for å skru telefonen av og på. Resten er digitale skjermknapper.

Flott, men enkel

Det er en telefon som demonstrerer muligheter framfor noe annet. Det beste er en helt fan-tast-isk 4,65-tommers AMOLED kapasativ skjerm. Under kjører et helt enkelt Android 4 med utviklertilpassinger, og den mangler mange tillegg som ligger i ordinære Android-er fra andre produsenter. Inntrykket er en rask telefon der alt glir raskt og grensesnittene for apper, widgets og hurtigvisninger glir som en drøm. Den kjedelige «sveipe-for-alt-mulig»-bruken er erstattet av en variasjon av glidefelt og effekter hvor nye elementer stiger opp fra telefonen i en kvasi-3D-effekt.

I praktisk bruk opplever vi nok av og til hakking, selv om inntrykket av lynrask respons og eksekvering er hovedinntrykket. Kameraet datt ved et par ganger ut, og hele telefonen måtte omstartes for å få kameraet i gang igjen.

Svake designvalg

Kameraprogramvaren er blitt bedre med Android 4. Da er det snodig at Google velger et dårlig fem megapiksel-kamera i en referansedesign. Fotokvaliteten er så-som-så, og jeg aner en nokså konsekvent undereksponering, problemer med kontrast og en fargepalett satt til «kjedelig». En runde i Elements eller Picasa må til for å ha noe pent å vise fram, og kun bilder med eksepsjonelt perfekt lys gir anstendige resultat direkte fra kamera.

Utløserknappen har en forsinkelse i responsen på et sekund, så de beste motivene forsvinner lett. Heldigvis er det støtte for en type serieopptak, slik at det er mulig å ta en serie og da blir det lettere å få et blinkskudd. Selvsagt er det også lettere å få noen ordentlig oppgitte personfotografier. Den innebygde LED-blitsen fungerer også i serier, med suger kraftig med batteri. Den er dessverre også plassert så nær kameralinsen at det er umulig å ta personbilder med blits uten kaninøyne.

Telefonen har også et frontkamera, slik at personlige videosamtaler i teorien blir mulig. En ansiktsinnlogging er i teorien mulig, men den fungerte egentlig bare innimellom. Kameraet er oppgitt til ta opp video i 1080p, men resultatet er ikke noe særlig. Ellers er det verdt å notere at det ikke er plass for ekstra minnekort. Sikkert greit, uten et godt kamera trengs det ikke så mye tilleggsplass.

Framtidskommunikatøren

Kameraet har både Bluetooth og NFC. Near-Field-Communication er en type nært radiosamband som skal gjøre mobile telefoner enklere å bruke der et samband skal være kortvarig og overføre små mengder data. Dette egner seg for adgangskort, busskort, eller, som Google selv promoterer, som en erstatning av smartkort-brikke i betalingskort. Google har sin egen Google Wallet-løsning, og vil naturlig bruke sin omfattende markedsmakt til å spre denne løsningen slik at løsningen blir meningsfull.

Lyden er ordinær for musikk, men vi opplevde ofte dårlig lyd i telefoni. Selv om volumet ble skrudd til toppvolum. Siden den ble testet samtidig med en Nokia Lumia 800 hvor lyden var fantastisk, fikk den akutt konkurranse. Ved et par tilfeller ble Nokiaen brukt for å ringe opp samtaleparten når Nexus-en slet med lyden. Denne testeren savner også en ordinær fm-radio.

Konklusjon

Det er vanskelig å si om problemene skyldes telefon eller det intuitive faktum at Android 4 er blodfersk i smarttelefoner og faktisk har barnesykdommene et ferskt operativsystem vanligvis har. Google har varslet en småfikseoppdatering i løpet av våren av Android 4, og en eller annen gang i løpet av året kommer en større versjonsendring til 4.x «Jelly Bean».

Samsung Nexus er en telefon for utviklere og den som vil være tidligbrukere. For den som trenger en solid telefon med flere gryteferdige apper bør enten vente til konkurrentene kommer med Android 4-enheter, eller kjøpe en telefon der en Android 4 oppdatering er varslet. For eksempel Årets Dataproduktvinner Samsung Galaxy S II.