TEST: HTC One X - Toppmodell som imponerer

HTC One X byr på ekstrem ytelse, god skjerm og en knirkefri brukeropplevelse.

Publisert Sist oppdatert

Lanseringen av HTCs nye One-serie fikk ikke på langt nær like mye oppmerksomhet som Samsungs nylige avduking av neste Galaxy S, eller som lanseringen av nok en iPhone 4, for den saks skyld. Det er litt pussig, for One-serien har det som skal til for å tekkes de fleste.

Vi har testet toppmodellen HTC One X, et virkelig beist av en mobiltelefon med en imponerende god IPS-skjerm på hele 4,7 tommer. Skjermen har 1280x720 pikslers oppløsning. Det gir en punkttetthet på hele 316 ppi, kun en anelse lavere enn iPhone 4S. Skjermen er lyssterk, med god kontrast og fargegjengivelse.

Til tross for relativt voksne mål er One X overraskende lett og fin å ha med seg i lomma til daglig. Faktisk er ikke vekten på mer enn 130 gram. Det er mindre enn for eksempel iPhone 4S, som med sin 3,5-tommers skjerm er mindre, men tykkere. På det tykkeste punktet måler HTC One X slanke 8,9 millimeter.

Designen er relativt anonym, men ren og pen. Glasset foran skjermen, som dekker det meste av fronten på telefonen, er svakt buet ned i kantene. Telefonen er behagelig å holde i, men den store størrelsen gjør at det i noen tilfeller er litt vanskelig å bruke den med en hånd.

4+1 prosessorkjerner

Til tross for at telefonen er slank og lett skorter det ikke på innmaten. HTC One X er utstyrt med en firekjerners Nvidia Tegra 3-prosessor på 1,5 gigahertz. Tegra 3-brikken er i tillegg utstyrt med en liten hjelpekjerne på 500 megahertz. Mens de fire 1,5 GHz-kjernene trår til når det skal kjøres tunge oppgaver, tar den lille hjelpekjernen seg av enklere operasjoner, som ringing, musikkavspilling og til og med video. Ved å kunne stenge av de fire hovedkjernene kan man spare mye strøm, noe vi merket godt i løpet av testperioden.

I en periode valgte vi å i all hovedsak bruke telefonen til enkle oppgaver, som telefonsamtaler, tekstmeldinger, e-post og litt surfing. Med den typen bruk holdt batteriet ut i nesten tre døgn før vi måtte finne frem laderen igjen, noe vi anser å være meget bra. Så fort vi byttet over til litt tyngre bruk, slik at de kraftigere kjernene måtte i jobb, ble resultatet noe ganske annet – men fortsatt ikke ille. Vi spilte litt tunge spill, brukte Spotify noen timer, ringte, surfet og tok en del bilder. Med slik bruk opplevde vi at batteriet holdt omtrent fra morgen til kveld før det var nesten helt skrapet for strøm. Omtrent på linje med andre smarttelefoner.

Lynraskt kamera

HTC One X er utstyrt med et kamera på åtte megapiksler, og er sånn sett på linje med de fleste nyere telefoner. Bildene er jevnt over gode og skarpe med troverdige farger. Det mest imponerende med kameraet er hastigheten. Det går lynraskt å komme i gang med å fotografere. Knappe sekundet tok det fra vi trykket på kameraikonet til vi kunne ta første bilde. Det er også mulig å ta bildeserier i høy hastighet. I løpet av et par sekunder kan du ta opp til 20 bilder i serieopptak. Du kan så velge ut det beste bildet, eller du kan lagre alle sammen. Det er også mulig å filme video i 1080P-oppløsning, og om ønskelig ta bilder i full oppløsning mens du filmer. Det er også et 720p frontkamera til videosamtaler.

Telefonen leveres med Android 4.0, med HTCs eget Sense-skall på toppen. Det kan virke som om HTC har laget en litt enklere versjon av Sense enn på en del tidligere telefoner, og det setter vi pris på. Brukeropplevelsen i operativsystemet er god, med fin flyt. Her har du også krefter nok til å kjøre de tyngste appene og spillene som ligger tilgjengelig på Play-butikken, samt egne Tegra 3-tilpassede spill og apper.

Dessverre må vi helt på tampen nevne de få ulempene HTC One X dessverre har. For det er ikke bare fryd og gammen. HTC har nemlig valgt en Apple-vri på batteri og lagring. Batteriet er bygd inn i telefonen, det samme er lagringsplassen på 32 gigabyte. Du har dermed ikke selv mulighet til å bytte ut batteriet eller øke lagringsplassen på telefonen. HTC One X er ikke utstyrt med minnekortleser. Det føler vi er et savn, selv om 32 gigabyte per i dag burde være rikelig for de aller fleste.

Konklusjon

Det er vanskelig å ikke la seg imponere av HTC One X. Telefonen er stor, men slank og lett. Den 4,7 tommer store skjermen er knallgod og har meget høy punkttetthet. Vel så imponerende er ytelsen, som ved hjelp av en firekjerners Nvidia Tegra 3-prosessor er på nivå med de kraftigste Android-nettbrettene og den nye iPad-en.

Takket være en svakere hjelpeprosessor kan One X også skilte med imponerende god batteritid, i alle fall så lenge du ikke tar helt av med bruken av tunge apper og grafikktunge spill.

Alt de gode med HTC One X har imidlertid sin pris. Da snakker vi om prisen i rene kroner. Det koster nemlig å være kar, og HTC One X koster rundt 5 000 kroner uten abonnement. Vil du ha det absolutt råeste, er det for så vidt verdt det, men de fleste vil nok fint kunne klare seg med en av de litt enklere HTC One-modellene, eller noe fra en av konkurrentene. Uansett er HTC One X vår favorittelefon om dagen.