Foto: Apple

Apple lanserer betalingsutsettelse

Regner med å tjene penger på 0% renter likevel - i USA.

Apple er ikke bare program- og maskinvare.

Også tjenester er en del av tilbudet, og har blitt en betydelig faktor i selskapets spredning i den finansielle porteføljen.

Tradisjonelt er det film og musikk som har blitt assosiert med tjeneste-tilbudet for Apple, og i senere tid også serier, trening, nyheter og spill som abonnementstjeneste. Det skal sies at ikke alle tjenester er tilgjengelige i alle markeder.

Noe av det nyeste er finansielle tjenester, og da i form av Apple Card. Dette er et kredittkort som selskapet samarbeider med den amerikanske banken Goldman Sachs om.

Apple Pay kan videre benyttes som mobilbetaling eller på Mac'en, og Apple fungerer der som mellom-mann mellom kredittkort-selskap og forbruker. I USA tilbys også vennebetaling, såkalt Apple Pay Cash, som kan sendes med meldinger - ikke helt ulikt hjemlige Vipps.

En ny tjeneste som ble lansert under WWDC 2022 er Apple Pay Later, og som navnet tilsier så er det en form for betalingsutsettelse tilknyttet Apple Pay. Dette åpner for at kjøp kan splittes opp i fire like rater over en periode på seks uker, rentefritt. Tjenesten blir først tilgjengelig i USA, men kan til en viss grad minne om kredittkort som tilbyr rentefrie betalingsutsettelser til månedstermin.

Så hvordan har Apple tenkt å tjene penger på null-rente? På den ene siden forventes det at selskapet vil ta et gebyr fra forhandlere som ønsker å tilby Apple Pay Later, og på den andre siden tror man at meta-dataene assosiert med sluttbrukeren også har en viss verdi. Gebyret som tas fra forhandleren antas å være beskjedent, men dog likevel noe mer enn den lille fortjenesten man ville hatt på kreditt-finansiering på en så kort periode. Og så kan det jo tenkes at betalingen kan utsettes ytterligere - og da mot renter.

Via 9to5Mac